Biznisové notebooky nemusia byť len fádne kusy. Dôkazom toho, že podnikové počítače sú pekné a majú svoje unikátne prvky, sú práve tieto dva modely postavené proti sebe. Spĺňajú technologické požiadavky na to, aby sa dali vzdialene konfigurovať, mali bezpečný štart a nedali sa skompromitovať ešte pred nabehnutím systému a aj niečo vydržia.

Materiálová stránka je jedným z vedúcich faktorov, ktoré zvažujete pri kúpe notebookov vyššej triedy. Je tu viac prepracovaností, ako by sa na prvý pohľad mohlo javiť. Pevné telo, kĺby displeja, podsvietená klávesnica, čítačka odtlačkov, výborný displej a technologická výbava. My sme testovali konvertibilné notebooky. To znamená o kategóriu vyššie stroje, ako bežné notebooky. Treba ich navrhnúť trochu inak, hoci sa veľmi podobajú na svoj ekvivalent štandardného notebooku.

„Konvertibilný notebook je fajn, priplácajte zaň vtedy, keď ste si istí jeho využitím.“

Použiť ich ako tablet sa dá, ale má to svoje obmedzenia. Ak veľa píšete alebo pracujete s tabuľkami, budete ho mať aj tak v režime klasického notebooku. Pri tvorbe prezentácií už môžete využiť kreatívny režim s dotykovými zápiskami a ovládaním. Microsoft PowerPoint umožňuje previesť vaše zápisky na text a po novom aj prekresliť rukou kreslené tabuľky do skutočných tabuliek. Takisto zvládne aj ďalšie transformácie s rukou písanými obrazcami. Ideálne je použiť tabletový režim na filmy alebo na porade, keď potrebujete ukázať obsah displeja viacerým ľuďom.

Počas testovania sme si všimli viacero nepríjemností. Viažu sa k portu USB-C, ani jeden výrobca za zmätky v tomto takmer univerzálnom štandarde nemôže. USB-C na nabíjanie notebooku majú oba testované stroje. Noste si ale pre železnú istotu originálne nabíjačky alebo aspoň nabíjačky rovnakého výrobcu, inak sa môže stať, že nenabijete notebook inou nabíjačkou alebo dokovacou stanicou. Zobrazí sa hlásenie, že neposkytuje dostatok energie pre danú batériu a nabíjanie sa ani nezačne. Takýchto prípadov je minimum, no stať sa to môže.

HP EliteBook x360 830 G5

Bezpečnosť na prvom mieste, kvalita spracovania takisto. EliteBook je totiž prémiový model z dielne HP a zároveň je to označenie najprepracovanejších notebookov pre biznis. Tenké hliníkové spracovanie, výkonný aj super úsporný režim. To sú základné rysy tohto notebooku.

Celkový pohľad

Verzia x360 charakterizuje verziu s otočným displejom. Môžete ho používať vo viacerých polohách, teda ako klasický notebook aj ako tablet. Hoci nám sa stále javí, že notebook s hmotnosťou takmer 1,4 kg je náročné používať vo forme tabletu. Týka sa to aj druhého modelu v teste. Hliníkové spracovanie je precízne, aj vďaka tomu môže byť notebook taký tenký a zároveň dostatočne pevný. Kĺb displeja je pevný a udrží ho vo všetkých uhloch. Keď ho otvoríte dostatočne rýchlo, dá sa to aj jednou rukou. Pomalé otáčanie vekom už nadvihuje základňu.

Klávesnica od HP je pohodlná a s moderným nízkym zdvihom

Výrobca používa nový koncept rozšírenia klávesnice. V kompatibilných aplikáciách môžete používať hardvérové tlačidlá na zobrazenie kalendára, prezentačný režim ako aj začatie a ukončenie hovoru. Na hovory potrebujete Skype for Business.

Klávesnica má dva stupne podsvietenia a je tichá. Škoda len hlučnejšieho medzerníka. Výrobca ho mohol uchytiť lepšie, konkurencia to zvládla. Na x360 sa píše dobre a klávesnica má nízke klávesy. Sú ale extra pohodlné, presne tohto sa HP už roky drží. Nepoužíva rôzne tvarovanie, ale radšej zväčší ich plochu. Podľa typu klávesu tak máte veľké štvorcové klávesy, dokonca aj šípky sa používajú dobre. Nahor a nadol sú síce zrezané, ale sú extra dlhé.

