Satelitný prijímač PULSe 4K Mini zdedil všetky výhodné vlastnosti po svojom staršom bratov, modeli PULSe 4K. Je teda založený na operačnom systéme Enigma 2, pre ktorý existuje množstvo doplnkov aby ste si mohli prispôsobiť jeho softvérovú výbavu.

Dizajn

Z hľadiska dizajnu je to čierna skrinka s efektne štruktúrovaným predným panelom. Vpredu je svietiaci prvok, ktorý signalizuje stav prijímača – svieti na žlto alebo na modro. Predný panel tu nie je odklápací ako u PULSe 4K, všetko je sústredené do zadnej časti prístroja.

PULSe 4K MiniZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT
Satelitný prijímač PULSe 4K Mini je založený na operačnom systéme Enigma 2

Tu nájdete pripojenie na satelitnú anténu, je tu jedna šacha na dekódovaciu kartu a jedna pre CI modul. Ďalej je tu optické pripojenie zvuku SPDIF, šachta pre microSD kartu a tiež pripojenie snímača na diaľkové ovládanie, HDMI port, pripojenie na Ethernet, dva USB porty (jeden z toho USB 3.0), zapínacie tlačidlo a pripojenie 12 V externého napájacieho zdroja. Ak potrebujete zariadenie pripojiť na Wi-Fi sieť, dá sa to pomocou príslušného Wi-Fi adaptéru do USB portu.

Satelitný prijímač PULSe 4K MiniZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT
Predný panel satelitného prijímača PULSe 4K Mini

Pokiaľ to porovnáme s plnohodnotným prijímačom PULSe 4K, potom verzia Mini nemá možnosť využitia interného 2,5-palcového disku, chýba druhá šachta pre CI slot a tiež nie je možné rozšíriť tento prijímač o ďalšie tunery. To vo väčšine prípadov nebude vadiť, pokiaľ skutočne chcete len satelitný prijímač na prijímanie najpopulárnejších programov.

Satelitný prijímač PULSe 4K MiniZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT
Porovnanie zadných panelov PULSe 4K a PULSe 4K Mini

Mini verzia PULSe 4K však má len zhruba tretinovú podstavu a skrinka má aj menšiu výšku. Je to teda kompaktný prístroj, pri ktorom sa už naozaj oplatí zvážiť možnosť umiestnenia za televízor práve s využitím snímača pre diaľkové ovládanie.

Podpora 4K rozlíšenia a ďalších funkcií

Stále je to ale 4K prijímač, teda môžete na ňom v plnom rozlíšení prijímať aj niektoré ssatelitné stanice už dnes vysielajúce v 4K. Prirodzene, na PULSe 4K Mini môžete pripojiť akýkoľvek televízor s HDMI portom. Pokiaľ to nebude 4K televízor, takéto programy sa zobrazia vo FullHD či HD rozlíšení.

Satelitný prijímač PULSe 4K MiniZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT
Diaľkové ovládanie pre satelitný prijímač PULSe 4K Mini

Spomenuli sme zdedené šikovné možnosti – patrí sem aj možnosť súčasného dekódovania dvoch programov z CI modulu, prenos živého vysielania do mobilného telefónu, ale aj ovládanie prijímača z neho či riadenie nahrávania. My sme na Android telefóne na tento účel použili aplikáciu DreamDroid. Tiež s týmto prijímačom dosiahnete sledovanie vysielania až na 4 rôznych zariadeniach súčasne pripojených k jednej sieti (napr. televízor, notebook a dva smartfóny). Nahrávať programy môžete ideálne na microSD kartu, ale tiež na USB disk alebo USB kľúč.

Zodpovedne k životnému prostrediu

V dodávke nájdete okrem samotného prijímača, napájacieho zdroja a diaľkového ovládania aj HDMI kábel ako aj vzdialený snímač pre diaľkové ovládanie. Prijímač sa predáva v  škatuli z recyklovaného papiera, podobne je vyhotovený aj používateľský návod (ten je aj v slovenčine).

Satelitný prijímač PULSe 4K MiniZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT
Porovnanie rozmerov PULSe 4K a PULSE 4K Mini

Vyhodnotenie

PULSe 4K Mini reaguje na požiadavky ľudí – záujem je o spoľahlivé zariadenie s najdôležitejšími funkciami, pre ktoré existuje dobrá podpora. Rozlíšenie 4K je výhodou do budúcna. Práve takým zariadením je PULSe 4K Mini.

Technické parametre

  • Procesor: 4-jadrový, 15 000 DMIPS
  • Pamäť Flash: 8 GB EMMC
  • Pamäť RAM: 10 GB DDR4
  • Tuner: 1×DVB-S2X
  • Dekódovanie videa: 4K × 2K@60 10-bit, HDR/HDR10 a HLG
  • Porty: USB 2.0, USB 3.0, šachta microSD
  • Čítačka kariet a CI modul

Cena: 149 eur

Zapožičal: AB-Com, www.abcom.sk

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.