Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V roku 2009 Japonci nadviazali spoluprácu s architektom Sou Fujimota, ktorý vytvoril  transparentné vozidlo Lexus z lešteného akrylu v životnej veľkosti. Auto predstavili v tom istom roku na Milánskom týždni dizajnu. Tak sa začala spolupráca Lexusu s renomovanými tvorcami, ktorá trvá dodnes. Tu sú najzaujímavejšie príklady automobilov v umeleckej podobe.

Krištáľové  LFA

Sou Fujimoto vytvoril model z akrylových platní, ktoré boli leštené a pieskované. Získali tak vysoký lesk a priehľadnosť.  Auto vyrobil s veľkým dôrazom na detail, presne podľa špecifikácii skutočného modelu. Cez priehľadnú karosériu možno vidieť motor, sedadlá, všetko, čo sa nachádza na prístrojovej doske,  výfukový systém a zavesenie kolies, dokonca aj ako pracujú. Toto umelecké dielo vzniklo pri príležitosti premiéry výrobnej verzie Lexusu LFA 2011, ktorý dodnes ostáva výkladným modelom značky a cenným objektom na aukciách zberateľských automobilov.

Lexus IS vyrezaný z lepenky

Auto dostalo názov  Origami Car, hoci toto japonské umenie nemá s technikou jeho výroby nič spoločné. Vzniklo pod taktovkou dvoch londýnskych firiem – LaserCut WORKS a Scales and Models. Inšpirovalo ich jedno z cvičení, akým majstri remeselného umenia Takumi zdokonaľujú svoje schopnosti. Spočíva v zložení origami mačky jednou rukou.

Lexus Origami Car je vernou replikou sedanu IS, a to v mierke  1:1. Na jeho konštrukciu bolo použitých 1 700 laserom rezaných kartónových listov s hrúbkou 10 mm. Auto má plne vytvarovaný interiér, funkčné okná, svetlomety a krútiace sa kolesá. Elektrický motor v oceľovom a hliníkovom kryte umožňuje vyskúšať auto v aj pohybe.  Špecialisti z LaserCut Works a Scales and Models sa priznali, že konštrukcia kartónového modelu IS bola najťažšou úlohou, akej doteraz čelili.

RC F ako základ pre umeleckú grafiku

V roku 2015 vytvorila Britka Shantell Martin prvý umelecký  Lexus -pokryla karosériu kupé RC F unikátnou monochromatickou grafikou. Inšpiráciou jej bolo vlastné podvedomie. Dynamické línie karosérie športového kupé tak poslúžili ako plátno pre originálne dielo, ktoré predstavili na Newyorskom týždni módy. Potom sa dostalo aj na stránky magazínu Vogue a do Múzea moderného umenia v New Yorku.

Umelecký Lexus LFA

Druhým automobilom, zrealizovaným podľa umeleckého konceptu Lexus art car, bol jedinečný exemplár  LFA. Predstavii ho pri príležitosti prvého štartu vozidla Lexus na pretekoch  24 Hours of Spa. Jeho grafika, ktorú navrhol portugalský umelec Pedro Henriques, spája charakteristické línie superšportiaku Lexus s organickým vzorom vyjadrujúcim pohyb a neustály vývoj.  Autor čerpal inšpiráciu z pohybu našej zeme. ,,Dojem organickosti som dosiahol použitím ručne vyrábaných materiálov a plynulých kriviek na rôznych častiach vozidla. Chcel som vyvolať zdanie, že vozidlo nemá presne definovaný tvar a pri pohybe sa neustále mení,” zhrnul svoj projekt Pedro Henriques.

Lexus UX s brnením

V roku 2019 usporiadal Lexus na oslavu 30. výročia svojho založenia súťaž UX Art Car. Zúčastnili sa jej nezávislí umelci, ktorí vytvorili svoje vlastné vízie kompaktného crossoveru UX. Prvú cenu získalo dielo Gyorin Kozane (Brnenie zo šupín), ktorého autormi sú Antoñito (Trini Salamanca) a Manolín (Pablo Parraga) zo Španielska. Umelci pokryli model červenou a modrou sieťovinou, pripomínajúcou rybie šupiny. Ide o motív, ktorý sa často vyskytuje v japonskom umení a kultúre. Farebná dyha má trojrozmernú štruktúru a je vyrobená z bio-epoxidového materiálu a nanesená na karosériu.

Crossover s tetovaním

Hoci si tetovanie v posledných rokoch získalo veľkú obľubu, takýto dizajn nečakal asi nikto. Lexus pozval londýnsku tatérku Claudiu De Sabe, aby predviedla svoje schopnosti na karosérii bieleho Lexusu UX. V tomto projekte nahradili tetovaciu ihlu vrtáky Dremel, pomocou ktorých Claudia vytvorila úžasný dizajn s kaprom koi po celej dĺžke auta. Koi je motív známy z tradičného japonského umenia.

Najprv sa prevŕtal lak, aby sa odhalil kov. Po vytvorení zložitého vzoru za pomoci ručného vŕtania, boli nanesené plátky zlatej fólie, ktoré zvýraznili detaily a dodali projektu 3D efekt. Na zachovanie grafiky bolo auto pokryté ochanným lakom. Vyžiadalo si to šesť mesiacov každodennej práce a auto dokončili začiatkom roku 2020

Lexus UX v záhrade

Tento rok sa konal druhý ročník súťaže UX Art Car. Tentoraz zvíťazil návrh Jordiho Iranza a Angeli Montagud, pre ktorých bola inšpiráciou tradičná japonská meditačná záhrada. Zen Garden je kompozícia vyrobená z tisícov papierových lístkov usporiadaných do tvarov rastlín. Umelci zo štúdia Clap vo Valencii použili papier, pretože je dôležitým prvkom japonskej kultúry. V závislosti od tónu, intenzity a uhla dopadu svetla sa inštalácia leskne rôznymi farbami a textúrami. Napodobňuje tak variabilitu a vitalitu sveta prírody.

Značky: