Na výstave IFA sme si pozreli aj novú kameru Nextbase iQ. Nie je to len palubná kamera, je totiž trvalo pripojená internet a má dátovú konektivity priamo vo svojej dodávke.

Nextbase je lídrom v oblasti technológie palubných kamier a na Slovensku sa autokamery tejto značky bežne predávajú. Na výstave IFA predstavila prepojenie s operátorom Vodafone tak, aby mala s novým produktom pokrytie prakticky všade.

Nextbase kameraZdroj: TOUCHIT.sk
Funkcie kamery Nextbase iQ

Na Slovensku operátor Vodafone priamo nie je a preto sme sa na stánku pýtali na situáciu u nás. Ako sme sa dozvedeli, Nextbase iQ u nás podporujú operátori Orange, Slovak Telekom a O2.

Nextbase IFA
Kontakty na Nextbase máme, produkty radi otestujeme

Aj pre staršie auto

Každé vozidlo vďaka Nextbase iQ takto môže byť bezpečnejšie a inteligentnejšie na niekoľko rokov dopredu.

Nextbase iQ
Inštalácia kamery Nextbase iQ vo vozidle

Nextbase iQ takto zlepšuje prístup k život zachraňujúcim prepojeným funkciám, k dispozícii je aj detekcia radarov v ostatných autách, inteligentné parkovanie, ale hlavne tiesňové volanie SOS a to pre celú Európu. Tieto funkcie využijete vo vozidle akéhokoľvek veku, modelu alebo špecifikácie. V niektorých prípadoch môžete takto prekonať úroveň úplne nových vozidiel.

Nextbase
Kamera Nextbase iQ

Na rozdiel od bežných spotrebiteľských SIM kariet umožňuje platforma Vodafone IoT Connection prístup k sieťam viacerých mobilných operátorov, čím sa vyhne prekážkam, ktoré štandardné spotrebiteľské SIM karty od jedného operátora nedokážu prekonať. Okrem toho je riešenie Vodafone IoT špeciálne navrhnuté tak, aby zabezpečilo maximálnu bezpečnosť prostredníctvom vyhradenej sieťovej architektúry, ktorá nie je zdieľaná s verejnosťou.

Neustály vývoj

Nextbase iQ je živý produkt, neustále sa vyvíja a počas jeho používania budú pribúdať ďalšie funkcie. Vlastná čipová súprava Ambarella s podporou umelej inteligencie umožňuje kamere Nextbase IQ nepretržite a na diaľku zavádzať ďalšie najnovšie aktualizácie asistenčných technológií pre jazdu prostredníctvom cloudu Nextbase.

Nextbase IFAZdroj: TOUCHIT.sk
Zástupca spoločnosti Nexbase nám priamo na stánku ukázal ako môžete sledovať dianie okolo vášho vozidla

Kľúčové funkcie využívajúce trvalé pripojenie

  1. Infračervený systém 4K s tromi kamerami – máte tak dokonale ostrý obraz do všetkých strán
  2. Prístup k živému náhľadu v reálnom čase kedykoľvek a kdekoľvek – čo sa deje okolo vášho vozidla vidíte napr. priamo na svojom mobile
  3. Detekcia radarov – zisťuje takto prítomnosť, smer a vzdialenosť ostatných účastníkov cestnej premávky
  4. Roadwatch AI poskytuje monitorovanie rýchlosti a trajektórie iných vozidiel v reálnom čase s cieľom predvídať a zaznamenávať incidenty vo vozidle ale aj mimo neho
  5. Emergency SOS (ESOS) – automaticky upozorňuje záchranárov na polohu a ďalšie dôležité údaje po vážnej nehode
  6. Sledovanie v reálnom čase a to pomocou zabudovaného GPS na určovanie polohy v reálnom čase
  7. Smart Sense Parking – využíva technológiu priestorového sledovania s podporou umelej inteligencie vyvinutou Nextbase na zachytenie kritických momentov pred a po akejkoľvek udalosti pri parkovaní
  8. Driver Aware (DMS) – inteligentný systém monitorovania vodiča, ktorý bojuje proti rozptyľovaniu pozornosti a ospalosti vodiča
  9. Vehicle Aware (ADAS) – pokročilý asistenčný systém vodiča, ktorý cez kameru monitoruje cestu a vozidlá a upozorňuje vodiča na nebezpečenstvo

O test kamery Nextbase sme požiadali, otestujeme ju a prinesieme konkrétne poznatky ako to funguje spolu s predajnými cenami re náš trh.

Zdroje: vlastné, Nextbase

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.