Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tento týždeň začala v metropole Východu hlavná sezóna zdieľaných služieb. Na ulice pribudlo viac ako deväťsto elektrických kolobežiek, e-bikeov, motoriek aj bicyklov na zelený – vlastný pohon. Rozšírila sa aj sieť dobíjacích staníc. Jednostopové vozidlá vyrážajú aj na cesty ďalších partnerských miest po celom Slovensku.

Antik Telecom otvoril hlavnú sezónu zdieľaných služieb. Po štarte mechanických bicyklov od apríla prichádzajú na rad stovky dopravných prostriedkov na báze elektriny. Najväčší prevádzkovateľ zdieľanej dopravy je postavený na zelenom koncepte, kde sú používatelia motivovaní odkladať svoj skúter či e-bike po použití v originálnych nabíjacích staniciach. Za posledných rok ich pribudli desiatky a celkový počet už prekročil stovku. Najväčšou inováciou je nabíjanie zo slnka pomocou fotovoltických panelov, ktoré tvoria strechu väčšiny nabíjačiek. Jazdné v roku 2023 bude pre mechanické bicykle 1 euro za hodinu, v prípade elektrických bicyklov a kolobežiek 20 centov, klienti telekomunikačných služieb Antiku platia 10 centov za minútu. Na elektrických skútroch a motorkách si zajazdíme za 15 centov za minútu (10 centov pre klientov Antiku). Vďaka nabíjačkám, ktoré pribudli aj v okolitých obciach sa dostaneme aj za hranice mesta. Pri ukončení jazdy v nich získa klient bezplatné minúty na ďalšiu jazdu.

Počas zimnej odstávky sme popracovali na príprave väčšieho počtu vozidiel v meste a rozmiestnili sme aj ďalšie nabíjacie stanice. Výrazne sme zdokonalili aj systém servisu a rozmiestnenia dopravných prostriedkov a posilnili sme spoluprácu s mestskou aj štátnou políciou pri odhaľovaní krádeží a vandalizmu,“ vysvetľuje Igor Kolla, generálny riaditeľ ANTIK Telecom. „Od leta pripravujeme nový bonusový systém pre motiváciu tých, ktorí ukončujú jazdy v nabíjacích staniciach a šetria tak životné prostredie.“ Štandardné systémy elektrickej zdieľanej dopravy sú často závislé na naftou poháňaných nákladných autách, ktoré zbierajú vybité vozidlá a nabité rozvážajú po meste. Zdieľaná doprava Antiku je dostupná v takmer 20 mestách a rekreačných oblastiach po celom Slovensku. Len nedávno pribudli lokality ako sú Malá Fatra s horskými elektrickými bicyklami, či zdieľanie pre študentov Trenčianskej univerzity. Prevádzku zabezpečuje samotná spoločnosť, alebo jej partneri – mestá, univerzity, samosprávy alebo miestni podnikatelia v rámci projektu zarabajsantikom.sk. Na zapožičanie slúži aplikácia ANTIK Smartway, pomocou ktorej je možné si zakúpiť aj cestovný lístok pre verejnú dopravu, či vstupenky na podujatia. Čoskoro pribudne aj možnosť parkovania.

Značky: