Hráči majú po siedmich rokoch opäť veľký dôvod na radosť. Generácia herných konzol Xbox One a PlayStation 4 sa postupne blíži ku koncu, pretože do predaja sa dostala nová generácia v čele s Xbox Series X a PlayStation 5. Čím sa odlišuje nová generácia a ktorú konzolu si vybrať?

V redakcii TOUCHIT sme detailne otestovali konzolu Xbox Series X, ktorá je najvýkonnejšia konzola na svete. Zoči-voči nej stojí PlayStation 5, ten je papierovo o niečo menej výkonný. Rozdiely vo výkone však budú pre väčšinu hráčov zanedbateľné, pretože tí sa budú pri výbere novej konzoly riadiť najmä preferenciami značky, prípadne exkluzívnymi hrami a vlastnosťami, ako je celkový ekosystém či doplnkové služby.

A portfólio novej generácie uzatvára Xbox Series S. Kompaktnejší a menej výkonný nový Xbox má takisto nálepku „nová generácia“ a prináša jej výhody v cenovo dostupnejšom riešení. Stane sa táto konzola čiernym koňom?

Xbox Series X má čierny minimalistický dizajn. Naživo vyzerá lepšie ako na obrázkoch

Xbox Series X má čierny minimalistický dizajn. Naživo vyzerá lepšie ako na obrázkoch, Zdroj: Microsoft

Plynulý prechod do novej generácie

Nová generácia herných konzol je výnimočná, a to platí pre Xbox aj PlayStation. Používateľov už nečaká taký razantný skok, ako tomu bolo v minulosti, keď ste vymenili Xbox 360 a prvýkrát ste spustili Xbox One alebo ste prešli z PlayStation 3 na PlayStation 4.

Nie, táto generácia neprichádza s veľkým úvodným WOW efektom, ktorý bol doteraz špecifický pre všetky nové konzoly predchádzajúcich generácií. V prípade Xboxu Series X|S vás privíta dobre známe používateľské rozhranie, a tak jedinou zmenou, ktorú na prvý pohľad spozorujete, bude rozmerovo väčšia konzola vedľa vášho televízora v prípade Series X.

A rovnaký zážitok vás bude čakať aj v prípade, že PlayStation 4 vymeníte za PS5. Nová konzola je väčšia, avšak používateľské rozhranie je dobre známe a rovnako aj ponuka hier. A zatiaľ čo v prípade predchádzajúcich generácií ste si museli s novou konzolou kúpiť nové hry, aby ste mali čo hrať, teraz sa určite nebudete nudiť – na Xbox Series X si zahráte hry z predchádzajúcich generácií Xboxu, na PlayStation 5 budete mať k dispozícii hry z PlayStation 4. A v oboch prípadoch sú k dispozícii samozrejme aj (staro)nové hry, ktoré sú priamo navrhnuté alebo vylepšené pre novú generáciu konzol.

Práve ponuka nových hier bola v minulosti tým hlavným faktorom, ktorý ovplyvňoval odporúčania recenzentov v otázke „Kúpiť si novú konzolu už teraz alebo až o pár mesiacov?“. A hoci aj v prípade Xboxu Series X|S a PlayStation 5 platí, že si nemusíte novú konzolu kupovať hneď… popravde, nie je dôvod, prečo by ste mali čakať. Jediným pádnym dôvodom, prečo odložiť kúpu novej konzoly, pokiaľ ste si už na ňu našetrili peniaze, je jej naskladnenie v obchodoch. PlayStation 5 je vypredaný prakticky na celom svete a na Slovensko príde ďalšia várka na jar 2021. A veľký záujem je tiež o nový Xbox.

SSD úložisko a jeho čaro

Medzigeneračný prechod môžeme v oboch prípadoch prirovnať k výmene starého počítača s pevným diskom za nový počítač s výkonnejším procesorom, grafickou kartou a SSD diskom. Pridaná hodnota je v tomto prípade nielen v krajších vizuáloch hier, ale aj v kratšom a rýchlejšom načítaní hry či v plynulejších reakciách operačného systému oboch konzol.

V tejto súvislosti musíme poznamenať, konečne! Pomalé pevné disky herných konzol nás už počas posledných mesiacov iritovali, takže prechod na Xbox Series X|S bol v tomto smere skutočne vítanou zmenou a rovnako je tomu aj v prípade PlayStation 5.

Je výborné, že z rýchleho SSD úložiska profitujú aj tie hry, ktoré nie sú špeciálne zoptimalizované alebo vylepšené pre novú generáciu konzol. Doby načítania hier sú výrazne kratšie a viditeľne rýchlejší je tiež štart Xboxu Series X|S, čo sme si všimli okamžite pri jeho prvom zapnutí – z úplne vypnutého stavu do používateľského rozhrania v priebehu 10 až 15 sekúnd. V prípade Xboxu One trval tento proces takmer minútu.

Už spomenuté SSD úložisko zabezpečuje nielen rýchlejšie načítanie a plynulejšie odozvy systému, ale aj rýchle prepínanie sa medzi hrami. A konzoly Xbox Series X|S idú v tomto smere ešte o krok ďalej – nová funkcia Quick Resume umožňuje pri prepínaní sa medzi hrami rýchly návrat do pozície, kde ste naposledy prerušili hranie v danom titule.

Pridaná hodnota konzol novej generácie teda spočíva v tom, že budete viac času hrať a menej času čakať. Zdá sa to ako maličkosť, ale je to na nezaplatenie, keď si chcete rýchlo zahrať iba na 10÷20 minút. V prípade predchádzajúcej generácie by sme konzolu ani nezapínali, lebo by to nemalo zmysel. V prípade Xbox Series X|S či PlayStation 5 však aj takúto krátku dobu využijete naplno, hraním sa.

Xbox novej generácie má dve podoby. Výkonnejší Xbox Series X dopĺňa lacnejší a kompaktnejší Xbox Series S

Xbox novej generácie má dve podoby. Výkonnejší Xbox Series X dopĺňa lacnejší a kompaktnejší Xbox Series S, Zdroj: Microsoft

Xbox Series X: Naživo vyzerá lepšie ako na obrázkoch

Xbox Series X je dizajnovo krásna konzola. Nemusíte s nami súhlasiť a môžete namietať, že je to len veľká krabica. Áno, je to tak. Lenže Series X je v skutočnosti menšie zariadenie, ako by ste si mohli myslieť pri pohľade na oficiálne fotografie. A jeho jednoduchý a minimalistický dizajn sa ideálne hodí na stolík pod televízor alebo vedľa neho. Nový Xbox zbytočne nepúta pozornosť, elegantne stojí alebo leží vedľa/pod vaším televízorom.

Nový Xbox je takisto prekvapujúco tichá konzola. Aj v záťaži pracuje absolútne nehlučne, a tak jediným signálom toho, že je zapnutý, je svietiace logo v napájacom tlačidle. Najhlučnejším komponentom nového Xboxu je optická mechanika, takže pri kopírovaní dát z Blu-ray disku alebo pri sledovaní filmu z optického média je konzola trochu hlučnejšia. Inak je však takmer dokonalo tichá.

Pokiaľ máte konzolu postavenú na výšku, v hornej strane je zabudovaný ventilátor a prieduchy na výduch vzduchu. Je cítiť, že z konzoly ide teplý vzduch, avšak samotné zariadenie je chladné. Za kvalitné chladenie a prakticky bezhlučnú prevádzku si Microsoft zaslúži veľkú pochvalu. Čo sa výkonu týka, nový Xbox dosahuje grafický výkon na úrovni 12 TFLOPS. Je to dvojnásobok grafického výkonu Xboxu One X a viac ako 10-násobok v porovnaní s modelom Xbox One S. A je to o niečo viac v porovnaní s PlayStation 5, ktorý má výkon na úrovni 10,3 TFLOPS.

Okrem grafického výkonu sa zvýšil aj výkon procesora, vďaka čomu dokáže konzola vykresľovať hry v natívnom rozlíšení 4K pri až 120 fps. Pre úplnosť dodáme, že Xbox Series X má 16 GB RAM typu GDDR6 a ponúka 800 GB použiteľného úložiska na hry a ďalší obsah. Úložisko je možné rozšíriť pomocou 1 TB rozširujúcich SSD pamäťových kariet značky Seagate alebo pomocou externého SSD/HDD úložiska cez USB 3.1 port.

Konzola podporuje variabilnú obnovovaciu frekvenciu, čo však nie je novinka. K dispozícii je automatický prepočet SDR vizuálov do HDR a najmä podpora pre ray-tracing. Táto technológia umožňuje simulovať svetlo a odrazy v reálnom čase, takže hry budú opäť vyzerať realistickejšie.

Microsoft mierne upravil aj herný ovládač. Ten má v porovnaní s ovládačmi pre Xbox One drsnejší povrch, čo by malo minimalizovať jeho šmýkanie sa v spotených rukách. Zároveň pribudlo tlačidlo na rýchle zhotovenie screenshotu a vytvorenie videoklipu. Xbox Series X je kompatibilný aj s príslušenstvom pre Xbox One, čo sme otestovali.

Ovládač pre Xbox Series X využíva na napájanie dvojicu AA batérií. K dispozícii je voliteľné príslušenstvo, nabíjateľná batéria priamo od Microsoftu. Tú budete nabíjať pomocou USB-C portu. A vo výbave ovládača nechýba ani tradičný 3,5 mm jack. Konzola sa predáva za 499 eur.

Xbox Series X je najvýkonnejšia konzola na trhu

Xbox Series X je najvýkonnejšia konzola na trhu, Zdroj: Microsoft

Xbox Series S: Čierny kôň novej generácie?

Xbox Series S je cenovo dostupnejší, kompaktnejší a menej výkonný Xbox novej generácie. Zároveň je to najmenší Xbox, aký bol doteraz vyrobený, čo oceníte, ak chcete konzolu na pravidelné prenášanie alebo hľadáte herné zariadenie do detskej izby k monitoru. Takisto je to skvelá „druhá konzola“ do domácnosti. Vieme si predstaviť využitie, že máte Xbox Series X v obývačke pri veľkej televíznej obrazovke a Xbox Series S je v už spomenutej detskej izbe, pričom si túto konzolu môžete v prípade potreby jednoducho a pohodlne so sebou nosiť na chatu či dovolenku. Má hmotnosť necelé 2 kg.

Pre niektorých používateľov však môže byť Xbox Series S aj primárna konzola novej generácie. Ponúka rýchle SSD úložisko a ďalšie vymoženosti, ktoré nájdete aj vo výbave Xboxu Series X. Rozdiel je v tom, že neobsahuje optickú mechaniku, takže si pomocou tejto konzoly nepozriete filmy na Blu-ray diskoch. Výkon je na úrovni 4 TFLOPS, čo znamená, že väčšina hier bude natívne bežať v rozlíšení 1080p alebo 1440p a následne sa prepočítajú do 4K. V súvislosti s lacnejším Xboxom treba brať do úvahy aj 364 GB úložisko, čo je výrazne menej v porovnaní so Series X. Na druhej strane, mnohé hry zaberajú vo verzii pre Series S menej miesta na disku.

A aj v tomto prípade treba Microsoft pochváliť za nehlučnú prevádzku a efektívne chladenie. Cena konzoly je 299 eur.

Xbox Series S predstavuje odvážny krok Microsoftu. Táto konzola však má potenciál zaujať

Xbox Series S predstavuje odvážny krok Microsoftu. Táto konzola však má potenciál zaujať, Zdroj: Microsoft

PlayStation 5: Stavia na zaužívaných základoch

PlayStation 5 je presne taká herná konzola, akú by sme od Sony čakali. Aj nová generácia stavia na zaužívaných základoch – ponúka štýlový dizajn s nádychom sci-fi a pri uvedení na trh ju sprevádza niekoľko exkluzívnych hier. Dizajn je otázkou subjektívneho vkusu, ale v redakcii preferujeme nenápadný dizajn Xboxu Series X v porovnaní s výrazným spracovaním piatej PlayStation, ktoré púta pozornosť. Mimochodom, PS5 je najväčšia z konzol novej generácie.

PlayStation 5 poteší tichou prevádzkou a v predaji je v dvoch verziách – v štandardnej verzii za 499 eur a digitálnej verzii bez optickej mechaniky za 399 eur. Z hľadiska výkonu a ďalších funkcií sú obe konzoly totožné, odlišujú sa iba Blu-ray mechanikou. PS5 má grafický výkon na úrovni 10,3 TFLOPS a ponúka 667 GB úložiska na hry a používateľské dáta.

Okrem vyššieho výkonu a SSD úložiska, ktorého prínos sme už v tomto článku velebili, prináša PlayStation 5 medzigeneračné zlepšenie z hľadiska zakomponovania 3D priestorového zvuku. Podobnú technológiu má aj Xbox.

Sony na rozdiel od Microsoftu výraznejšie vylepšilo herný ovládač – upravilo jeho dizajn a pridalo haptickú spätnú väzbu, ktorá môže zlepšiť zážitok z hrania niektorých hier. Haptická spätná väzba umožňuje lepšie precítiť dianie na obrazovke, ako sú napríklad drobné vibrácie či jemný dážď. Až čas však ukáže, nakoľko budú túto technológiu využívať aj iné vývojárske štúdiá, ako sú tie od Sony.

PlayStation 5 vyzerá na fotkách pekne, poteší dizajnom futuristickej konzoly

PlayStation 5 vyzerá na fotkách pekne, poteší dizajnom futuristickej konzoly, Zdroj: Sony

Eso v rukáve Xboxu: Ekosystém a Xbox Game Pass Ultimate

Z hardvérového hľadiska sú si obe konzoly prakticky rovnocenné. Microsoft však má šancu zaujať hráčov aj vďaka celému ekosystému, ktorý buduje. Ekosystém znamená, že nový Xbox je k dispozícii v dvoch verziách, ktoré sme už v článku spomenuli a má tak potenciál osloviť nielen náročnejších hráčov, ale aj tých rekreačných.

Kľúčovým prvkom celého ekosystému Xboxu je však služba Xbox Game Pass, ktorá je atraktívna najmä vo verzii Ultimate. Tá ponúka knižnicu viac ako 100 hier (najnovšie aj s hrami zo služby EA Play) pre konzoly, počítače a takisto prístup k hrám z cloudu prostredníctvom mobilných zariadení so systémom Android. Je to v podstate herný Netflix. Zároveň obsahuje aj predplatné Xbox Live Gold, ktoré je nevyhnutné, ak chcete hrať na Xboxe s ostatnými hráčmi cez internet. Predplatné podobnej služby pre prístup k online hraniu vyžaduje aj PlayStation.

Xbox Game Pass Ultimate stojí 12,99 eura mesačne a z hľadiska pomeru cena/ponuka ide o atraktívnu službu. Samostatné predplatné služby Xbox Live Gold stojí 6,99 eura mesačne, takže za 6 eur navyše získate prístup ku knižnici kvalitných hier, ktoré môžete hrať na Xboxe, počítači alebo streamovať z cloudu do Android zariadení. A táto služba ponúka aj ďalšie výhody a zľavy.

V redakcii sme si službu Xbox Game Pass Ultimate obľúbili a odporúčame ju vyskúšať, keď si kúpite nový Xbox. Vďaka tejto službe budete mať okamžite čo hrať, a to vrátane exkluzívnych hier priamo od Microsoftu. Je zrejmé, že ak ste typ hráča, ktorý si za rok kúpi 2 – 3 hry, na ktoré sa teší a nič iné nehrá, potom vás Game Pass asi neosloví. Avšak pokiaľ radi skúšate nové hry, potom je táto služba takmer nekonečnou studnicou zábavy.

V súvislosti s ekosystémom je potrebné spomenúť aj prepojenie Xboxu a systému Windows 10. Viaceré hry využívajú technológiu Xbox Play Anywhere, vďaka ktorej získate hru pre obe platformy, keď si ju kúpite digitálne a vďaka čomu sa budú vaše pozície automaticky synchronizovať medzi počítačom a Xboxom. Toto je ďalšia vlastnosť, ktorú sme si počas posledných rokov obľúbili. Doma sa hráme na Xboxe a počas cestovania či na dovolenke pokračujeme v hraní na notebooku – od tej pozície, kde sme na inom zariadení skončili.

Microsoft buduje okolo Xboxu silný ekosystém. My sme si ho obľúbili a radi si z cloudu streamujeme Xbox hry do Android zariadenia

Microsoft buduje okolo Xboxu silný ekosystém. My sme si ho obľúbili a radi si z cloudu streamujeme Xbox hry do Android zariadenia

Ktorú konzolu si vybrať?

Povieme to na rovinu. Je jedno, ktorú konzolu si kúpite, zlá voľba neexistuje. Z dobrej voľby však môže byť skvelá voľba, ak zoberiete do úvahy niekoľko premenných – na ktorej konzole sa hrajú vaši kamaráti, s ktorými by ste sa možnože chceli hrať? Sú pre vás dôležité exkluzívne tituly a ak áno, vyhovuje vám ponuka PlayStation alebo Xboxu? V tejto súvislosti treba pochváliť Microsoft za veľké investície do vlastných hier, viď. ich zoznam v tomto článku. Ovocie týchto akvizícií by sa malo prejaviť práve počas tejto novej generácie. Je pre vás atraktívna služba Xbox Game Pass Ultimate, resp. zaujal vás jej popis? Využijete synchronizáciu hrania medzi Xboxom a Windows 10?

Vyššie spomenuté otázky by vám mali pomôcť vybrať si preferovanú platformu z dvojice Xbox a PlayStation. Ak ste si zvolili Xbox, potom treba zvážiť, k akej obrazovke si pripojíte váš nový Xbox a či je pre vás primárne dôležitý výkon a vizuálna kvalita, alebo beriete do úvahy aj cenu a rozmery konzoly. Na základe toho si vyberiete z dvojice Xbox Series X a Series S.

V prípade PlayStation 5 je výber jednoduchší a obmedzuje sa iba na otázku, či chcete Blu-ray mechaniku alebo nie, resp. na aktuálne skladové zásoby obchodov.

Sony výraznejšie upravilo svoj herný ovládač ako Microsoft. Pridalo aj haptickú spätnú väzbu

Sony výraznejšie upravilo svoj herný ovládač ako Microsoft. Pridalo aj haptickú spätnú väzbu, Zdroj: Sony

Xbox Series X na test zapožičal Microsoft

Xbox Series SPlayStation 5 / PS5 Digital EditionXbox Series X
ProcesorZen 2, 8 jadier, 3,6 GHzZen 2, 8 jadier, 3,5 GHzZen 2, 8 jadier, 3,8 GHz
Grafická kartaRDNA 2, 20 CU, 1,56 GHz, 4 TFLOPSRDNA 2, 36 CU, 2,23 GHz, 10,3 TFLOPSRDNA 2, 52 CU, 1,82 GHz, 12 TFLOPS
RAM10 GB GDDR6, 128-bit zbernica16 GB GDDR6, 256-bit zbernica16 GB GDDR6, 320-bit zbernica
Úložisko pre používateľa364 GB NVMe SSD667 GB NVMe SSD802 GB NVMe SSD
Externé úložisko1 TB externá karta Seagate, USB úložiskoNVMe SSD slot (v budúcnosti), USB úložisko1 TB externá karta Seagate, USB úložisko
Optická mechanikaNieÁno / NieÁno
Rozlíšenieaž do 1440p @ 120 Hz, 4K @ 60 Hzaž do 4K @ 120 Hzaž do 4K @ 120 Hz
HDMIHDMI 2.1, v balení je HDMI 2.0 kábelHDMI 2.1, v balení je HDMI 2.1 kábelHDMI 2.1, v balení je HDMI 2.1 kábel
Spätná kompatibilitaXbox, Xbox 360, Xbox OnePlayStation 4Xbox, Xbox 360, Xbox One
Rozmery a hmotnosť65 × 275 × 151 mm, 1,9 kg104 / 92 × 390 × 260 mm, 4,5 / 3,9 kg151 × 301 × 151 mm, 4,4 kg
Cena299 eur499 eur / 399 eur499 eur

Exkluzívne hry a vývojárske štúdiá

Microsoft:

Zoznam vývojárskych štúdií pod hlavičkou Xbox Game Studios, resp. firmy ZeniMax Media, ktorú Microsoft kúpil koncom septembra 2020 a ich kľúčových hier:

  • 343 Industries (Halo)
  • Alpha Dog (Wraithborne, Monstrocity: Rampage)
  • Arkane Studios (Dishonored, Prey, Deathloop)
  • Bethesda Game Studios (The Elder Scrolls, Fallout, Starfield)
  • The Coalition: Gears of War 4, Gears 5, Gears Tactics)
  • Compulsion Games (Contrast, We Happy Few)
  • Double Fine Productions (Psychonauts, Brutal Legend, Broken Age)
  • id Software: (Doom, Quake, Rage)
  • The Initiative (zatiaľ žiadna)
  • inXile Entertainment (The Bard’s Tale, Wasteland)
  • MachineGames (Wolfenstein)
  • Mojang Studios (Minecraft, Minecraft Dungeons)
  • Ninja Theory (Hellblade: Senua’s Sacrifice, Project: Mara, Bleeding Edge)
  • Obsidian Entertainment (Star Wars: Knight of the Old Republic, Fallout: New Vegas, The Outer Worlds)
  • Playground Games (Fable, Forza Horizon)
  • Rare (Donkey Kong Country, Everwild, Battletoads, Banjo-Kazooie, Perfect Dark, Sea of Thieves, Killer Instinct)
  • Roundhouse Studios (zatiaľ žiadna)
  • Tango Gameworks (The Evil Within, Ghostwire: Tokyo)
  • Turn 10 Studios (Forza Motorsport)
  • Undead Labs (State of Decay)
  • ZeniMax Online Studios (The Elder Scrolls Online, Fallout 76)

Sony:

Zoznam vývojárskych štúdií pod hlavičkou Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios a ich kľúčových hier:

  • Bend Studio (Days Gone, Syphon Filter)
  • Guerrilla Games (Killzone, Horizon Zero Dawn)
  • Insomniac Games (Resistance, Ratchet & Clank, Marvel’s Spider-Man)
  • Japan Studio (Demon’s Souls, The Last Guardian)
  • London Studio (SingStar)
  • Malaysia Studio (zatiaľ žiadne)
  • Media Molecule (LittleBigPlanet)
  • Naughty Dog (Crash Bandicoot, Uncharted, The Last of Us)
  • Pixelopus (Entwined)
  • Polyphony Digital (Gran Turismo)
  • San Diego Studio (MLB The Show)
  • San Mateo Studio (zatiaľ žiadne)
  • Santa Monica Studio (God of War)

 

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit