Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pobrežie Baltského mora na severe Európy býva Slovákmi spravidla trochu opomínané v prospech Jadranu. Pochopiteľne, Jadranské more má v lete príjemné teploty, jeho pobrežie je však v hlavnej sezóne preľudnené a ceny ubytovania aj jedla sa šplhajú na úroveň krajín západnej Európy. Ak na sklonku leta hľadáte netradičnú prímorskú destináciu s kilometrami bielych pláží bez ľudí, vynikajúcu lokálnu gastronómiu a ceny ako doma, zvážte návštevu Pobaltia. Určite nebudete ľutovať!

V Pobaltí nájdete tri krajiny – Litvu, Lotyšsko a Estónsko, ktoré toho majú veľa spoločného, a pritom vás každá očarí inak. Napríklad do lotyšskej Rigy sa môžete vypraviť denne priamym FlixBusom z Bratislavy, Žiliny a Čadce.

Dohovoríte sa tu anglicky, rusky a nakoniec aj gestikuláciou. Miestni obyvatelia často radšej začujú vašu slovenčinu zmiešanú s lámanou angličtinou, už len kvôli spoločnej histórii postsovietskych krajín.

Zakotvite v Rige, v blízkosti nájdete krásne pláže aj prírodný park

Riga je so 630-tisícmi obyvateľmi najväčším baltským mestom. Ponúka zároveň najväčšie kultúrne vyžitie, a preto je pasovaná do roly hlavného centra celej oblasti. Počas návštevy tu môžete obdivovať jedinečnú secesnú výstavbu, ktorá sa vyrovná Viedni či Petrohradu. Historické centrum Rigy sa na zoznam pamiatok UNESCO dostalo v roku 1997 práve vďaka najvyššej koncentrácii secesných budov v Európe.

Letná dovolenka však nie je len o prechádzkach historickými uličkami. Práve neďaleko Rigy si môžete užiť to pravé letné vylihovanie. Jūrmala, najväčšie lotyšské kúpeľné mesto, sa nachádza asi 20 kilometrov od Rigy a vlakom sa sem dostanete za pol hodiny. Potom vás už čaká len relax a odpočinok na belostnej pláži, ktorá má na dĺžku 26 kilometrov. Prenajať si môžete jeden z prázdninových domov v borovicovom háji priamo pri pláži. Ak vás ležanie nudí a radšej by ste vyrazili na prechádzku, neďaleko sa nachádza jeden z národných parkov Ķemeri.

Rundāle, to je baltské Versailles

Milovníci histórie iste ocenia návštevu barokového skvostu Lotyšska, zámku Rundāle. Ten sa nachádza neďaleko mesta Bauska asi 80 km južne od Rigy a aj tu stoja autobusy FlixBus na ceste medzi Rigou a Slovenskom.

Rundāle, bývalé letné sídlo obľúbenca ruskej cárovnej, je skvelou ukážkou barokovej architektúry a nielen vďaka jeho predlohe sa mu právom hovorí baltské Versailles. Dnes je pre verejnosť otvorená asi len tretina zámku, avšak za prechádzku rozhodne stoja zámocké záhrady posádzané viac než dvoma tisícmi ružových krov, z ktorých mnohé sú vzácne a niektoré nesú mená slávnych osobností.

FlixBus jazdí z Bratislavy do Rigy denne s odjazdom o 18.30 hod. z autobusovej stanice Mlynské Nivy. Cestou zastavuje aj v Žiline (21.00 hod.) a Čadci (21.35 hod.). Na konečnú do hlavného mesta Lotyšska dorazí v nasledujúci deň o 18.35 hod. Cena jednosmerného cestovného lístka začína od 39,95 EUR. Trasu jazdy si môžete prezrieť tu: https://mapy.cz/s/gujafegoka.

4 dôvody, prečo ešte tento rok navštíviť Pobaltie

  1. Príjemné letné teploty a more, ktoré osvieži

Letné teploty by severnejšie mali byť nižšie, v posledných rokoch však dochádza k zvyšovaniu priemerných teplôt aj v Pobaltí. V lete preto môžete očakávať teploty spravidla od 20 do 30 °C, večery a noci bývajú chladnejšie než u nás. Počítajte aj s tým, že na pobreží viac prší, takže pre prípadné letné prehánky majte vždy poruke pripravený dáždnik alebo pláštenku. Ideálne obdobie na návštevu Pobaltia z vyššie zmienených dôvodov nastáva v júni až auguste.

  • Jantárová cesta a pláže lotyšskej Jūrmaly

Jantárová cesta kedysi bola významnou obchodnou trasou spájajúcou pobrežie Baltu a Stredozemného mora a svoj názov nesie podľa významnej obchodnej komodity – jantáru (ide o skamenenú živicu). Keď budete mať šťastie, objavíte kúsočky prírodného jantáru aj na plážach Baltu, kam ho vyplavuje voda.

Prejdite sa pozdĺž pláže v letovisku Jūrmala vzdialeného len 25 km od Rigy skoro ráno, keď je najväčšia šanca práve vyplavený jantár na pobreží nájsť. Ak zasvieti slniečko, bude sa na diaľku krásne blýskať.

  • Pobaltská kuchyňa: Bravčové mäso, cepelíny a údené ryby

Môžeme vás uistiť, že v Pobaltí sa aj dobre a dosýta najete. Miestna kuchyňa sa za ľahkú a zdravú nepokladá, čo súvisí aj s drsnejším chladným podnebím a prácou vonku, historicky bolo treba prijímať veľa živín. V Lotyšsku vás možno osloví typický predkrm rasols, šalát z mletého mäsa, kúskov sleďa, zemiakov, hrášku, mrkvy a uhorky, to všetko so zálievkou z kyslej smotany. Neoddeliteľnou súčasťou miestnej kuchyne sú aj piragi, lotyšská variácia na pirohy, a pelmeni, ktoré sú rovnaké ako ruské peľmene.

Ako doma si budete pripadať aj čo sa týka výberu pív. Pivo je tu totiž najobľúbenejší nápoj. Najpopulárnejšími značkami sú Kalnapilis, Švyturys, Utenos, Chodovar, Saku a Le Coq. Ak budete chcieť ochutnať niečo ostrejšie, siahnite po rižskom čiernom balzame, horkom bylinnom likéri.

  • Jednoduché spojenie priamym autobusom FlixBus až do Rigy

FlixBus jazdí z Bratislavy do Rigy denne s odjazdom o 18.30 hod. z autobusovej stanice Mlynské Nivy. Cestou zastavuje aj v Žiline (21.00 hod.) a Čadci (21.35 hod.). Na konečnú do hlavného mesta Lotyšska dorazí v nasledujúci deň o 18.35 hod. Cena jednosmerného cestovného lístka začína od 39,95 EUR.

Letné teploty by severnejšie mali byť chladnejšie, v posledných rokoch však dochádza k zvyšovaniu priemerných teplôt aj v Pobaltí. V lete preto môžete očakávať teploty spravidla od 20 do 30 ° C, večery a noci potom bývajú chladnejšie ako u nás. Počítajte tiež s tým, že na pobreží viac prší, takže pre prípadné letné prehánky majte vždy po ruke pripravený dáždnik alebo pláštenku. Ideálne obdobie na návštevu Pobaltia z vyššie spomínaných dôvodov nastáva v júni až auguste.

Značky: