Je to „bolestivý“ prechod? A prečo som sa tak rozhodol? To vám prezradím v nasledujúcich riadkoch.

iPhone 7 Plus používam ako primárne zariadenie už vyše dvoch mesiacov. Aby som mal neustále zachovanú objektivitu, používam ako sekundárne zariadenia – striedavo Samsung Galaxy S7 edge a Huawei P9.

Používanie viacerých top zariadení súčasne vo mne vznietilo podnet, aby som vám odovzdal niekoľko postrehov a skúseností s iPhonom. A to aj preto, lebo veľakrát sa mi dostane do uší, že iPhone je najlepší, hotovo. Či je to tak, alebo onak, a tiež prečo práve iPhone, sa v tomto príbehu určite dozviete. Či je to „bolestivý“ prechod vám poviem hneď. Nie, nie je, záleží však na prioritách.

Jednoducho, ak prechádzate z Androidu, niekoľko funkcií sa výrazne zlepší, ale o niekoľko podstatných funkcií zase prídete. Ak chcete s iPhonom fungovať, musíte byť zmierení s uzavretejším systémom, ktorý však má podstatné výhody.

Na svoju prácu som potreboval maximálne spoľahlivé zariadenie na prácu, ako aj bežné používanie. Aj keď Galaxy S7 edge je stále výborné zariadenie s maximálnou výbavou, natrafil som, pravdepodobne, na zlý kus. Jednoducho sa pokazil. Premýšľal som aj nad Google Pixel XL, ale kvôli nedostupnosti a komplikovanej kúpe som skončil pri iPhone 7 Plus, ktorý sa mi už od jeho predstavenia pozdával. Keby tu bol Galaxy Note 7, voľba by padla tým smerom.

Testoval som ho dva týždne – skutočne skvelý stroj a ja, človek, ktorý mal všetky Note zariadenia od úplne prvého, som si prišiel na svoje. Aj podľa ohlásenia šéfa Samsungu pri vysvetľovaní kauzy o problematickej batérii v Note 7 je jasné, že S Pen ešte uvidíme. Je možné, že potom zase prejdem z iOS na Android.

Vráťme sa však k iPhonu. Vybral som si 128 GB model 7 Plus v čiernej matnej farbe. Plusko hlavne kvôli veľkosti displeja a duálnemu fotoaparátu. Farba – vyberaná s rozumom, ak by to bolo z roztopaše, bola by to verzia JetBlack. Prvé dni boli o zoznamovaní sa, naposledy som dlhšie používal iOS zariadenie pred tromi rokmi a boli to presne tri týždne s iPhone 5S.

Aj keď sa s týmito novinkami stretávam často, reálne používanie je o niečom inom. To sa potvrdilo. iOS mi predtým nesedel, možno naozaj alebo vzhľadom na pomyselné pravidlo, že Android je TOP. A teda, za skúšku nič nedám, azda, okrem tých hodne prehnaných 1090 eur.

Dizajn hodnotiť nebudem, sto ľudí – sto chutí, niekomu sa páči, inému zase nie. Mne dizajn ako aj kovová unibody konštrukcia vyhovuje. Telefón je dobre spracovaný, nemám žiadne výhrady. Jedinou nevýhodou je, že sa šmýka v rukách. Bezdrôtové nabíjanie mi nechýba. Za plus považujem mechanické zapínanie tichého režimu vypínačom v bočnej stene. Stačí mi 2.5D zahnutie, vďaka ktorému však už ani tie ochranné sklá nesiahajú na celú plochu. Ale aj servis musí z niečoho žiť. J

iOS je skutočne odladený systém, súhra hardvéru a softvéru tu hrá podstatnú rolu. Ale nie je bezchybný, ak niekto povie, že Android je zasekaný a iPhone vôbec, tak je buď zaslepený alebo porovnáva Galaxy ACE s iPhone 6s. Iné vysvetlenie nemám. Je samozrejmé, že i iOS občas sekne a hnevá ma to, najmä ak to urobí v nevhodnej chvíli. Stáva sa to však zriedka. iOS je z môjho pohľadu jednoduchý systém, ktorý nemá veľa možností prispôsobenia. A v tom spočíva jeho rýchlosť. Platí tu heslo – používate tak, ako je.

