Sony inovuje značku BRAVIA, ktorú nesú produkty určené na sledovanie filmov a obohacuje tak dokonalý zážitok z domáceho kina.

Vďaka rozšíreniu streamovacích služieb si sledovanie filmov v pohodlí domova získava stále väčšiu obľubu. Široká škála produktov Sony, ako sú digitálne filmové kamery, profesionálne monitory a profesionálne slúchadlá, je často využívaná profesionálmi z oblasti filmovej produkcie. To spoločnosti umožňuje hlboko porozumieť filmovému priemyslu a zámerom filmárov a tvorcov obsahu.

Sony BRAVIA XR90 v 75 palcovej obrazovke
Sony BRAVIA XR90 v 75 palcovej obrazovke

Nová BRAVIA ešte viac umocňuje realistický pocit z filmového obsahu a prináša vynikajúcu kvalitu obrazu a zvuku v domácich podmienkach, takže vám budú filmy pripadať v rovnakej kvalite ako na veľkom plátne. Zjednotením televízorov, soundbarov a ďalších technológií pre domáce ozvučenie pod jednu značku chce spoločnosť Sony umožniť ľuďom, aby si tak na jednom mieste mohli vychutnať dokonalý filmový zážitok tak, ako to zamýšľali tvorcovia filmov. Zhodné funkcie a dizajn televízorov BRAVIA a produktov domáceho audia BRAVIA Theatre uľahčujú výber a kombináciu kompletného balíčka domácej zábavy.

Sony uvedie ako súčasť nového radu BRAVIA niekoľko modelov televízorov v troch radoch, pričom vlajkovou loďou je BRAVIA 9, ktorá sa vyznačuje vysokou špičkovou svietivosťou, hlbokými odtieňmi čiernej, vynikajúcim kontrastom a prirodzenými farbami. S novým ohláseným radom produktov na domáce ozvučenie BRAVIA Theatre si navyše môžete doma bez problémov vychutnať plné audiovizuálne bohatstvo akéhokoľvek filmového obsahu.

Sledujte filmy doma tak, ako ich tvorcovia zamýšľali

Televízory BRAVIA inteligentne optimalizujú farby, kontrast a jas pre domáce prostredie, ktoré je svetlejšie ako v kine. Tým zabezpečujú, aby bol zážitok z domáceho sledovania verný pôvodným predstavám tvorcu o tom, ako má obraz vypadať. Jedným z prvkov, ktoré to umožňujú dosiahnuť, je špičkový vysoký jas televízora BRAVIA 9 v spojení s presným riadením podsvietenia.

Vylepšenie obrazu
Vylepšenie obrazu

Obraz sa vďaka vhodnému osvetleniu správnych častí obrazovky stáva autentickým a umožňuje divákovi objaviť aj tie najmenšie detaily, ktoré tvorca do scény vložil, najmä v režimoch Studio Calibrated vyvinutých v spolupráci s poprednými streamovacími službami.

Optimálna kvalitu obrazu na domáce sledovanie filmov

・XR Processor[1]

Procesor XR spoločnosti Sony je vybavený systémom rozpoznávania scén, ktorý s vysokou presnosťou deteguje a analyzuje dáta a potom optimalizuje obraz pre maximálnu reálnosť tak, aby verne reprodukoval zámer tvorcu snímky.

・XR Backlight Master Drive[2]

Rovnako ako technológia riadenia podsvietenia profesionálnych monitorov Sony, ktoré používajú filmári, aj technológia XR Backlight Master Drive s jedinečným algoritmom lokálneho stmievania presne riadi tisíce LED diód, a tým zabezpečuje skutočne autentický kontrast, ktorý umožňuje zachovať detaily v tmavých častiach obrazu pri tých najnáročnejších scénach.

・High Peak Luminance[3]

Predstavte si nádhernú slnkom zaliatu, zasneženú horskú krajinu. Nové televízory s mimoriadne jasným obrazom dokážu vďaka svietivosti, ktorá je vyššia ako kedykoľvek predtým, verne reprodukovať prírodné scenérie s dokonalými detailmi, a to aj počas svetlého denného svetla.

・X-Anti Reflection a X-Wide Angle[4]

Vďaka technológii X-Anti Reflection sú snímky jasnejšie, s menším množstvom odrazov a odleskov spôsobených slnečným svetlom alebo svetlom lampy, takže uvidíte čisto čiernu farbu v jasných odtieňoch a môžete si vychutnať čistý obraz bez rušivých vplyvov. Vďaka technológii X-Wide Angle vyzerá obraz na okrajoch rovnako kvalitne ako uprostred.

Poskytuje optimálnu kvalitu zvuku na domáce sledovanie filmov

・Acoustic Multi-Audio+[5]

Nové televízory BRAVIA 9 sú vybavené funkciou Acoustic Multi-Audio+ a ako prvé na svete[6] disponujú výškovým reproduktorom Beam Tweeter v hornej časti a výškovým reproduktorom Frame Tweeter na stranách, ktoré poskytujú priestorový zvuk ako v kine. Každý zvuk vychádza presne z toho správneho miesta.

・Voice Zoom 3[7]

Nová technológia Voice Zoom 3 od spoločnosti Sony rozpoznáva dialógy ľudí pomocou algoritmov umelej inteligencie a zosilňuje alebo zoslabuje ich hlasitosť, takže aj menej výrazné dialógy znejú hlasno a zreteľne. Skvele funguje s produktmi domáceho audia BRAVIA Theatre.[8]

Voice Zoom
Voice Zoom

・Acoustic Center Sync

Funkcia Acoustic Center Sync prepája zvukový systém, napríklad soundbar s televízorom tak, aby zvuk presne zodpovedal dianiu na obrazovke a vytvára tak atmosféru ako v kine. Reproduktory sú v kinách umiestnené priamo za plátnom, ktoré má množstvo malých otvorov. Zvuk, ktorý z neho vychádza, sa prenáša dopredu tak, aby sa dialógy a zvuky prelínali s obrazom premietaným na plátno a boli počuť zo správneho miesta. Pri prepojení televízorov BRAVIA[9] a produktov BRAVIA Theatre[10] funkcia Acoustic Center Sync plynule prelína zvuk reproduktorov televízora i soundbaru a vytvorí zážitok ako v kine, kedy sa zdá, že zvuk vychádza priamo z obrazovky televízora.

Nastavenie funkcií Voice Zoom 3, Acoustic Center Sync, audio produktov BRAVIA Theatre pripojených k televízoru BRAVIA a ďalších funkcií televízora je teraz možné ovládať pomocou aplikácie BRAVIA Connect (predtým Home Entertainment Connect App) bez toho, aby sa počas sledovania filmu na obrazovke televízora zobrazoval panel ponúk.

Množstvo režimov na presnú reprodukciu kvality obrazu podľa pôvodných predstáv tvorcu aj u vás doma

BRAVIA je vybavená režimami Studio Calibrated, ktoré reprodukujú kvalitu obrazu zamýšľanú tvorcami filmového obsahu v domácom prostredí. Okrem už zavedeného adaptívneho kalibrovaného režimu Netflix Adaptive Calibrated Mode a kalibrovaného režimu SONY PICTURES CORE (predtým BRAVIA CORE), je k dispozícii nový režim Prime Video Calibrated, ktorý zákazníkom poskytne ešte viac možností, ako si užiť prémiovú zábavu objektívom tvorcu. Vďaka režimu Prime Video Calibrated Mode si zákazníci môžu vychutnať optimálnu kvalitu obrazu, ktorá je automaticky kalibrovaná pri filmoch, seriáloch a prvýkrát aj pri živých športových prenosoch.

・Režimy Studio Calibrated

  • Režim Netflix Adaptive Calibrated[11]
  • Režim SONY PICTURES CORE Calibrated[12] (predtým BRAVIA CORE Calibrated Mode)
  • Režim Prime Video Calibrated[13]

Televízory BRAVIA i domáce audio produkty BRAVIA Theatre sú kompatibilné s IMAX Enhanced. Boli certifikované spoločnosťami IMAX a DTS, aby spĺňali prísne štandardy potrebné na dosiahnutie čo najlepšieho zážitku z filmov IMAX zo SONY PICTURES CORE (predtým BRAVIA CORE) a vybraných filmov na Disney+[14]. Filmoví fanúšikovia si môžu vychutnať optimalizovaný obraz a zvuk IMAX na televízoroch BRAVIA a domácich audio produktoch BRAVIA Theatre s režimom IMAX Enhanced, vrátane zvuku IMAX Enhanced s DTS:X. Okrem toho predstaví SONY PICTURES CORE vybrané seriály z Crunchyroll[15] – streamovacej služby zameranej na anime. Zákazníkom tak pribudne rad anime seriálov Crunchyroll s priloženým streamovacím balíčkom[16].

Zariadenia BRAVIA podporujú technológie Dolby Vision a Dolby Atmos, ktoré zabezpečujú mimoriadny jas, ostrejší kontrast, sýtejšie farby a pohlcujúci zvuk pri sledovaní vašej obľúbenej tvorby v rámci služieb Disney+, Prime Video, Netflix a ďalších obľúbených streamovacích služieb.

Iniciatívy na ochranu životného prostredia

Spoločnosť Sony si stanovila plán ochrany životného prostredia nazvaný Road to Zero, ktorého cieľom je do roku 2050 dosiahnuť nulový dopad na životné prostredie prostredníctvom obchodných aktivít a životných cyklov výrobkov. Aby prispela k naplneniu tejto vízie, bude sa spoločnosť BRAVIA usilovať o inovácie, ktoré poskytnú najlepší zážitok zo sledovania s vysokou kvalitou obrazu i zvuku a prémiovým dizajnom, a zároveň prispejú k zníženiu dopadu na životné prostredie, ako je napísané nižšie.

Nižšia spotreba energie

Modely BRAVIA 9 a BRAVIA 7 využívajú patentované spracovanie signálu spoločnosti Sony, ktorý maximalizuje vlastnosti panelového zariadenia a automaticky optimalizuje jas pre každú scénu, pričom dosahuje vysoký jas a nízku spotrebu energie. Okrem toho bol ďalej vyvinutý panel Eco Dashboard, ktorý umožňuje jednoducho nastaviť a spravovať rôzne nastavenia úspory energie televízora BRAVIA naraz. Môžete tiež skontrolovať množstvo spotrebovanej energie a získať tipy na úsporu energie[17].

Zníženie spotreby primárnych plastov vo výrobkoch

Spoločnosť Sony pracuje na znížení dopadu na životné prostredie v mnohých aspektoch životného cyklu výrobku, ako je zníženie spotreby primárnych plastov, zlepšenie efektivity prepravy a zníženie spotreby energie počas používania.

Od vývoja materiálov až po vonkajší dizajn sa spoločnosti BRAVIA podarilo výrazne zvýšiť využitie recyklovaných materiálov pri zachovaní vysokej kvality spracovania. SORPLAS™[18], recyklovaný plast vyvinutý spoločnosťou Sony, sa využíva na zadný kryt[19], ktorý predstavuje najväčšiu plochu televízora, pričom približne 65 %[20] z celkového množstva použitého plastu tvorí recyklovaný materiál. Kompaktný dobíjací diaľkový ovládač Eco Remote je taktiež vyrobený približne zo 79,7 % z recyklovaného plastu[21].

Funkcia Time Shift

Teraz môžete pozastaviť živé televízne vysielanie stlačením tlačidla pauzy na diaľkovom ovládači kedykoľvek potrebujete, napríklad keď idete otvoriť dvere alebo potrebujete zdvihnúť telefón. Po opätovnom stlačení tlačidla pauzy sa vysielanie okamžite obnoví.


[1] K dispozícii v prevedení BRAVIA 9 a 7.

[2] K dispozícii v prevedení BRAVIA 9 a 7.

[3] K dispozícii v prevedení BRAVIA 9.

[4] K dispozícii v prevedení BRAVIA 9.

[5] K dispozícii v prevedení BRAVIA 9.

[6] Od apríla 2024. Podľa výskumu spoločnosti Sony.

[7] K dispozícii v prevedení BRAVIA 9, 8 a 7.

[8] Dostupné prostredníctvom chystanej aktualizácie firmvéru.

[9] Táto funkcia funguje s novými modelmi radu BRAVIA 9, 8, 7 aj s ďalšími staršími modelmi televízorov Sony. Ďalšie informácie: https://www.sony.net/hav_faq.

[10] S výnimkou BRAVIA Theatre U.

[11] K dispozícii v prevedení BRAVIA 9, 8 a 7.

[12] K dispozícii v prevedení BRAVIA 9, 8 a 7, Dostupnosť služieb závisí od krajín/regiónov.

[13] K dispozícii v prevedení BRAVIA 9, 8 a prostredníctvom budúcej aktualizácie firmvéru.

[14] Obsah IMAX Enhanced sa do služby Disney+ dostane prostredníctvom budúcej aktualizácie firmvéru v lete 2024.

[15] K dispozícii prostredníctvom budúcej aktualizácie firmvéru.

[16] Podmienky služby SONY PICTURES CORE nájdete na adrese https://www.sony.co.uk/electronics/bravia-core.

[17] Podoba a funkcie dostupné prostredníctvom panelu Eco Dashboard sa líšia v závislosti od modelu. Spotreba energie je približná hodnota a môže sa líšiť od skutočnej hodnoty.

[18] SORPLAS: Udržateľne orientovaný recyklovaný plast.

[19] V prevedeniach BRAVIA 9 a 8. SORPLAS™ nemusí byť použitý na diely v závislosti od doby výroby.

[20] V závislosti od modelu a veľkosti.

[21] V závislosti od doby výroby nemusí byť použitý na diely.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.