Portál The Intercept zverejňuje interné dokumenty.

Edward Snowden pred troma rokmi poukázal na špionážne praktiky americkej bezpečnostnej agentúry NSA. Portál The Intercept v týchto dňoch začína sprístupňovať vybrané interné dokumenty verejnosti a časť citlivých dát ponúka ostatným redakciám a novinárom.

Čo sa sprístupňovania dokumentov verejnosti týka, The Intercept vytvoril dedikovanú webovú stránku, na ktorej postupne zverejní 166 dokumentov z interného newslettera NSA. Nazýva sa SIDtoday (skratka SID označuje divíziu NSA s názvom Signals Intelligence Directorate) a hoci mnohé newslettery pôsobia triviálne, viacero dôležitých informácií sa podarilo získať práve z tohto zdroja. Portál má k dispozícii dokumenty z rokov 2003 až 2012, zverejňovať ich bude postupne. Aktuálne je dostupný archív z roku 2003.

The Intercept taktiež oznámil, že úspešne vyriešil mnohé legálne a bezpečnostné otázky, súvisiace so zdieľaním informácií s ďalšími novinármi a redakciami. Preto ponúka záujemcom z radov novinárov prístup k ďalším, citlivejším dátam.

Newslettery NSA sťahujte priamo z GitHubu.

Zdroj: The Intercept

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit