E-shopy sa na nový zákon pripravili vopred.

Platný je od 1. júla 2024 a ide o Zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý prináša viaceré zmeny aj pri nakupovaní cez internet. Možno ste o o ňom počul ešte pre jeho platnosťou v súvislosti s uvádzaním cenových zliav predávajúcimi. Je to len časť zákona a podľa Márie Auxtovej, Country Managerky pre Slovensko spoločnosti Shoptet.sk, majú zmeny komplexnejší charakter.

Koniec falošným zľavám

Nové úpravy by mali priniesť vyššiu ochranu proti umelo navýšeným cenám ako predprípravu na zľavové obdobie. V minulosti sme zaznamenali množstvo prípadov, kedy ste na e-shope mohli nájsť vysoké zľavy, no išlo o manipuláciu zákazníka. Stačí, aby obchodník zvýšil cenu tovaru a následne z tejto ceny pripravil zľavu. Išlo aj o prípady, kedy tak obchodníci urobili v noci, v čase keď si toho zákazník nemusel všimnúť a o niekoľko hodín už cenu znížil na akciovú.

Umelému navyšovaniu cien by malo byť koniec. Po novom má obchodník povinnosť v každom oznámení o akcii uviesť predchádzajúcu cenu daného tovaru, pričom za takú cenu bude považovaná najnižšia cena, za ktorú obchodník predával alebo poskytoval tovar v období 30 dní pred zľavou. Ak sa tovar predával kratšie ako 30 dní, uvedie sa najnižšia cena od začiatku predaja.

Ak bude mať zákazník pochybnosti o konaní predajcu, má možnosť sa obrátiť na Slovenskú obchodnú inšpekciu. Managing Partner advokátskej kancelárie Mathison a odborník na IT právo Oliver Majdúch ale upozorňuje, že je vhodné priložiť čo najviac relevantných dôkazoch, napríklad aj snímky obrazovky. Pozor si treba dať aj na falošné e-shopy.

Pozor na recenzie

Nový zákon ukladá povinnosť e-shopom zariadiť, aby recenzie pochádzali z dôveryhodného zdroja. Ideálne tak od zákazníkov, ktorí si tovar kúpili. Recenzie však nemusia byť len od priamych zákazníkov. Používatelia sa môžu vyjadriť aj vtedy, ak si produkt na konkrétnom e-shope nekúpili. Podľa Márie Auxtovej je možné, že e-shopy obmedzia pridávanie recenzií len pre zaregistrovaných používateľov.

Pokuta až do výšky 200 000 eur

V prípade porušenia zákona hrozí pokuta v hodnote 2 % z ročného obratu do výšky 200 000 eur. V prípade upustenia od porušovania zákona môže orgán dohľadu sankcie znížiť. Naopak, ak sa porušovanie povinností opakuje, hranica 200 000 eur sa zvyšuje.

Pri porušení zákona môžu orgány dohľadu obchodníkovi uložiť aj povinnosť zmeniť či upraviť obsah zverejnený na e-shope. Cieľom je chrániť kolektívne záujmy spotrebiteľov a zabrániť riziku vzniku ujmy na ich právach. Ak obchodník nereaguje, môže orgán dohľadu na vynútenie obmedzení použiť napríklad aj webhostingovú službu, na ktorej obchodník e-shop prevádzkuje,“ uzatvára Oliver Majdúch.

Zdroj: Shoptet.sk

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.