Prezidentská kampaň sa po praktickej stránke rozbehla, dnes k nej neoddeliteľne patria hoaxy a podvody.

Snaha zdiskreditovať kandidátov prostredníctvom falošných alebo skreslených informácií je jednou zo súčastí boja o prezidentské kreslo. Morálka bokom, voliči niektorých táborov počúvajú na rôzne dezinformácie a férový súboj nie je to, čím by mal kandidát na prezidenta zaujať. Ivan Korčok sa stal obeťou dezinformačnej kampane. Hoax sa začal šíriť pred niekoľkými dňami, s miernym oneskorením na podvod s ŠTB a zdanlivou minulosťou Korčoka reagoval on sám na svojom FB profile ako aj Ústav pamäti národa na svojej facebookovej stránke.

Navzdory vierohodnému vizuálu Ústav vysvetľuje chyby, ktoré údajné dokumenty obsahujú. Ide o nesprávny formát mien ako aj uvedenie hodností či mená fiktívnych dôstojníkov Štátnej bezpečnosti. Všetky podrobnosti nájdete na obrázku nižšie. Podvody tohto typu sa šíria prostredníctvom vybraných telegramových skupín a ďalej na FB cez skupiny zamerané svojím obsahom proti tzv. mainstreamu.

Nehovoriac o tom, že do volieb sa treba pripraviť na zvýšený počet tohto typu podvodu. Tento rok je volebný a okrem toho sú voľby do europarlamentu a tiež sa pripravme na voľby prezidenta USA. Keďže politické podvody často využívajú rozdelenie sveta na „východ a západ“, očakávame dezinformácie aj v tejto súvislosti. A zabudnúť nesmieme ani na rôzne podvody s kryptomenami. V tomto roku naberú výrazne na obrátkach.

hoax korcok stb dokument ako podvodZdroj: UPN FB

Zdroj: FB Ústav pamätí národa

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.