Finančný svet sa otriasol – v USA ohlásili krach dve banky. Znamenalo to okamžitý pokles akcií na burzách a negatívnu náladu u všetkých, ktoré robia s investíciami.

Pre oblasť IT je táto správa horšia v tom že ide o Silicon Valley Bank, čo je to banka s ústredím v centre IT priemyslu v USA. Centrála je v meste Santa Clara kde napr. sídli aj Intel. Ide o najväčší krach banky od hospodárskej krízy z roku 2008. V Európe mala SVB banka pobočky napr. v nemeckom Frankfurte alebo dánskej Kodani.

V tejto banke mali prirodzene svoje peniaze takmer všetci, ktorí majú v tomto regióne startupy/venture fondy a môže to znamenať viditeľné oslabenie rozvoja IT. SVB bola 16-ta najväčšia banka v USA a fungovala už 40 rokov. Poskytovala úvery takým firmám ako je napr. streamovacia služba Roku a stála aj za viacerými firmami, ktoré pracujú s kryptomenami. Po krachu SVB 10. marca nasledoval o 2 dni krach ďalšej väčšej baky Signature Bank, ktorá tiež výrazne pracovala s kryptomenami.

Našťastie, ďalej sa zatiaľ finančná kríza nerozšírila, tie najväčšie banky v USA ako je Bank of America alebo JPMorgan hlásia stabilitu. V ohrození sú však stále menšie banky. Situácia v Európe je zatiaľ stabilná, banky na Slovensku pracujú normálne. Podľa Národnej banky Slovenska patria slovenské banky k najstabilnejším a najodolnejším v rámci celej Európskej únie.

Situáciu čiastočne upokojilo aj vyhlásenie amerického prezidenta Joe Bidena, že klienti postihnutých bánk neprídu o vklady a daňovníci nebudú znášať náklady na ich záchranu. Ako to bude ale naozaj, to sa len uvidí.

Zdroje: SME, Hospodárske noviny, Wikipedia

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.