Pictar je nový, zaujímavý projekt na Kickstarteri, ktorý má zlepšiť kvalitu fotografovania so smartfónmi Apple.

Pictar camera grip je určený pre iPhone 4s až 6s, nie však pre plus verzie. Má dobre tvarovanú konštrukciu, umožňuje pohodlný úchop. K dispozícií má niekoľko ovládacích prvkov – dvojpolohová spúšť fotoaparátu, ovládacie koliesko zoomu/prepnutie na prednú „selfie“ kameru, ovládacie koliesko nastavenia expozície a jedno ľubovoľne programovateľné koliesko v rámci aplikácie. V ľavej vrchnej časti sa nachádza „šuflík“ na pripojenie blesku a ďalšieho príslušenstva. Nie je však známe akého druhu. V spodnej časti modulu je závit na jednoduché pripojenie k statívu.

4_nowat

Najzaujímavejším prvkom zariadenia, je spôsob komunikácie so smartfónom. Každý ovládací prvok po stlačení vysiela dávku vysoko frekvenčného tónu, ktorý je prijímaný aplikáciou a ovláda fotoaparát. Celá komunikácia tak prebieha len prostredníctvom ultrazvukových signálov. Vysokofrekvenčný dual tone (18 500 – 20 000 kHz) je nepočuteľný pre ľudské ucho a výrazne zvyšuje životnosť batérie v porovnaní s technológiou Bluetooth.

Tento spôsob komunikácie zásadne šetrí batériu v pictare. Tá by mala vydržať na jedno nabitie 4 až 6 mesiacov. Medzi zariadeniami totiž neprebieha žiadna aktívna komunikácia, ktorá by batériu spotrebovávala. Ako je to so spotrebou batérie v smartfóne, nie je zatiaľ známe.

2_nowat

Projekt Pictar je momentálne otvorený na Kickstarteri a čaká na dofinancovanie. Pomôcť s financovaním môže každý, prostredníctvom predobjednávky v sume od 70 dolárov. Cena zahŕňa: Pictar camera grip, pútko na zápästie, polstrovaný obal a aplikáciu. Predpoklad odosielania prvých produktov je november tohto roka.

Zdroj: Kickstarter

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE