Antivírusová firma Kaspersky Lab má zákaz pôsobenia v USA.

Ruská antivírusová firma má zákaz predaja svojich produktov v USA. Používatelia dostali 100 dní na to, aby si našli náhradu, kým prestanú produkty fungovať. Americký úrad pre priemysel a bezpečnosť Ministerstva obchodu USA vydal zákaz spoločnosti Kaspersky predávať antivírusové riešenia. Obmedzenia sa týkajú aj ďalších riešení firmy, a to komukoľvek v USA. Ide o prvý prípad, ktorý tento úrad udelil po zvýšení právomoci prezidentom. O prípade informoval Tom’s Hardware.

USA vydali sankcie aj voči 12 členom vedenia spoločnosti pre podozrenie z napojenia na ruskú vládu. Sankcie sa zatiaľ netýkajú zakladateľa firmy Eugena Kasperskeho. Ministerka obchodu Gina Raimondo uviedla, že Rusko opakovane ukázalo schopnosť využívať ruské spoločnosti na zhromažďovanie citlivých informácií. Vykonané opatrenia by podľa slov námestníka Alana Esteveza mali znamenať bezpečnejší kybernetický svet v krajine.

KASPERSKY LAB BOARD list of namesZdroj: https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy2420

Antivírusová firma hovorí, že rozhodnutie ministerstva obchodu je súčasťou geopolitickej situácie vo svete a nie na základe posúdenia produktov a služieb, ktoré firma poskytuje. Dá sa povedať, že bolo otázkou času, kedy sa začnú vykonávať podobné aktivity aj voči tejto bezpečnostnej firme. Za posledné roky je situácia v tejto oblasti napätá, a to najmä pre hybridné hrozby, ktoré sú vykonávané z Ruska.

Firma ďalej argumentuje tým, že ministerstvo obchodu nespravodlivo obchádza prínosy antivírusovej firmy. Podobne ako iné firmy tohto charakteru, vykonáva Kaspersky Lab vlastný výskum a boj proti škodlivým kódom. V máji napríklad spomalila šírenie exploitu ShrinkLocker. Je o ransomvérový kód, ktorý zneužíva šifrovanie BitLocker.

Tento exploit zmenší všetky diskové oddiely o 100 MB a toto miesto využije na vytvorenie novej bootovacej partície. Odtiaľ pochádza aj časť jeho názvu, Shrink. Škodlivý kód prostredníctvom Visual Basic skriptu ďalej vytvorí náhodný 64-znakový šifrovací kľúč, pričom pôvodný kľúč používateľa k funkcii BitLocker vymaže. Týmto postupom znemožní používateľovi prístup k jeho vlastným dátam. Bez vytvoreného kľúča ShrinkLockerom nemá možnosť dáta obnoviť aj napriek tomu, že si svoj vlastný kľúč zálohoval.

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.