Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Potrebujete ešte v tomto roku zaplatiť dane, vložiť peniaze na stavebné sporenie alebo poslať inú dôležitú platbu? Tohtoročný koniec roka pripadá na víkend, preto je dobré si nenechať finančné záležitosti na poslednú chvíľu. Vyhnete sa stresu a možným komplikáciám. Dobrou správou je, že v porovnaní s minulosťou máme na Slovensku okamžité platby, vďaka ktorým môžete posielať peniaze do inej banky aj na Silvestra.

Pri niektorých platbách je dôležité postrážiť si termíny, ich premeškanie sa nemusí vyplatiť. „Napríklad na získanie štátnej prémie k stavebnému sporeniu či daňovej úľavy pri dôchodkovom sporení je potrebné, aby boli peniaze pripísané na účet príslušnej inštitúcie ešte v tomto roku,“ hovorí Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Klientom odporúča, aby si takéto platby nenechávali na poslednú chvíľu, ale zrealizovali ich vopred. 

Prevod do inej banky môže byť aj okamžite

Keďže koniec roka tentoraz pripadá na víkend, posledným dňom, kedy môžete poslať štandardnú platbu tak, aby bola pripísaná v inej banke v rámci krajín SEPA* do konca roka, je štvrtok 28. decembra. Výnimkou sú práve okamžité platby. „Dobrou správou pre našich klientov je, že okamžité platby fungujú sedem dní v týždni, vrátane sviatkov a víkendov. Keďže ich umožňujú viaceré veľké banky na Slovensku, veľa klientov tak môže posielať peniaze do inej banky pokojne aj na Silvestra, budú tam za pár sekúnd,“ vysvetľuje Cesnaková.

Nestíhate prevod? Vložte hotovosť

V prípade, že platbu neviete poslať okamžite alebo z iného dôvodu nestíhate stanovené termíny, môže byť riešením priamy vklad hotovosti na účet príjemcu v jeho banke. „Vklady hotovosti sú na účet pripísané bezprostredne po ich realizácii v pobočke. Vložiť peniaze na účet vedený v Slovenskej sporiteľni tak môžete aj na Silvestra, avšak iba v nákupných centrách do 12.00,“ uvádza hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Niektoré banky majú aj tzv. vkladomaty – bankomaty, prostredníctvom ktorých si môžete vložiť hotovosť na svoj účet. „Túto možnosť však môžu využiť len klienti banky, ktorej vkladomat patrí. Na realizáciu vkladu potrebujete svoju debetnú kartu vystavenú k danému účtu,“ dodáva Cesnaková.

Detailné podmienky fungovania platobného styku na konci roka nájdete na webstránke banky.

Otváracie hodiny pobočiek Slovenskej sporiteľne počas sviatočného obdobia

  • od 24. do 26. decembra budú pobočky zatvorené,
  • od 27. do 30. decembra budú pobočky otvorené podľa štandardných otváracích hodín,
  • 31. decembra budú pobočky v nákupných centrách otvorené do 12.00,
  • 1. a 6. januára 2024 budú pobočky zatvorené.