Displej je lesklý a veľmi dobre sa na ňom sleduje multimediálny obsah ako aj farebné dokumenty, prezentácie a grafy. Je ale pravda, že v ňom uvidíte každé hotelové svetlo v kaviarni a ďalšie odlesky. Má vysokú svietivosť a podporu 100 % sRGB. To síce nie je ešte profi úroveň, ale je to naozaj široký gamut a vy to na farbách budete vidieť na prvý pohľad. Komu prekážajú matné displeje, toto je správna voľba. Páčili sa nám tenké rámiky okolo displeja a mechanická ochrana kamery pred sledovaním. Je skutočne nenápadná a prepínač krytu nie je takmer vôbec vidieť.

Výrobca umiestnil stereo reproduktory Bang&Olufsen na horný pas nad klávesnicu. Poskytnú rozšírený zážitok. Na videokonferencie a filmy sú fajn. Na hudbu len ako doplnok.

EliteBook G5 sa dá kúpiť vo viacerých verziách. Klasicky si vyberáte CPU, RAM a veľkosť pevného disku prípade 4G LTE modul.

Z praxe

Benchmarkový test ukázal výdrž 4,5 hodiny. My sme sa s notebookom dostali na takmer 6 hodín. Je pravda, že sme aktivovali šetriaci režim a politiku pasívneho chladenia CPU. Na výkone to bolo poznať, ale na bežné písanie textov, prezeranie webu a pozeranie filmov to bohato postačovalo. Tu je vidno, že HP optimalizovalo riadenie spotreby a počas cestovania to pre nás bola skutočne prínosná vlastnosť.

Softvérové zabezpečenie HP Sure Run je ďalšia vrstva ochrany dát a súkromia

Aplikácia HP Support Assistant sa postará o kontrolu hardvéru aj aktualizácie ovládačov. Aplikácia HP Sure Click a Sure Run sú bezpečnostné rozšírenia, ktoré budú sledovať pokusy o narušenie bezpečnosti notebooku a dát napríklad aj zneužitím internetového prehliadača. Celkovo je to súbor viacerých technológií. Keďže sme mali Windows v slovenčine, niektoré funkcie odmietli pracovať. To je škoda. HP sa však vyznačuje viacerými bezpečnostnými technológiami, ktoré sú aktívne už pri štarte počítača. Napríklad ochranou BIOS-u a ochranou vstupu do systému aj k vašim dátam na disku. Tým, že je tu aj čítačka SmartCard, je tu viac možností, ako si zabezpečiť počítač. Napríklad cez čítačku odtlačkov alebo kombináciu prvkov. Všetko sa nastavuje v HP Client Security. Poskytuje vysokú pridanú hodnotu a nevyhnutnosť zabezpečenia na podnikovej úrovni.

Páčilo sa nám nabíjanie cez USB-C ale ešte stále aj cez klasický nabíjací konektor.

TOP 3 argumenty:

  1. 100 % sRGB displej s vysokou svietivosťou
  2. Tenké a pevné spracovanie
  3. Správa úsporného a výkonného režimu
thumbs-up-icon

Výhody

  • Bezpečnostný kryt kamery
  • Možnosť prepnúť do tichého režimu
  • Výdrž na batériu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Niektoré funkcie zabezpečenia nefungujú pri slovenskom rozhraní
  • Tlačidlá na hovory by mohli podporovať viac aplikácií
  • Pomalá čítačka odtlačkov

Cena: 1409 €

Zapožičal: HP Inc.

Model notebooku/ParameterHP EliteBook x360 830 G5Lenovo ThinkPad L390 Yoga
ProcesorIntel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)Intel Core i5-8265U 1,6 ÷ 3,9 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 32 GB)8 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný diskToshiba SSD, 256 GBSamsung, 256 GB
Displej13,3″, IPS, BrightView (400 cd/m2), dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px13,3″, IPS, Anti-glare, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620Intel UHD Graphics 620
Porty2 × USB 3.1, 2 × USB-C / TB, HDMI 1.4b,  kombinovaný audio2 × USB 3.1, 2 × USB-C, HDMI, Mini RJ-45, microSD kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 ProMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]307 × 215 × 17322 × 224 × 19
Skutočná hmotnosť [kg]1,3791,532
ZapožičalHP Inc.Datacomp
Cena (EUR s DPH)14091087,7

„Vyzerá to, že výrobcovia sa naučili riadiť spotrebu notebookov s CPU 8. generácie.“

Lenovo ThinkPad L390 Yoga

Model, ktorý je v dvoch verziách. Tento notebook si môžete kúpiť aj bez prívlastku Yoga. Takto Lenovo uspokojí obe skupiny zákazníkov. Faktom ale je, že nám sa verzia Yoga páčila viac. A navyše sa dodáva s dotykovým perom ThinkPad Pen Pro priamo v tele.

Celkový pohľad

Dizajnovo pekný notebook, ktorý zaujme aj strieborným vyhotovením, no je dostupný aj v štandardnej čiernej farbe. Na ThinkPady netradičné, hoci za posledné roky výrobca tento farebný variant použil viackrát. To aj u svojich najlepších notebookov, ktoré má vo svojej ponuke.

Na sérii ThinkPad je fajn to, že drží overenú históriu svojich súčastí. Klávesnica nie je síce taká tenká ako pri modeli od HP, ale dobre sa na nej píše. Pre používateľov, ktorí neradi experimentujú a boja sa nižších zdvihov, je toto správna voľba. Avšak nedá sa povedať, že je pohodlnejšia ako tá na EliteBooku. Behom chvíle si zvyknete na jednu či druhú klávesnicu. Aj tu je podsvietená, tradične má zamenený Fn a Ctrl oproti iným konkurenčným notebookom. Všetko sa dá ale zmeniť v BIOS-e alebo softvéri Lenovo Vantage.

Vec, ktorú pri ThinkPadoch oceňujeme, je touchpad. Dá sa stlačiť a ešte má tri samostatné tlačidlá nad sebou a polohovací klobúčik. Ideálne na kancelársku prácu a tento notebook sa vám bude bez myši ovládať lepšie ako model HP. Hoci uznávame, že aj tento argument je otázkou zvyklostí. Čítačka odtlačkov a podsvietená klávesnica sú ako voliteľná konfigurácia. Pozor tak na variant, ktorý si budete objednávať.

Extra pohodlný touchpad na modeli L390 Yoga

Kĺb displeja je pevný. V zmysle, aby udržal veko vo všetkých polohách. Je ale pevnejší ako pri EliteBooku, a tak sa vám veko nepodarí otvoriť jednou rukou. Na rozdiel od drahších sérií, nie je klávesnica zasúvacia. V režime tabletu ju budete stláčať. Tu má navrch práve HP, ktoré má nižší zdvih klávesnice.

Displej má 13,3 palca a má širšie rámiky. L390 Yoga má aj väčšie rozmery ako EliteBook. V tejto sérii Lenovo ešte neimplementovalo hardvérový kryt. Je tu elektronická ochrana pred sledovaním cez webovú kameru. Notebook sa nabíja cez rozhranie USB-C, presne ako model od HP.

Podobne ako pri prvom notebooku, aj tu považujeme reproduktory za doplnok. Sú ale na vyššej úrovni a so zapnutým rozšírením zvuku Dolby Audio sa na nich dá počúvať aj hudba.

Na výber je viacero konfigurácií odlišujúcich sa v štandardných komponentoch ako aj v komponentoch spomenutých vyššie.

Z praxe

Lenovo Vantage na konfiguráciu notebookov tejto značky

Prvé, čo sme si počas testov všimli, je výborná úspora energie. Toto sa dá vypnúť a môžete mať stále supervýkonný notebook v režime z napájacieho zdroja aj z batérie. My sme ponechali automatický režim. To znamená, že v režime externého napájania budete mať výkonný stroj s Intel Core i5 procesorom. V režime pri práci na batériu však budete mať jednoducho povedané Intel Pentium. Je to režim, ktorý ušetrí batériu, ale nie je to na hromadné úpravy obrázkov. Aj prepínanie sa medzi kartami prehliadača je pomalšie, rovnako tak aj spustenie okna Prieskumníka. Toto je jasne režim vhodný, keď cestujete, niečo píšete a originálny výkon CPU naozaj nepotrebujete.

Na nastavenie je tu známy softvér Lenovo Vantage, kde nastavíte všetky potrebné parametre klávesnice, kamery, zvuku a iných komponentov. Bežne musíte ísť do BIOS-u, tu máte na to Vantage. My ho považujeme za pridanú hodnotu na jednoduchú konfiguráciu špeciálnych možností notebookov Lenovo. V tomto modeli aj s možnosťami na nastavenie oboch tlačidiel pera a jeho správania počas používania. Efektné rozšírenie je pridanie ikony na systémový panel, kde vidíte zostávajúcu kapacitu batérie pera.

Nastavenie dotykového pera pre Yogu

Aj napriek tomu, že nie je taký tenký ako HP, zahrieva sa podstatne viac. Teplota nad 50 °C v spodnej časti je naozaj veľa. Nie je na veľkej ploche, čakali by sme však menšiu teplotu pri hrubšom notebooku. Tu nás potešil aj fakt, že klávesnica je v kancelárskom režime chladnejšia ako pri HP. To považujeme za dôsledok hrúbky tohto notebooku a inú konštrukciu vnútorného chladenia. Notebook sa veľmi dobre používa a chválime aj celkové zladenie hardvéru a softvérovej stránky.

TOP 3 argumenty:

  1. Prepracovaný touchpad
  2. Úspora energie v režime na batériu
  3. Lenovo Vantage
thumbs-up-icon

Výhody

  • Dá sa pohodlne ovládať aj touchpadom
  • Rýchla čítačka odtlačkov
  • Super úsporný režim

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nemá hardvérový kryt kamery
  • Veľké rámiky okolo displeja
  • Vyššia cena

Cena: 1087,70 €

Zapožičal: Lenovo

Model / TestyHP EliteBook x360 830 G5Lenovo ThinkPad L390 Yoga
Kancelársky výkon – PCMark 1035443688
Essentials78858109
Productivity56036082
Digital Content Creation27342762
Herný výkon – 3DMark 1116991523
Graphics score15541398
Physics score51114598
Combined score13061144
VR Mark
Orange Room523555
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]398,31419,1
Access time [ms]0,1290,085
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:294:36
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]38,2 / 42,737,4 / 41,9
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]38,6 / 41,539,1 / 51,1
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3,253
Odolnosť tela4/54/5
Dizajn5/54/5
Klávesnica4/55/5
HW a SW vyladenie4/55/5
Celkový výkon3/53/5

Verdikt

HP EliteBook x360 830 G5 je dizajnový kus, ale nie je to len štýlový notebook. Je to zástupca najvyššej série z radu pracovných notebookov. Spĺňa všetky požiadavky na to, aby mohol byť začlenený do bezpečnostnej politiky vo firme. Podporuje dokovanie cez USB-C port a ak chcete šetriť energiu, je to tichý notebook. Vynikajúci displej je síce lesklý ale farby sú na ňom skutočne krásne. Škoda, že pokročilé funkcie doplnkového softvéru nefungovali pri slovenskej mutácii. Prekážala nám aj pomalá čítačka odtlačkov. Spravidla čakáte dve-tri sekundy, kým vás systém rozpozná.

Lenovo ThinkPad L390 Yoga zaujme najmä svojou klávesnicou, ktorá má štandardný zdvih a tiež dotykovým perom v základnej výbave. Tu môžete v režime tabletu naozaj písať po obrazovke a keď ho nepotrebujete, zasuniete ho do tela. Nie je síce taký tenký ako notebook od HP, avšak máte v ňom podporu na pero. Viac sa zahrieva, ale ak ho nastavíte, bude tichý, ale aj menej výkonný. To je vhodné na cesty a nenáročnú kancelársku prácu. Ďalším prvkom, ktorý hrá v prospech tohto modelu, je touchpad so skutočnými tlačidlami. Práca s ním je takmer rovnako pohodlná ako s myšou.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.