Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Počet elektromobilov na cestách neustále rastie a predpokladá sa, že trend bude pokračovať aj nasledujúce roky. Môže za to nespočetné množstvo výhod a vývoj napredujúci závratnou rýchlosťou. Naozaj sa elektromobil v porovnaní s vozidlami na spaľovací motor oplatí?

Je elektromobil výhodnejší?

V rámci dopadu na životné prostredie síce vedú elektromobily na plnej čiare, no ako to je po zvážení ďalších kritérií? Jedným z najvýraznejších dôvodov, prečo vlastniť elektrické vozidlo je daňové zaťaženie v jednotlivých krajinách. Na základe štúdie lízingovej spoločnosti LeasePlan bolo v roku 2019 najvýhodnejšie vlastniť elektromobil v Holandsku, Nórsku, Veľkej Británii alebo v Belgicku. Naopak, najhoršie dopadli krajiny, ako Španielsko, Francúzsko či Švajčiarsko.

Ostatné európske krajiny v tom čase obsadili stredné priečky, no dnes na tom môžu byť podstatne lepšie. Automobilky do sveta neustále púšťajú novšie a čoraz lepšie modely, čo zvyšuje konkurenciu a tým sa znižuje aj celková cena. Významný dopad na obstarávaciu cenu elektromobilu má aj cena batérie, pretože práve tá patrí medzi najdrahšie komponenty týchto zelených vozidiel.

elektromobilZdroj: Pexels

S ohľadom na vašu peňaženku

Nie je žiadnym tajomstvom, že elektromobil sa aj napriek svojej vyššej obstarávacej cene skutočne oplatí. Práve tá je síce strašiakom pre mnohých, ktorí túto alternatívu zvažujú, no za krátky čas zistia, že náklady na vlastníctvo a prevádzku týchto ekologických vozidiel sú v porovnaní s klasickými spaľovákmi nižšie. Nižšie náklady na údržbu vďaka menšiemu počtu pohyblivých mechanických častí, výhodnejšie nabíjanie aj z pohodlia domova oproti tankovaniu bežných pohonných hmôt, ale aj celková dlhšia životnosť. To sú dôvody, ktoré potešia vás, ale dozaista aj vašu peňaženku.

Spaľovacie motory majú svoje prednosti aj úskalia

Rokmi overená klasika ponúka hneď viacero výhod. Medzi ne patrí napríklad dlhší dojazd, rýchlejšie tankovanie oproti nabíjaniu a takmer neobmedzená dostupnosť čerpacích staníc v každom regióne. K nezanedbateľným nevýhodám zase patrí negatívny vplyv na životné prostredie, cudzí zdroj energie nevyhnutný pre štart, nízka životnosť motoru či cena pohonných hmôt, ktorú pocíti váš rodinný rozpočet.

spaľovací motorZdroj: Pexels

Jednoznačná odpoveď neexistuje

Výber ideálneho vozidla je nateraz vecou preferencií každého budúceho majiteľa. Niekto nedá na spaľovacie motory dopustiť, niekomu moderná elektrifikácia učaruje hneď a pre tých nerozhodných je tu stále skupina plug-in hybridných modelov. S neustále sa zvyšujúcim dojazdom a rozširujúcou infraštruktúrou nabíjacích staníc je však budúcnosť naklonená skôr na stranu elektromobilov. Pridáte sa aj vy na stranu nezastaviteľnej modernizácie?