Pravdou je, že niekoľko prispôsobení a možností z Androidu mi tu chýba. Tie však nie sú také dôležité ako to, že je systém telefónu stabilný. Nebudem rozoberať iOS 10.2 dopodrobna, vytiahol by som len veci, ktoré sa mi páčia a naopak.

Neprehliadnite ani: iPhone 7 a iOS 10podrobne 

Začnem správou notifikácií, ktorá je výborná, aj na zamknutej ploche. Displej citlivý na tlak všetko dotvára. Pritlačením na jednotlivé notifikácie si zobrazím ich náhľad, v rýchlosti odpoviem, zruším akciu alebo označím ako prečítané. Správa a chronologické zobrazenie notifikácií je výborné, páči sa mi viac ako na Androide.

Prejdem k widgetom, ktoré sú v iOS premyslené. Sú na jednom mieste a zoradené tak, ako si nastavím. Taktiež sú prehľadnejšie a z každého získam informácie rýchlejšie ako som bol doteraz zvyknutý. Spomenúť treba aj ich jednoduchú správu a prístup zo zamknutej plochy.

Notifikácie sú prehľadné́ a ich rýchla správa je dobre použiteľná

Všetky widgety sú na jednom mieste, s možnosťou usporiadania

Spodná lišta je vysoko návyková, používam ju rád. Má viacero nastavení, ktorými rýchlo zapnem Bluetooth, Wi-Fi, svetlo a pod., ale chýbajú mi tu mobilné dáta. Vôbec nerozumiem, prečo nie je táto lišta konfigurovateľná, tak banálna záležitosť a chlapci z Apple si sedia asi na kábli. Doplním, že potiahnutím lišty doľava sa zobrazí kontextová ponuka aktuálne spustenej aplikácie.

Spodná lišta rýchlych nastavení, bez možnosti konfigurácie

 

S nastaveniami, či plochou zobrazenia aplikácií problém nemám, rozdelenie je na vás. Osobne preferujem viaceré priečinky, ako milión aplikácií na piatich stranách. Čo sa nastavení týka, tie sú prehľadné. Nepáči sa mi len jedna vec – aktivácia GPS ukrytá v priečinku súkromie. K aplikáciám mám tiež pripomienku.

Spodná lišta je výborným doplnkom, ale nemožnosť konfigurácie je krok vzad.

Je paradoxom, že aplikácie od Googlu fungujú v iOS lepšie ako na Androide, a to skoro každá. Lepšie ovládanie, prívetivejšie prostredie alebo viac detailov. To však platí aj pri ostatných aplikáciách, jednoducho, na iOS vyzerajú a fungujú všetky aplikácie o niečo lepšie. Volania a správy sú základ, na to je predsa telefón, k týmto položkám nemám výhrady. Sú dobre spracované a vyhovujú mi, to však aj u konkurencie.

Základná plocha s aplikáciami a rozdelením do priečinkov

Čo mi výrazne chýba, je rozšírená funkčnosť NFC. Zatiaľ ho využijete len pri platbách cez ApplePay, ktoré u nás nie sú sprístupnené. Aj toto by potešilo, infraštruktúra pre ApplePay je dostupná, ale Apple nie a nie tieto služby spustiť u nás. Druhou chýbajúcou funkciou je správca súborov, ten na iPhone jednoducho nie je. Apple vás ani kúsok hlbšie nepustí, skúšal som aj platené aplikácie, ale nie je to také, ako to má Android.

Retina displej s Full HD rozlíšením je plne postačujúci. Tohto som sa pred kúpou obával, ale nemám s ním najmenší problém. Je dostatočne jemný a farby získali nádych reality – z pohľadu AMOLED. Na dych berúcu virtuálnu realitu to nie je, ale to je jasné. Nezvykol som si však na jeho „dutý tón“, pri poklepaní na displej mám pocit, ako by som klepal na prázdny sud. To mi prekáža.

Ďalším nedostatkom je, že nemá takú presnú dotykovú plochu, ako napr. S7 edge. Možno je to subjektívne, ale neviem si pomôcť. Pochváliť však chcem krycie sklo Gorilla Glass, to je výborné a za dva mesiace nemám takmer žiadne škrabance. Funkciu 3D touch (displej citlivý na tlak) som spomínal a je skutočným pomocníkom. Používam ju často, takmer pri každej aplikácii. Výhodou je aj nastavenie, ktoré rozsvieti zhasnutý displej, keď zdvihnem telefón z ležiacej polohy. Nepotrebujem nič stláčať a vidím všetky udalosti, keď telefón položím, displej zhasne.

Tlačidlo „domov“ so snímačom odtlačkov prstov už nie je mechanické, ale používa vibračnú odozvu. Zvykol som si na to ihneď a možnosť nastavenia odozvy je výhodou. Taktiež integrácia vibračnej odozvy do celého systému je dobrým krokom. Použitá je takmer vo všetkom a za každým potvrdením alebo načítaním nových udalostí vás dodatočne, fyzicky uistí.

Samotné snímanie odtlačkov už nie je také, ako by som si predstavoval. Často sa mi stáva, že musím prst opakovane prikladať. A to som čakal, že na iPhone bude snímač najlepší zo všetkých top zariadení. Subjektívne, snímač odtlačkov na Huawei P9 je najlepší, a to za každých okolností.

Nastavenie vibračnej odozvy tlačidla „domov“

 

 

Fotoaparát, to je prvý parameter, na ktorý sa pred kúpou výrazne sústredím a zisťujem, či mi bude vyhovovať. A keďže som prechádzal z Galaxy S7 edge, nasledovník to veru nemá ľahké. Duálny fotoaparát v iPhone 7 Plus je kombinácia širokého objektívu (12 Mpx / 28 mm / f1.8 s OIS) a „tela“ objektívu (12 Mpx / 56 mm / f2.8 bez OIS) s dvojnásobným optickým zoomom.

Nie, iPhone 7 Plus nie je najlepším smartfónom bez akýchkoľvek chýb, to platí aj pre iOS.

Nastavenia fotoaparátu/kamery sú ochudobnené, najviac mi však chýba manuálny režim, to rieši iba platená aplikácia – ja používam ProCam. Napokon, prechod do nastavení, aby som zmenil režim videa je nepochopiteľný krok.

Kvalita fotografií mi plne vyhovuje, sú ostré, podanie farieb sa približuje realite a automatické zaostrovanie je dostatočne rýchle. V slabších svetelných podmienkach sú fotografie o niečo tmavšie (v porovnaní s Galaxy S7 edge), ale nie vždy na škodu. Spomenúť musím aj optický zoom, ktorý funguje výborne, a taktiež detaily, resp. makro, aké vie zachytiť tento objektív, sú neuveriteľné.

Konkurenta nemá ani 10-násobný digitálny zoom s plynulým pohybom. Páči sa mi aj výkon a doladenie nočnej scény za pomoci štvorice prisvetľovacích LED diód. Predný fotoaparát (7 Mpx / f2.2) s možnosťou nahrávania Full HD videí je bez výhrad, výsledky sú uspokojivé a páči sa mi jeho prisvetlenie. Ak sa fotíte v tme, displej sa rozžiari, osvetlí vás, pričom fotoaparát cvakne. Výsledkom je použiteľná fotografia.

 

Zmena rozlíšenia videa sa nachádza hlboko v nastaveniach telefónu

K videu by som dodal, že stabilizácia ako aj snímač odvádzajú výbornú prácu a výsledky sú na najvyššej úrovni mobilného natáčania. Video má viaceré variácie, s max. rozlíšením 4K/30 fps. Najčastejšie používam 1080p /60 fps. Nevýhodou je veľmi tmavé video za znížených svetelných podmienok, nenapraví to ani zníženie snímkovania na 30 fps. Taktiež mi chýba možnosť pozastavenia a opätovného spustenia videa počas nahrávania.

K tejto kapitole patrí aj spôsob zobrazenia médií a ich následné spracovanie. V tomto iPhone exceluje, galéria médií je prehľadná a ponúka rýchle vyhľadávanie podľa určitých parametrov. Spracovanie videa v iMovie nemá v mobilných zariadeniach konkurenciu. Na spracovanie fotografií poslúži jednoduchý editor alebo množstvo dostupných aplikácií.

iMovie je jednou z najlepších aplikácií na spracovanie mobilného videa

Batéria s kapacitou 2900 mAh má prekvapivú výdrž. Tá dosahuje viac ako 24 hodín na nabitie, to je veľmi dobrá hodnota. Chválim aj výdrž v pohotovostnom režime, keď mi za celú noc ubudne max. 1 %, aj to len niekedy. Horšie je to však s nabíjaním, ktoré trvá z kapacity 5 % na 100 % viac ako 2,5 hodiny. To je veľa, verím však, že sa to prejaví na kapacite batérie do budúcna. Bezdrôtové nabíjanie tu nie je.

Zvuk v iPhone 7/7 Plus je krok, ktorým si Apple výrazne polepšil. Stereo reproduktory sú návykové a zvukové podanie hodnotím kladne. Na ozvučenie malej miestnosti pri sledovaní videí je plne dostačujúci. K zvuku patrí aj výstup, ktorý zmizol. Teda 3,5 mm jack konektor tu nie je. Väčšinu času používania mi nechýba, ale občas sa stane, že by sa hodil. Doba však smeruje k bezdrôtovým perifériám.

Interná pamäť má kapacitu 128 GB, z toho je reálne dostupných okolo 119 GB. Je to stredný pamäťový variant a keďže iPhone nepodporuje pamäťové karty, je to skôr nutnosťou. Samozrejme, záleží na tom, čo kto robí a koľko pamäte využije. V menších pamäťových verziách sa dá dobre použiť iCloud záloha a médiá ukladať tam. Priestor zdarma je však nedostatočný (iba 5 GB), a preto je potrebné zakúpiť viac miesta. Osobne som si predplatil 200 GB priestoru na iCloud, za 2,99 eura mesačne. A to aj keď mám 128 GB zariadenie.

Zálohujem ukážkovo, iCloud, OneDrive a pamäť zariadenia. K internej pamäti by som dodal, že je neskutočne rýchla a na nič nečakáte, ak hľadáte medzi tisíckami súborov, všetko je okamžité. To platí aj pri spracovaní videa, napr. v iMovie. Aj pri zložitejšej operácii je spracovanie veľmi rýchle. Tento výkon mi u konkurencie chýba.

Správa úložného priestoru

Celkový výkon patrí medzi to najlepšie na trhu, telefón je svižný a pracuje ukážkovo. Nový procesor (64-bit / štvorjadrový + 3GB RAM) Apple Fusion A10 so sekundárnym M10 motion je dobre odladený, občas však spozorujem jemné prehrievanie. Grafický výkon v podaní šesťjadrovej grafiky vlastnej výroby je bez výhrad. Nebyť občasných zaseknutí aplikácie fotoaparátu, párkrát obrazovky vytáčania a troch samovoľných reštartovaní, bolo by to super.

Verdikt

Je teda najnovší iPhone najlepší spomedzi všetkej konkurencie? NIE, určite nie je. Všetko má svoje výhody i nevýhody. A to, či zostanem používateľom jablkových zariadení ukáže až čas.

Zatiaľ som spokojný, ale ak príde na trh niečo, čo ma veľmi zaujme, som otvorený. iPhone 7 Plus je určený pre najnáročnejších používateľov, avšak treba mať ochotu kúpiť niečo poriadne drahé. Za tieto peniaze však získate výkonné a spoľahlivé zariadenie, skvelý fotoaparát a prvotriedne spracovanie.

Dobrá rada na záver, ak ste dlhoroční používatelia Android zariadení a prechádzate na iOS, musíte sa zmieriť s niektorými obmedzeniami, inak si s iPhonom rozumieť nebudete. Ako všade, aj tu je to o prioritách.

Galaxy S7 edge súčanému iPhonu 7 z každej strany dýcha na krk a rozdiel v stabilite systémov nie je taký, ako tomu bolo niekoľko rokov dozadu. Huawei P9 to má pri týchto dvoch telefónoch ťažké, ale snaží sa. Nedočkavo čakám, čo prinesie Samsung tento rok, nakoľko to bol, doteraz, môj favorit v oblasti smartfónov. Najviac by ma potešilo Galaxy Note zariadenie s S-Pen alebo nový iPhone s podporou Apple Pencil.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE