Za posledné roky klesá počet dermatovenerologických ambulancií. Mnohé z nich prechádzajú do nezmluvného vzťahu so zdravotnými poisťovňami a ošetrujú pacientov za priamu platbu alebo svoje zameranie sústredia výhradne na estetickú medicínu.

Ako povedala projektová manažérka zo zdravotnej poisťovne Dôvera Beáta Saal: „Len tretina našich poistencov navštívila za posledných päť rokov ambulanciu kožného lekára, problémom môže byť dostupnosť.“

„Mnohí ľudia liečia svoje kožné problémy len sami, prípadne prevenciu zanedbajú natoľko, že ich liečba
sa stáva zdĺhavou a náročnou pre pacienta, v konečnom dôsledku aj pre zdravotnú
poisťovňu,“ doplnila B. Saal.

Beáta Saal na tlačovej konferencii DôveraZdroj: TOUCHIT.sk
Beáta Saal na tlačovej konferencii Dôvera

Do popredia tak prichádzajú medicínske riešenia, ktoré síce vznikli už pred niekoľkými rokmi, no až teraz prišiel čas, aby ich pacienti a zdravotníci v praxi prijali. Ide o telemedicínske riešenia, ktoré pomohla prijať práve pandémia covidu. Jedným z nich je aplikácia na diagnostiku kožných ochorení na diaľku, AIP Derm.

Poisťovňa Dôvera prišla so spoluprácou s AIP Labs a priniesla výborné výsledky. Spoločnosť ponúka diagnostiku kožného problému z fotografie, ktorú si pacient sám vyhotoví svojím mobilným telefónom.

Proces sme si vyskúšali. Začnete na stránke www.dovera.sk, prípadne na stránke derm.aip.ai. Ide o webovú aplikáciu, dá sa použiť z akéhokoľvek telefónu alebo notebooku. Tu si zriadite konto, pričom úspešné spustenie služby vyžaduje, aby ste boli poistencom Dôvery – treba zadať vaše identifikačné číslo z preukazu poistenca. Potom vyplníte anamnézu a zodpoviete dodatočné otázky. Počas vyšetrenia si odfotíte príslušnú časť kože. V prvom kole kožný problém diagnostikuje umelá inteligencia a aj následne kožný lekár.

Odfotenie postihnutej častiZdroj: TOUCHIT.sk
Odfotenie postihnutej časti pokožky

Najneskôr do troch pracovných dní získate vyjadrenie od lekára, my sme ho dostali v rovnaký deň ako sme si toto vyšetrenie realizovali.

Bližšie určenie odfotenej časti a ďalšie príznakyZdroj: TOUCHIT.sk
Bližšie určenie odfotenej časti a ďalšie príznaky

V prípade potreby by nám lekár navrhol liečbu, prípadne predpíše recept alebo odporučí návštevu ambulancie. Ak nemáte svojho kožného lekára alebo sa k nemu neviete dostať, pomôže vám kontaktné centrum zdravotnej poisťovne Dôvera.

Zdroj: TOUCHIT.sk

AIP Derm je produktom maďarskej spoločnosti AIP Labs, ktorá sa zameriava na inovácie v zdravotníctve. Počas vývoja aplikácie bolo použitých viac ako 2,5 milióna obrázkov kožných ochorení, ktoré obsahovali vyše 700 rôznych diagnóz. AIP Derm určí správnu diagnózu až v 90 percentách prípadov. Prostredníctvom aplikácie bolo doposiaľ posúdených viac ako 25-tisíc kožných problémov skutočných pacientov, odhalených bolo vyše 1000 rakovinových ochorení a úspora času na strane pacientov aj lekárov sa odhaduje na 50-tisíc hodín.

Výsledky vám prídu mailom, na otvorenie potrebujete poznať informácie o vašom konte
Výsledky vám prídu mailom, na otvorenie potrebujete poznať informácie o vašom konte

Službu môžu poistenci zdravotnej poisťovne Dôvera využívať bezplatne v počte troch konzultácií ročne.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.