Toto by sa nemalo týkať pripravovaného prehliadača.

Google Chrome je univerzálny prehliadač pre mnohých používateľov, no nie je príliš anonymný voči tým, čo ho používajú. Teraz ale máte na výber a môžete používať aj Microsoft Edge Dev s jadrom Chromium. Teda edíciu prehliadača, ktorý nahradí pôvodný Edge, no zatiaľ je v developerskej verzii. Testovať ho môžete aj vy a stiahnuť si ho priamo zo stránok Microsoftu.

Používateľ @scriptjunkie1 informoval na Twitteri o tom, že práve klasická verzia, teda Microsoft Edge, môže odosielať kompletné URL adresy z vašej histórie na servery Microsoftu. Dôvodom bude identifikátor SID, ktorý má každý používateľ prehliadača Edge.

Tým, že je tu implementovaná ochrana pred škodlivými webmi zvaná ako SmartScreen, dochádza k tomu, že na strane Microsoftu sa dajú spárovať poslané URL s vaším SID.

Prehliadače Firefox, Chrome alebo Safari takýto postup nemajú a celé URL adresy si neposielajú. Posielajú len 4 bajtové URL hash kódy, ktoré vedia porovnať s rizikovými URL hash kódmi. Tým vedia analyzovať rizikové weby a odporučiť vám zatvorenie karty prehliadača pred návštevou takejto stránky.

Zdroj: MSPoweruser

Prečítajte si aj:

Chrome testuje novú multimediálnu funkciu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.