Po dlhšej dobe sme testovali tablety s operačným systémom Windows, ktoré je možné pomocou dokovacej klávesnice premeniť na notebook. Ich dostupnosť nie je náhodná. Hoci sú vybavené operačným systémom Windows 8.1, na trh prišli v dobe uvedenia Windows 10. S týmto novým systémom sú plne kompatibilné.

Acer Aspire Switch 10 E

Modely Aspire Switch sme si obľúbili, pretože v minulosti šikovne vylepšili koncept konvertibilných tabletov, s ktorým pôvodne prišiel na trh ASUS. Acer vylepšil najmä dizajn pántu, ktorý nebol natoľko ťažkopádny a umožňoval nové spôsoby pripojenia tabletovej časti. Vďaka tomu ste zariadenie mohli používať viacerými spôsobmi, podľa aktuálnej potreby. Ak ste napríklad nepotrebovali písať, klávesnicovú časť ste využili ako stojan.

acer_3_nowat

Tento dizajn ostáva zachovaný aj v prípade nového modelu Aspire Switch 10 E. Výrobca však prekvapil konštrukciou zariadenia, ktorá je neobvykle hrubá a masívna. Aspoň na prvý pohľad tak pôsobí. V redakcii sme nemali poruke staršiu generáciu, aby sme zariadenia porovnali vedľa seba, avšak rýchla kontrola hardvérových parametrov nám dala za pravdu. Aspire Switch 10 E je dvakrát taký hrubý ako jeho predchodca. Vzorovaná povrchová úprava plastového tela sa nám však v novej verzii páči.

Hmotnosť oboch generácií je veľmi podobná, z hľadiska hardvérových parametrov sa toho veľa nezmenilo. Displej má opäť 10,1-palcovú uhlopriečku a rozlíšenie 1280 × 800 bodov. O výpočtový výkon sa stará štvorjadrový procesor Intel Atom Z3735F a 2 GB operačnej pamäte. Úložisko malo v prípade testovaného modelu kapacitu 64 GB, pričom k dispozícii sme reálne mali 46,7 GB. Súčasťou dokovacej klávesnice je 465 GB (reálne využiteľné miesto) pevný disk.

Takáto konfigurácia je v prípade 10-palcových konvertibilných tabletov štandardná a postačujúca. Niektoré modely, napr. T100 Chi od ASUSu, majú lepšie rozlíšenie displeja. Avšak čo sa výpočtového výkonu týka, je to momentálne maximum.

Aspire Switch 10 E ponúka pomerne veľký uhol, ako si môžete naklopiť displej. Avšak od určitého uhla sa začne zariadenie preklápať. Pripomienky máme voči pántu, ktorý vyčnieva až 1,2 cm nad rámec zvyšku konštrukcie.

acer2_3_nowat

So zariadením sa nám však pracovalo pohodlne. Klávesnica má väčšie klávesy, čo sa ich výšky týka, v porovnaní s modelom od spoločnosti ASUS. Mierne rozľahlejší je aj touchpad. V rámci používania sme to pocítili, so zariadením sa nám pracovalo o trochu lepšie. Aj keď na úkor teoreticky horšej mobility.

Acer Aspire Switch 10 E má v priamom porovnaní s modelom od firmy ASUS výhodu vo forme plnohodnotného USB portu. Ten je súčasťou dokovacej stanice a môžete ho teda využívať iba v konvertibilnom režime. Je fajn, že Acer zabudoval do tabletu technológiu, ktorá chráni dáta a disk, ak nechtiac odpojíte klávesnicu od tabletu.

Telo tabletu obsahuje na jednom boku trojicu tlačidiel – Windows, regulácia hlasitosti a zapnutie. Na druhom boku sú umiestnené porty. Micro USB, micro HDMI výstup, slot na micro SD karty a 3,5 mm zvukový výstup.

Ak si odmyslíme rozdielne šasi a nižšie rozlíšenie, s Aspire Switch 10 E sa pracuje takmer rovnako ako s ostatnými 10-palcovými Windows tabletmi. Obmedzená veľkosť zobrazovacej plochy displeja a pomalší procesor sa prejavuje najmä v snahe pracovať s viacerými aplikáciami súbežne. Zopár záložiek internetového prehliadača a textový editor však zariadenie zvláda.

Podobne ako ďalšie zariadenia tejto kategórie, aj novinka od Aceru obsahuje ročné predplatné služby Office 365. Operačný systém Windows 8.1 je možné aktualizovať na verziu 10 a rovnako aj v prípade modelu od ASUS-u. Acer prekvapil bonusom v službe Dropbox. Počas 3 mesiacov môžete využívať 15 GB extra úložiska zadarmo.

Acer Aspire Switch 10 E sa predáva vo verzii s 32 a 64 GB úložiskom a s pevným diskom v dokovacej stanici, ale aj bez neho. Cena začína na úrovni 289 eur. Predchádzajúcu generáciu s tenším šasi kúpite za podobnú cenu. Aktuálnu verziu s prívlastkom „E“ považujeme skôr za kozmetickú a mierne lacnejšiu reedíciu. Momentálne čakáme na nové mobilné procesory od Intelu. Používateľský zážitok a výkon zariadenia je v princípe totožný s ostatnými zariadeniami Aspire Switch 10 či Switch 2 10.

Cena: od 289 EUR
Zapožičal: Acer

 

Strany z TOUCH_IT_2015_04_inz-2_tab1_tablety_nowat

ASUS Transformer Book T100 Chi

Transformer Book Chi je nový produktový rad konvertibilných tabletov spoločnosti ASUS. Výrobcu chválime, že výrazne zmenil dizajn a reagoval aj na naše pripomienky. V prípade predchádzajúcej generácie Transformer Bookov, nám vadil zastaraný dizajn pántu, ktorý sa za posledné roky príliš nemenil a bol pomerne masívny. Negatívne to ovplyvnilo celkový koncept zariadenia.

asus_3_nowat

Model T100 Chi však prináša viacero zmien. V prvom rade sa chváli kompaktnými rozmermi s hrúbkou 7,2 mm. Klávesnica je takisto tenká a zariadenie v režime notebooku dosahuje hrúbku iba 1,5 cm. To je výborný parameter, konkurenčný model od Aceru je o 1 cm hrubší. Chválime aj kovové šasi, vďaka ktorému je zariadenie elegantné a na pohľad veľmi pekné. ASUS s T100 Chi vie, ako spraviť dobrý prvý dojem.

ASUS dokázal úspešne minimalizovať rozmery pántu, ktorý po novom príliš nevytŕča z tela (4 mm). Je menší a podporuje vloženie tabletu z oboch strán, vďaka čomu je možné používať zariadenie novými spôsobmi. Okrem režimu notebooku môžete klávesnicu využiť ako stojan, pričom ju skryjete za zadnú časť obrazovky. Šikovné, avšak konvertibilné tablety od Aceru takto fungujú už rok.

Prekvapilo nás, že klávesnica nie je pripojená k tabletu pomocou konektora v pánte. Namiesto toho komunikuje s tabletom bezdrôtovo. Využíva sa rozhranie Bluetooth. Má to svoje výhody – hrúbka klávesnice, a teda aj zariadenia v režime notebooku je menšia. Nevýhodou je, že klávesnicu musíte raz za čas nabiť pomocou micro USB kábla. Druhá nevýhoda je otázkou zvyku a síce, že ak ste zvyknutí posunúť prstom po touchpade, aby sa notebook prebudil z režimu spánku, v tomto prípade musíte najskôr zobudiť samotnú dokovaciu klávesnicu. Je potrebné stlačiť nejakú klávesu alebo tlačidlo na touchpade. Obyčajné pohybové gesto po touchpade nestačí. Obvykle potrvá sekundu, kým začne tablet opäť reagovať na vaše príkazy. Je to cena za dlhšiu výdrž klávesnice a touchpadu.

Transformer Book T100 Chi je vybavený 10,1-palcovým displejom s rozlíšením 1920 × 1200. Obrazovka dokáže rozlíšiť 10 dotykových bodov. Procesor je Intel Atom Z3775 s taktom 1,46 GHz. Operačná pamäť má kapacitu 2 GB a úložisko ponúkalo v našom prípade 44 GB miesta pre používateľa. Nedá sa povedať, že by tablet výrazne prekvapil hardvérovými parametrami. Takúto konfiguráciu ponúkol už Transformer Book T200TA. Chi má menšiu obrazovku s vyšším rozlíšením a tenšie telo. To sa však prejavuje aj na kratšej výdrži batérie. V našom teste sme namerali 3 hodiny a 45 minút. Pre porovnanie T200TA dosiahla približne 5 hodinovú výdrž.

Starší Transformer Book T200TA je zároveň jedným z hlavných konkurentov 10,1-palcového Chi. Osobne sa nám lepšie pracuje s displejom na úrovni 11,6 palcov, avšak niekomu môže viac vyhovovať o trochu menšia obrazovka. V prospech novinky hovorí určite aj „mobilnejšie“ šasi.

asus2_3_nowat

Dodajme, že 10,1-palcový displej a hardvérová výbava sú čiastočne obmedzujúcim faktorom, ak chcete s konvertibilným tabletom pracovať s viacerými aplikáciami súčasne. T100 Chi sa pomerne zapotil, keď sme si v prehliadači Chrome otvorili viacero kariet a popritom sme používali ďalšie aplikácie. Vzhľadom k tomuto správaniu ide skôr o modernú verziu netbookov, než plnohodnotnú náhradu za bežné notebooky. Vadiť vám môže obmedzený uhol naklopenia obrazovky. Na druhej strane, na rozdiel od Aceru sa T100 Chi nepreklápa.

Čiastočné pripomienky máme voči touchpadu, s ktorým sa nám nepracovalo ideálne. Niekedy bol kurzor príliš citlivý, inokedy sa posunul pri stlačení tlačidla touchpadu. Dodajme, že klávesnica s touchpadom vás upozorní, ak úroveň batérie klesne na kritickú úroveň. ASUS chválime za priloženie stylusu, ktorý oceníte, ak tablet využívate v dotykovom režime. Dotykové ovládanie je síce vo Windows 10 pohodlnejšie, avšak stylus je vítaným pomocníkom.

Celkovo je T100 Chi doteraz najlepším 10-palcovým Windows tabletom, ktorý ASUS vyrobil. Niektoré veci, ku ktorým máme pripomienky, sú dané konceptom samotného zariadenia. 10-palcová obrazovka je vhodná na ľahké prenášanie, avšak 12,5 ÷ 13-palcový notebook samozrejme nenahradí. Obmedzujúcim faktorom z hľadiska multitaskingu je výkon procesora, avšak ASUS zabudoval do konvertibilného tabletu to najlepšie, čo je aktuálne na trhu dostupné. Bohužiaľ, ponuka procesorov v tejto kategórii sa počas posledného polroka až roka výrazne nemenila. Hlavná pochvala smeruje na dizajn, kovové šasi, hrúbku a hmotnosť zariadenia. Vzhľadom k vyššej cene sa však používateľ musí rozhodnúť, či si kúpi notebook, ktorý je vhodnejší na bežnú prácu alebo zvolí toto mobilnejšie, konvertibilné riešenie.

Cena: od 519 EUR
Zapožičal: ASUS

Strany z TOUCH_IT_2015_04_inz-2_tab2_tablety_nowat

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit