iOS ako taký už pokročil, ale stále je natoľko uzavretý, že si doňho bežným spôsobom nič nestiahnete, resp. daný súbor po stiahnutí nenájdete, a taktiež má problém s rôznymi formátmi súborov. A to sú iba dve z rôznych „obmedzení“, ktoré mnohých používateľov sužujú, resp. si s tým nevedia dať rady.

V článku, ako som prešiel na iOS, som písal aj o tom, že tento operačný systém je natoľko obmedzujúci, nakoľko mu to dovolíte. Takmer na všetko je cesta a spôsob, len ju treba nájsť a naučiť sa používať tieto zariadenia iným spôsobom. Dlho sme riešili, ako nájsť dobre fungujúci a efektívny spôsob sťahovania súborov do týchto zariadení, ktorý by fungoval spoľahlivo a bez problémov. V skratke, ak si cez bežný prehliadač niečo do iOS zariadenia stiahnete, napr. hudobný alebo video súbor, tak si ho môžete ihneď po stiahnutí pozrieť/prehrať a tým to skončilo, viac sa k danému súboru nedostanete. Takže vám nezostáva nič iné, ako sa spoliehať na rôzne aplikácie, ktoré sú určené na hudbu alebo video, no ani jedna (v našom prípade) nefungovala správne a neponúkla všetko, čo sme požadovali. Taktiež sme hľadali pokročilého správcu súborov, čo sa nám nakoniec podarilo.

Volá sa Documents a je od spoločnosti Readdle, ktorá stojí aj za výborným emailovým klientom – Spark a ďalšími aplikáciami, ktoré sú celosvetovo oceňované (Calendars, PDF expert, PDF converter, Scanner Pro, Printer Pro a Fluix). Väčšina z týchto aplikácií je spoplatnená, ale určite stoja zato. Okrem ich výbornej funkčnosti medzi sebou efektívne spolupracujú. Documents je bezplatná aplikácia a ponúka zaujímavú funkcionalitu – spája pokročilého správcu súborov, internetový prehliadač, prehrávač audio/video súborov a jednoduchého správcu PDF súborov. Výhodou je aj to, že sa do tejto aplikácie netreba nijako registrovať, stačí stiahnuť a používať.

Funkcionalita a možnosti

Prvou funkciou je pokročilý správca súborov, ktorý zoskupuje viacero úložísk. Vidíte tu všetky zložky a súbory, ktoré sú súčasťou aplikácie, ale aj samotného úložiska iOS zariadenia. Nechýba tak prístup k internej fotogalérii (Fotky), iCloud drive alebo iTunes Files. Okrem toho je možné túto aplikáciu prepojiť so známymi cloudovými úložiskami (Dropbox, Google Disk, OneDrive a pod.), čím získate prístup ku všetkým súkromným alebo firemným dátam z jednej aplikácie. Nechýba ani vytvorenie prístupu k FTP alebo SFTP serverom. Správca súborov má funkčné rozloženie prvkov, s možnosťou zmeny zobrazenia.

Všetky zoskupené súbory môžete priamo z aplikácie „posielať“ do tlačiarne, vytvoriť z čohokoľvek PDF dokument alebo zdieľať dané súbory ďalej – do iných aplikácií a pracovať s nimi. Výhodou je, že súbory z akéhokoľvek cloudu môžete stiahnuť priamo do aplikácie a mať k nim prístup aj bez internetu. Keďže má táto aplikácia prístup k vašim dátam a súborom, tak nechýba ani pokročilé šifrovanie a možnosť uzamknutia. Samozrejmosťou je možnosť biometrického zabezpečenia pomocou TouchID alebo FaceID. Novinkou je možnosť prenosu súborov do PC cez Wi-Fi zdieľanie, ale toto má Apple dobre vyriešené s AirDrop-om.

V druhej položke sú zobrazené podporované cloudové úložiská, s ktorými môžete danú aplikáciu prepojiť a získať tak kompletnú správu nad vašimi súbormi cez jednu aplikáciu. Tretia položka zoskupuje stiahnuté a uložené súbory priamo v aplikácii, ku ktorým máte prístup vždy a všade, aj bez internetu. Štvrtá položka je obchod s Readdle aplikáciami, ktoré sú aktuálne dostupné, a taktiež tu nájdete výhodné balíky týchto aplikácií za zaujímavé ceny. Aktuálne je na balík, ktorý obsahuje 4 aplikácie (Printer Pro, Calendars, PDF Expert a Scaner Pro) zaujímavá zľava – všetky za 19,99 Eura. Po jednom by vás vyšli viac ako 31 Eur.

Poslednou a veľmi užitočnou funkciou je internetový prehliadač. Ten môžete používať alebo v pokročilých nastaveniach aplikácie úplne vypnúť. V zásade je to bežný prehliadač, ale v spojení s funkcionalitou a možnosťami aplikácie ide o neoceniteľnú funkciu. To preto, lebo pomocou neho môžete sťahovať rôzne súbory, rôznych formátov priamo do aplikácie a mať k nim kedykoľvek prístup alebo ich presunúť ďalej a pracovať s nimi. Výhodou je, že táto aplikácia je aj audio a video prehrávač s bežnými funkciami. Okrem toho si môžete vybrať alebo vytvoriť zložku, do ktorej sa budú sťahované súbory ukladať. Ďalšou zaujímavosťou je možnosť vytvárať z rôznych webových stránok a zobrazení PDF dokumenty. Po uložení ich môžete z časti aj upravovať, napr. zvýrazňovať text a pod. Túto skvelú aplikáciu ocení skutočne každý používateľ, ktorý využíva svoje iOS zariadenie na plno. Slušná funkcionalita, čo poviete?

Prečítajte si aj:

iPhone XR: Jednoduchá práca s kurzorom pri písaní textu

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE