Sezóna grilovania je tu a je to aj čas ako prekvapiť svojich známych skvelými chuťovkami. Možno sa obávate toho či budete vedieť dobre pripraviť špeciality na grile.

Vidlička či skúsenosti?

V tom, ako presne určiť, kedy dať dole mäso z grilu je jedna z kľúčových vecí pri jeho príprave. Dá sa to samozrejme aj tak, že do mäsa pichnete vidličku a podľa toho, ako ľahko ide do neho odhadnete mieru prípravy. Potom sú ľudia., ktorí presne vedia, ako sa griluje a vedia to odhadnúť podľa toho ako je mäso dlho na grile a ako zvonka vyzerá.

Technologická podpora

Nám ostatným zostáva technológia, ktoré presne určí ako je to s prípravou mäsa na grile. My sme vyskúšali sondu Meater+, ktorú sme už popisovali. Teraz sme ju však vyskúšali v reálnej praxi a sme s ňou veľmi spokojní.

Meater+ pred začiatkom grilovaniaZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Meater+ pred začiatkom grilovania po spárovaní s mobilom

Bezdrôtové prepojenie s mobilom

Sondy Meater prichádza v papierovej krabici a vnútri nájdete drvené puzdro a v nej je samotná sonda. Drevené puzdro zohráva svoju rolu, je to zároveň nabíjačka pre batériu v sonde. Puzdro poháňa jedna AAA batéria, ktorý vydrží na 100 grilovaní.

Neoddeliteľnou súčasťou systému Meater+ je mobilná aplikácia a prepojenie s mobilom. Musí mať zapnuté Wi-Fi aj Bluetooth, aby ste na maximum využili vlastnosti tejto sondy. Mobilná aplikácia existuje pre Android a iOS.

Puzdro v prípade verzie Meater+ slúži na predĺženie dosahu bezdrôtového napojenia medzi smartfónom a sondou. Môže to byť až do 50 metrov a to aj vtedy, keď je sonda pod plechovým vrchnákom grilu. Znamená to, že popri grilovaní si môžete vybaviť aj iné veci. stále máte na mobile informáciu o tom, ako je to so stavom grilovania.

Meater+ v mäseZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Sonda Meater+ zapichnutá v mäse až po rysku

Už viete ako na well-done či medium-rare

Mobilná aplikácia vám umožňuje pripraviť grilované mäso presne podľa toho, ako sa označujú stupne prípravy – či to má byť poriadne prepečený steak, alebo chcete skôr šťavnaté mäso.

Žiaľ, mobilná aplikácia nie je v slovenčine, najpravdepodobnejšia je tak angličtina a v nej si určujete čo chcete grilovať (bravčové, hovädzie, hydina, ryby), ďalej aká presne časť so zvieraťa to je (krkovička, sviečková, …) a aký je želaný stupeň prepečenia. Po pár minútach pochopíte, čo je čo a budete sa tu vedieť vyznať a keď potom prídete do zahraničia, budete sa vedieť dobre vyznať v cudzojazyčnom menu.

Čisto bezkáblové riešenie

Zariadenie Meater+ funguje čisto bez káblov a presnosť merania teploty je 0,5°C. Sonda má tvar kovového pera, ktoré zapichnete do pripravovaného mäsa až po rysku, ktorá je výrazne označená na pere.

Meranie vnútornej a vonkajšej teploty

Meracie snímače sú v sonde až dva – jeden meria na špičke sondy a teda repezentuje teplotu vo vnútri mäsa. Jeden meria teplotu v okolí mäsa, prakticky teda vo vnútri grilu.

Horný rozsah merania je do + 100 °C pre vnútorný snímač a 270 °C pre vonkajší. Dĺžka sondy je 130 mm a priemer má 6 mm. Dá sa pohodlne zapichnúť do mäsa. Keď skončíte grilovanie, sondu očistíte (hlavne horný kontakt) a uložíte späť do dreveného puzdra. Tam sa sonda aj nabíja a čaká na ďalšie použitie.

Výhodou je, že drevené puzdro je magnetické a takto sa dá dobre pripevniť na obyčajne kovový gril. Aj priestor, kde je AAA batéria je chránený pomocou magneticky prichytenej krytky.

Grilujeme s technológiami

Sondu máte zapichnutú do mäsa a máte ju spárovanú s mobilným telefónom. V aplikácii nastavíte typ mäsa a stupeň prepečenia. Následne mäso položíte na gril a sledujete ako narastá teplota na oboch sondách. Po pár minútach vám aplikácia odhadne, kedy bude asi mäso hotové, tento čas sa ale mení podľa toho, ako často gril pri pečení otvárate napr. na otočenie mäsa. Na otočenie žiaľ neexistuje žiadny povel, toto musíte robiť sami.

Aplikácia Meater+ pred začiatkom grilovania Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Aplikácia Meater+ pred začiatkom grilovania

Ak sa čas do ukončenia skráti na menej ako 5 minút, zaznie na mobile výrazne upozornenie. Určite ho budete počuť, aj keď popri tom niečo iné robíte. Potom je už čas, aby ste boli pri grile a keď sa objaví príkaz na stihnutie mäsa z grilu tak aj urobili. Aplikácia vám po vytiahnuť sondu z mäsa ešte zaželá dobrú chuť a vy sa môžete do toho pustiť.

Meater+ pri určení typu jedla a stupňa prepečeniaZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Meater+ pri určení typu jedla a stupňa prepečenia

Môžete sa inšpirovať

Z vlastnej praxe konštatujeme, že teploty sú stanovené dobre a mäso pripravené pomocou sondy na dobrom grile je výborné.

Meater+ odhadne aj dobu do ukončenia prípravy mäsaZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Meater+ odhadne aj dobu do ukončenia prípravy mäsa

Aplikácia Meater obsahuje aj niekoľko odkazov na to, ako celkovo pripravovať jedná na grile vrátane prípravy mäsa, grilovanej zeleniny a pod. Ukážu vám to svetoví majstri v grilovaní a môžete sa takto ľahko inšpirovať.

Meater+Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Hotovo, môžeme jesť

Dá sa lacnejšie aj drahšie

Meater ponúka aj lacnejšie riešenie – sonda s dosahom len 10 metrov (čo často postačuje) a teda bez Wi-Fi repeatera stojí 89 €. Naopak súprava 4 sond s prepojením cez Wi-Fi je v cene 299 €. V tomto prípade je celá súprava vybavená aj OLED displejom a USB napájaním. Súprava 4 sond je vhodná vtedy, ak robíte naraz viacero typov mäsa a nechcete to robiť postupne.

Páči sa nám

  • Dosah až do 50 metrov
  • Jednoduchosť použitia
  • Presnosť merania
  • Kvalita vyhotovenia sondy aj puzdra

Nepáči sa nám

  • Aplikácia nepodporuje slovenčinu
  • Podpora len pre grilovanie mäsa

Cena: Meater+ – 109 eur

Zdroje: vlastné, Meater

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.