Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Samsung Electronics Co., Ltd. spoločne s 30 partnermi realizovala v hoteli Hilton Union Square v San Franciscu tohtoročnú konferenciu Tizen Developer Conference (TDC) 2017, ktorá prebehla v dňoch 16.-17. mája 2017.

Okrem softvérových vývojárov sa konferencie zúčastnila viac ako tisícka partnerov z oblasti poskytovania služieb a obsahu, výrobcov zariadení a ďalších partnerov ekosystému Tizen.

Hlavným mottom konferencie TDC 2017 je „Ready To Connect, Get Involved!“ – „Sme pripravení sa pripojiť, pridajte sa!“. Predstavila sa tu vízia pre éru internetu vecí (IoT), ktorá účastníkom ponúkla ďalšie možnosti, ako využívať kľúčové vlastnosti platformy Tizen 4.0, najrôznejšie technológie a produkty a rozvíjajúce sa vývojárske prostredie potrebné pre tvorbu užívateľského zážitku (UX) a vývoj produktov a aplikácií.

TDC je ako každoročná odborná konferencia pre globálnych vývojárov miestom pre prestavenie nových technológií a produktov Tizen. Prvýkrát sa konala v San Franciscu v roku 2012, kedy bola spustená otvorená platforma Tizen 1.0 s otvoreným zdrojovým kódom. Od tej doby sa za posledných päť rokov OS Tizen vyvinul do verzie Tizen 4.0, ktorá podporuje širokú škálu zariadení Tizen.

„Od svojho spustenia sa Tizen stal operačným systémom pre takmer všetky produkty spoločnosti Samsung, zaznamenal rekordný rast tržieb a stal sa najúspešnejším vstavaným OS na báze Linuxu na svete. Pri otvorenej spolupráci a s nástupom éry internetu vecí očakávame, že Tizen bude znamenať nové príležitosti pre budúcnosť internetu vecí,“ uviedol Won Jin Lee, výkonný viceprezident divízie Visual Display Business spoločnosti Samsung Electronics a predseda technickej riadiacej skupiny pre Tizen.

Rozšírenie ekosystému zariadení Tizen s platformou Tizen 4.0

K hlavným zmenám v platforme Tizen 4.0 patrí optimalizácia pre vývojárov internetu vecí, ktorá im umožní rýchlu tvorbu a komerčné uvedenie najrôznejších aplikácií. Zatiaľ čo použitie existujúcej platformy Tizen bolo obmedzené na také zariadenia ako televízia a inteligentné telefóny, Tizen 4.0 poskytne vývojárske prostredie, ktoré je možné upravovať v súlade s charakteristikami najrôznejších zariadení prostredníctvom rozdelenia na funkčné moduly. Okrem toho bola platforma Tizen 4.0 rozšírená na Tizen RT (Real-Time), aby zahrnula nielen vyspelé produkty ako televízory a mobilné zariadenia, ale aj produkty na opačnom konci spektra, vrátane termostatov, váh, žiaroviek a ďalších.

Vďaka spolupráci projektu Tizen so spoločnosťou Microsoft môžu teraz vývojári ľ

ahšie vytvárať aplikácie Tizen s použitím obľúbených programovacích jazykov. Konkrétne boli do platformy Tizen zaradené prostredia Microsoft.NET a Xamarin UI, takže je možné v prostredí Visual Studio vyvíjať aplikácie písané v jazyku C#, čo povedie k zvýšeniu produktivity.

Aby bolo možné rozšíriť ekosystém zariadení na báze platformy Tizen pre internet vecí, plánuje spoločnosť Samsung posilniť svoju spoluprácu s výrobcami čipov, ako sú Samsung ARTIK™ a Broadlink v Číne, s výrobcom domácich spotrebičov Commax v Kórei a poskytovateľom služieb Glympse v USA.

Nové služby a výrobky Tizen: Modul ARTIK 053 a inteligentný telefón Samsung Z4

Na konferencii TDC 2017 predstavila spoločnosť Samsung nový modul ARTIK 053, ľahkú sadu čipov pre IoT s integrovaným spracovaním v reálnom čase prvýkrát s využitím platformy Tizen RT. Modul ARTIK 053 je dostupné IoT riešenie s vysokým výkonom a vylepšeným zabezpečením pre výrobky budúcej generácie, ako sú pripojené domáce spotrebiče, stavebné výrobky, zariadenia zdravotnej starostlivosti a priemyselná automatizácia. Vďaka procesorovému jadru ARM Cortex R4 s frekvenciou 320 MHz, operačnou pamäťou RAM 1,4 MB, 8MB flash disku a certifikovanému rádiu cez Wi-Fi výrazne znižuje čas vývoja.

V rámci predstavenia modulu ARTIK 053 sa konal aj praktický workshop „IoT Hands-On Lab session“ zameraný na vývoj softvéru pre IoT na novom module s použitím aplikácie Tizen Studio for RT, čo je prostredie pre vývoj aplikácií založené na ľahkom operačnom systéme v reálnom čase (RTOS).

Na konferencii bol tiež predstavený inteligentný telefón Samsung Z4. Telefón Z4 je vybavený predným a zadným fotoaparátom optimalizovaným pre sociálne siete a širokou škálou funkcií zameraných na pohodlie a produktivitu, vrátane rýchleho a ľahkého prístupu k najčastejšie používaným funkciám.

Okrem toho bol na podporu ekosystému Tizen zavedený program stimulov pre mobilné zariadenia „Tizen Mobile Incentive Program“ určený vývojárom globálnych aplikácií, ktorý ponúka každý mesiac odmenu vo výške jedného milióna amerických dolárov, pokiaľ sa bude aplikácia predávať v obchode Tizen Store a umiestni sa v období od februára do októbra 2017 v rebríčku Top 100.

Ekosystém inteligentnej televízie a inteligentné domáce spotrebiče pre IoT

Vo výstavnej zóne konferencie predviedla spoločnosť Samsung celý rad úplne nových produktov. Účastníci konferencie si mohli vyskúšať vystavené výrobky vrátane televízie QLED, ktoré boli predstavené na konferencii CES 2017, a taktiež rozmanitý a stále sa rozširujúci ekosystém inteligentnej televízie. Ďalej si účastníci mohli prezrieť rôzne možnosti inteligentnej domácnosti, kde sú výrobky ako inteligentné chladničky Family Hub 2.0 integrované so štandardnou technológiou IoT.

Rovnako časť venovaná hrám vo výstavnej zóne ponúkla ešte viac zábavy, účastníci sa mohli prejsť labyrintom v rámci hry Gear Maze escape na inteligentných hodinkách Gear S3.

Pre vývojárov boli k dispozícii aj individuálne konzultácie s odborníkmi v tzv. Tutorial Zone, aby mohli okamžite vyvíjať aplikácie pre inteligentné televízie a na televíziách ich ihneď púšťať, a vyskúšať si tak výhody vývojárskeho prostredia Tizen.NET.

Značky: