V laboratóriách Monash University usilovne pracujú na tom, aby sa táto prelomová technológia dokázala zmeniť na komerčne použiteľný produkt.

Výsledkom tak môže byť batéria, ktorá by dokázala dodávať energiu telefónu pri plnej prevádzke po dobu až piatich dní. O nič menej zaujímavá je aj predstava, že by s ňou mohol elektromobil prejsť na jedno nabitie pokojne aj 1000 kilometrov.

Monash University je jedným z najlepších výskumných pracovísk v Austrálii, kde sa špecializujú najmä na technické odbory. Ich lítium-sírová batéria (Li-S) prekonáva tie najlepšie, ktoré sú v súčasnej dobe na trhu, a to až štvornásobne. Potenciál tohto objavu je totiž nesmierny, no jeho praktickému využitiu bráni niekoľko podstatných technických detailov.

Docent Matthew Hill, Dr. Mahdokht Shaibani a profesor Mainak Majumder, zdroj: Monash University

Li-S batérie majú oproti dnes klasickým Li-Ion batériám veľa výhod – od lepšieho výkonu, cez ľahšiu dostupnosť surovín až po výrazne nižšiu ekologickú záťaž. Výskumníci si nechali technológiu Li-S batérie patentovať, a to nielen ako vynález, ale rovno aj pre výrobu. Prvé prototypové články vznikli v nemeckom Fraunhoferovom inštitúte. Výsledky sú natoľko uspokojivé, že o technológii už prejavilo záujem niekoľko výrobcov lítiových batérií v Číne i Európe. 

Podľa profesora Mainaka Majumdera by mohlo ísť o obrovskú príležitosť pre austrálsky priemysel a ekonomiku – táto batéria by totiž mala zmeniť spôsob, ako dnes používame nielen elektromobily a telefóny, ale ponúknuť aj veľa ďalších možností využitia.

Zdroj a titulný obrázok: Scitechdaily

Prečítajte si aj:

Čo robiť, ak má počítač neprestajne vyťažený disk na 100 %

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.