Bude to však chcieť poriadnu dávku odhodlania.

Nova Launcher by na základe nedávnych informácií mohol do bodky naplniť tvrdenie, že “každá hviezda raz zhasne”. V prípade tohto alternatívneho spúšťača to vyzerá tak, že na jeho naplnenie si našťastie budeme musieť ešte počkať. Tento launcher je zároveň historicky najpopulárnejším spúšťačom, ktorý sa kedy objavil v systéme Android. Jeho história siaha až do roku 2012 a niekoľko rokov sa mohol tešiť pribúdajúcim funkciám a ukážkovej starostlivosti. To sa však zmenilo, a aplikácia sa dostala do bližšie nešpecifikovaných problémov, ktoré ešte viac skomplikovala situácia v materskej spoločnosti Branch Metrics.

Na základe nedávno zverejnených informácií bolo odhalené, že masívne prepúšťanie v materskej spoločnosti ovplyvnilo aj hlavný vývojársky tím. Ten sa celkom rozpadol, pričom vývoj spúšťača Nova Launcher zostal na pleciach jediného človeka, ktorým je zakladateľ Kevin Barry. Ten teraz vydal oficiálne vyhlásenie, ktoré sa týka prepúšťania a situácie okolo Nova Launcher.

Nova Launcher 8.0 betaZdroj: TechCarving
Nova Launcher 8.0 beta z roku 2019

Nova Launcher je softvér na prispôsobenie domovskej obrazovky v Android smartfónoch. V minulosti bola táto aplikácia veľmi obľúbená, avšak postupom času začala strácať svoj význam, nakoľko samotný Android a používateľské nadstavby nie je potrebné už tak často meniť za alternatívy tretích strán. Samozrejme, že aj dnes existuje veľká používateľská základňa, ktorá alternatívne spúšťače používa, ale nie tak, ako tomu bolo v minulosti.

Pomerne veľa sa toho zmenilo v roku 2022, kedy Nova Launcher získala analytická firma Branch Metrics, čo spoločnosti Nova umožnilo získať podrobné informácie o tom, ako používatelia používajú jej aplikáciu na prispôsobenie domovskej obrazovky. Zdá sa však, že nie všetko dopadlo tak, ako sa pôvodne zamýšľalo.

Zdroj: Nova Launcher
Na základe vyjadrení hlavného vývojára aplikácie Nova Launcher sa zdá, že je všetko v najlepšom poriadku

Súčasťou tímu Nova Launcher boli aj senior vývojári Rob Wainwright a Cliff Wade, ktorí krátko po prepúšťaní na sociálnej sieti upokojili situáciu okolo aplikácie Nov Luancher, hoci jej vývoj bude na pleciach iba jedného človeka. Títo bývalí zamestnanci fanúšikov ubezpečili, že nie je dôvod na paniku a Kevin Barry bude vo svojej práci pokračovať aj naďalej.

Barry taktiež situáciu okolo aplikácie Nova Launcher popisuje slovami, že tím Novy roky tvoril len on a zároveň bol aj hlavným prispievateľom. Barry dodáva, že „bude naďalej kontrolovať smerovanie a vývoj Nova Launcher“.

Nechajme sa teda prekvapiť, ako veľké prepúšťanie v materskej spoločnosti ovplyvní smerovanie alternatívneho spúšťača Nova Launcher, na ktorý možno už aj veľa skalných fanúšikov zabudlo.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.