Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ak by ste dali Slovákovi 750 eur, odložil alebo investoval by si z nich až 77 %.

Oproti vlaňajšku je to mierny nárast o tri percentá. Traja z 10 Slovákov by si dokonca odložili celú sumu. Ak by ste však podobnú sumu dali Čechovi, zostalo by mu až 90 %. Podľa výsledkov najnovšieho prieskumu Slovenskej sporiteľne, ktoré realizovala spoločnosť IMAS International, by si Slováci v priemere odložili či investovali 576 eur.

Veľká časť ľudí by neminuli ani euro, ale až tretina ľudí odložila od 301 do 500 eur a zvyšok minula. „Z prieskumu vyšlo, že Slováci by v prípade, ak by mali k dispozícii 750 eur, viac ušetrili ako peniaze hneď minuli. Len 6 percent opýtaných sa vyjadrilo, že by nič neušetrili. Je to viac ľudí ako vlani. Ukazuje sa, že Slováci v tomto prípade viac myslia na budúcnosť ako na bezhlavé míňanie,“ vysvetlila analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Ak by mali teraz Slováci k dispozícii 750 eur, koľko zo sumy by odložili prípadne investovali? (v eurách)

Zdroj: prieskum spoločnosti IMAS International pre Slovenskú sporiteľňu, ktorý sa realizoval v septembri 2019 v krajinách, kde pôsobí skupina Erste

Najviac by sumu 750 eur ušetrili resp. investovali ženy a mladí ľudia od 15 do 29 rokov. Až 38 % ľudí z tejto vekovej kategórie by ušetrilo od 300 do 500 eur.

„V porovnaní s minulým rokom by si v priemere ľudia odložili bokom o 19 eur viac. Najmenej by investovali či ušetrili ľudia starší ako 50 rokov, čo súvisí aj s ich nižšími príjmami v penzii v porovnaní s vyššími výdavkami na potraviny či zdravotnú starostlivosť,“ doplnila Buchláková.

V porovnaní s Čechmi sme na tom horšie, nakoľko až 90 % by tieto peniaze odložilo bokom alebo ich ďalej zhodnocovalo. Nasledujú Rumuni (84 %), horší ako my sú Maďari (60 %), Chorváti (50 %) a Srbi (44 %). Sumy v prieskume sa líšili v závislosti od životnej úrovne ľudí v danej krajine. V Česku to bolo 20 tisíc českých korún (773 eur), v Maďarsku 200 tisíc forintov (595 eur), v Rumunsku 2- tisíc rumunských leiov (420 eur), v Chorvátsku 4- tisíc chorvátskych kún (540 eur) a Srbsku 30- tisíc srbských dinárov (255 eur). Sumy sa prepočítali priemerným kurzom za ostatných 12 mesiacov.

Až 48 percent Slovákov sa radí o financiách s rodinou. „Druhou najčastejšou odpoveďou v prieskume bolo hľadanie si informácií na webe či v novinách a časopisoch, čo pri rozhodovaní o nakladaní s peniazmi ovplyvňuje 42 percent Slovákov. Tretina opýtaných uviedla, že sa riadi radami finančných poradcov. Oproti minulému roku je to nárast o 5 percent,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.