Ak milujete aktívny oddych, tak táto aplikácia vám ponúkne „XY“ možností ako stráviť každú voľnú chvíľu, prípadne aj celú dovolenku.

Komoot pochádza od rakúskych vývojárov, ktorí sa snažia zmeniť spôsob, akým ľudia objavujú nové miesta. Okrem toho sa používatelia môžu pripojiť k obrovskej komunite a robiť aplikáciu ešte zaujímavejšou – pridávaním vlastných trás. V základe je zdarma pre iOS (TU) aj Android (TU) zariadenia.

Komoot

Komoot

Namiesto navrhovania tých istých prechodených trás táto aplikácia ponúka množstvo zaujímavých alternatív vo vašom okolí, o ktorých ste možno ani nevedeli. V karte Discover si zvolíte typ aktivity (turistika, beh alebo bicyklovanie) a Komoot vám ponúkne najlepšie trasy vo vašom okolí. Uvidíte tu tipy na to najlepšie od ostatných používateľov vrátane insiderských tipov na zaujímavé miesta na piknik, pozorovanie západu slnka a pod.

Základom aplikácie je prehľadná mapa, na ktorej vidíte jednotlivé body, na ktoré keď kliknete, tak sa o nich dozviete viac podrobností. Keď vás niečo zaujme, jednoducho sa k danému bodu môžete nechať navigovať – trasa sa nastaví podľa preferovanej aktivity. Je to veľmi jednoduché a prehľadné. Z pohľadu objavovania nových miest a navigácie je aplikácia veľmi zaujímavá aj v základnej – neplatenej verzii, no ak budete vyžadovať off-line mapy a rôzne iné vymoženosti, tak musíte siahnuť po platenej verzii (od 4,99 eur mesačne).

 

Výbornou funkciou je záznam aktivity, v rámci čoho vidíte rôzne údaje ako rýchlosť, prevýšenie a pod., pričom môžete do záznamu trasy pridávať aj fotky a následne si celý výlet vyexportovať (v premium verzii).

Aplikácia Komoot zobrazuje aj predmety záujmu popri zvolenej ceste – ako napríklad zaujímavé výhľady, umenie či cestičky, ktoré ste možno nepoznali. Každá ponúknutá trasa obsahuje detaily o vzdialenosti, odporúčanej úrovni telesnej kondície a úrovni obtiažnosti, takže budete vedieť, na čo sa pripraviť, ešte predtým, než vyrazíte.

 

Ak vo vašom okolí nie je vyznačených dostatok zaujímavostí a trás, tak si môžete vytvoriť vlastné, čím potešíte aj ostatných používateľov aplikácie. Okrem toho, že potešíte ďalších turistických, cyklistických či bežeckých nadšencov z nej môžete aj profitovať – čím viac toho pridáte, tým viac hlasov môžete získať a stať sa „Komoot Pioneer-om“, čím si môžete sprístupníť exkluzívne podujatia a darčeky.

Zaujímavá aplikácia nie len na leto, ktorá vám uľahčí rozhodovanie kam sa vybrať a čo navštíviť/objaviť.

Prečítajte si aj:

Táto aplikácia by počas leta nemala vo vašom smartfóne určite chýbať

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE