Myslíte si, že hudba a kybernetická bezpečnosť nemajú nič spoločné? Jedinečný projekt, pri ktorom sa spojili svetoví dídžeji, vedci a bezpečnostní experti, prezentovaný na jednom z najväčších vedeckých festivalov na svete Starmus Festival 2017, dokázal pravý opak. Minulý týždeň sa v Nórsku stretli hudobníci, umelci, vedci, výskumníci či influenceri z celého sveta, aby sa spolu zúčastnili zaujímavého experimentu.

Spoločnosť Kaspersky Lab v spolupráci s nahrávacou spoločnosťou Diamondhouse Records oslovila 10 najlepších hudobných producentov a dídžejov z celého sveta, aby nasamplovali zvuky, ktoré v nich evokujú pocit bezpečia a vytvorili z nich sériu exkluzívnych trackov. Tie boli zverejnené na webe festivalu a verejnosť mohla v online hlasovaní prideliť hlas jednému z nich. Najviac hlasov (640) nakoniec získal americký DJ Superjam. Okrem online hlasovania si svojho favorita vyberala aj špeciálna porota, ktorú najviac zaujal track od DJ Schedule 1, dídžeja a producenta pôvodom z Južnej Kórey. Členmi špeciálnej poroty boli popri renomovaných hudobníkoch, aj jazdecká legenda Giancarlo Fisichella alebo samotný zakladateľ festivalu Starmus Garik Israelian. Všetky tracky sú dostupné na Sound-of-Safety.com, odkiaľ je možné stiahnuť si aj tie víťazné.

Čo inšpirovalo tvorcov víťazných trackov, ktoré zvuky v nich vyvolávajú pocit bezpečia? V prípade DJ Superjama ide o mix zvukov, ktoré vznikajú pri hraní detí, a dopadajúcich kvapiek vody, keďže tie majú na neho najviac upokojujúci účinok. DJ Schedule 1 si zase vybral ako hlavný motív zvuky, ktoré vznikajú pri praskaní korku.

„Bola to poriadna výzva. Nakoniec som však zistil, že zo zvukov praskajúceho korku sa dá urobiť naozaj veľa! Vtáčí spev alebo zvuky kvapkajúcej vody, to sú pre mňa také štandardné zvuky, s ktorými sa mi spája pocit bezpečia. Korok je ale niečo, čo by asi nikto neočakával, že môže byť v tomto kontexte použiteľné. Výsledok však hovorí za všetko,“ opísal svoju inšpiráciu víťaz DJ Schedule 1.

Všetky tieto zvuky sa viazali k internetovej bezpečnosti, ktorá je v súčasnosti dôležitejšia viac ako kedykoľvek predtým. „Kybernetická bezpečnosť mi sprvu znela ako niečo ťažko uchopiteľné, pre mňa veľmi cudzie. Ak ju však vyjadríme v hudbe, v tom momente sa s ňou vieme oveľa lepšie stotožniť. Hudba je niečo, čo nám je blízke. V jej vyjadrení sme z témy bezpečnosti urobili niečo, čo vieme zrazu pochopiť a vieme si to aj vychutnať,“ vysvetľuje DJ Superjam. „Pre nás všetkých bude víťazstvom, keď sa prostredníctvom našej hudby podarí vzbudiť záujem ľudí o kybernetickú bezpečnosť a urobia čo i len malú zmenu vo svojom správaní, aby sa ochránili pred online hrozbami. V tom vidím skutočný zmysel projektov, ako je tento,“ dodal.

Do projektu Sound of Safety (Zvuky bezpečia) bolo okrem hudobných hviezd zapojených aj množstvo ďalších umelcov, vedcov, výskumníkov, športovcov čo biznismenov a všetci spoločne hľadali zvuky, ktoré sa im spájajú s pocitom bezpečia. „Vnímanie pocitov bezpečia a bezpečnosti ako takej je u každého subjektívne. Situácia, ktorá jednému môže pripadať bezpečná, môže v inom vyvolať pocity strachu. Je to ako s hudbou – jediná skladba môže vyvolať v ľuďoch rôzne pocity – niekoho môže upokojovať, iného zase vyprovokovať k šialenstvu,“ vysvetľuje Eugene Kaspersky, predseda predstavenstva spoločnosti Kaspersky Lab.

 

Skúste sa tiež zamyslieť aspoň nad týmito základnými pravidlami správania sa, ak chcete ostať v bezpečí online:

  • Používajte ochranné bezpečnostné riešenia (antivírové programy), ktoré vás ochránia pred malvérom, spyvérom, hackermi či inými formami kybernetického zločinu.
  • Pravidelne aktualizujte vo všetkých svojich zariadeniach bezpečnostné nastavenia a firmware.
  • Pri online nakupovaní alebo iných finančných operáciách (online banking a pod.) sa správajte zodpovedne. Skontrolujte si, či stránka, ktorú používate, obsahuje bezpečné URL začínajúce na ‘https, ako aj symbol zabezpečenia pri zadávaní detailov z platobnej karty alebo iných osobných údajov.
  • Chráňte si svoje súkromie nadovšetko. Vyhnite sa používaniu verejných Wi-Fi sietí, najmä pri prezeraní stránok, ktoré požadujú prihlasovacie údaje alebo iné citlivé dáta.
  • Správajte sa bezpečne aj pri používaní sociálnych sietí. Nastavte si optimálnu úroveň bezpečnostných nastavení a zamyslite sa nad tým, či naozaj musíte zverejniť každý detail z vášho života? Myslíte aj na dôsledky.
  • Používajte bezpečné a silné heslá, ideálne rôzne pre každú internetovú službu.
  • Vyhnite sa spamom. Väčšina bezpečnostných programov obsahuje anti-spamové technológie. Spam blocker vás môže ochrániť pred škodlivými či podvodnými e-mailami.  

Ak chcete prispieť do diskusie o zvukoch, ktoré vyvolávajú u vás pocit bezpečia, zdieľajte svoj názor na sociálnych sieťach pod hashtagom: #MySoundOfSafety. Viac informácií o jednom z najväčších vedeckých festivalov Starmus Festival nájdete na: starmus.kaspersky.com.