Jednoduchým a cenovo dostupným spôsobom, ako oplotiť pozemok, je stavba pletivového plotu.

Ide o obľúbenú voľbu v prípade prebiehajúcej výstavby, alebo v prípade poľnohospodárskych či priemyselných objektov. Pravdou však zostáva, že do zástavby do rodinných domov sa pletivové ploty príliš nehodia a v tomto smere sa oplatí porozhliadnuť po iných riešeniach.

Pletivové ploty síce vydržia, ale nie neobmedzene

Ako každý materiál a stavebné riešenie ak pletivové ploty majú svoje limity. Vybrať si síce môžete z rôznych druhov pletív a najmä poplastované pletivo toho vydrží naozaj veľa, no takéto riešenie nie je ani príliš praktické a rovnako ani estetické. Ak teda staviate dom, po dokončení by malo nasledovať nahradenie pletivového plotu iným typom.

Nový plot zvýši komfort vášho bývania

Skôr ako sa dostanete k výberu nového plotu, mali by ste si odpovedať na otázku, čo od nového plotu očakávate. Medzi najčastejšie požiadavky patrí zabezpečenie pozemku pred neželanými návštevami a tiež ochrana pozemku pred zvedavými pohľadmi. Rovnako, ako napríklad pri garážových bránach od https://www.visio.systems/ je dôležitá aj estetická funkcia, takže plot by mal čo najviac ladiť s architektúrou samotnej stavby. Pletivové ploty prakticky nič z tohto nespĺňajú – dajú sa relatívne ľahko prekonať, neposkytnú vám dostatok súkromia a rozhodne nemôžeme zvlášť vyzdvihnúť ani ich estetickú funkciu.

Moderná garážová bránaZdroj: elements.envato
Moderná garážová brána

Medzi materiálmi sú obľúbené drevo, hliník a betón

Ak sa rozhodnete zbaviť starého pletiva, vyberať si môžete z rôznych materiálov a inšpiráciu môžete načerpať aj na www.visiobuilding.sk. V rebríčku obľúbenosti sa nachádza betón, ktorý je veľmi trvácny a odolný. Vďaka moderným spôsobom výroby môže mať rôzne tvarovanie a povrchové úpravy. Pri dreve zas oceníte jeho prírodný vzhľad, no počítať musíte s pravidelnou údržbou. Výbornou voľbou sú aj hliníkové ploty s extra dlhou životnosťou, ktoré sú vhodné najmä k moderným stavbám. Výstavba plotov z hliníka je spôsob, ako dokonalo spojiť výborný vzhľad s funkčnosťou.

Každý z materiálov má samozrejme svoje výhody a nevýhody, preto si vyberajte naozaj dôkladne a berte do úvahy napríklad aj pohony brán, svahovitosť pozemku, či ďalšie možnosti funkčného rozšírenia plotu.

Značky: