Neoficiálne informácie hovoria o troch alternatívach, jedna z nich využíva dizajn iPhonu X.

Je verejným tajomstvom, že Apple pripravuje novú generáciu svojho najmenšieho iPhonu. O iPhone SE 2 sa hovorí v posledných týždňoch čoraz častejšie a podľa najnovších správ by mohol Apple predstaviť tento telefón prakticky kedykoľvek počas najbližších týždňov.

Veľmi pravdepodobné je oznámenie počas vývojárskej konferencie WWDC, ktorá začne 4. júna veľkou tlačovou konferenciou. Je pravda, že sa Apple na WWDC zameriava najmä na softvérové novinky, ale sem tam ukáže aj nový hardvér. Nebudeme teda prekvapení, keď iPhone SE 2 spoznáme práve začiatkom júna.

Veľké otázniky sa však týkajú samotného dizajnu zariadenia. Obvykle bývame svedkami toho, že internetom kolujú fámy, ktoré sú až na malé výnimky jednotné a v predstihu ponúkajú veľmi dobrú predstavu o tom, ako bude finálny produkt vyzerať. V prípade iPhonu SE 2 sa však stretávame s až troma rozličnými variantami, ako by mohla ďalšia generácia malého iPhonu vo finále vyzerať. To je skutočne neobvyklé.

Pôvodný iPhone SE

Alternatíva č. 1: Iba lepší procesor a fotoaparát

Prvá alternatíva je najmenej atraktívna. Tieto fámy hovoria o tom, že nový iPhone SE prinesie rovnaký dizajn a iba mierne zlepšenie komponentov, ako je lepší procesor a prípadne trochu vylepšený fotoaparát. Dôvodom takéhoto vylepšenia je príprava novej generácie iPhonu SE na ďalšiu verziu operačného systému iOS 12.

Alternatíva č. 2: Starý dizajn, nové vlastnosti

Alternatíva č. 2 dopĺňa vylepšenie procesora a fotoaparátu o nové vlastnosti, ako je chrbát zo skla a podpora bezdrôtového nabíjania. Tieto fámy podporujú aj fotografie, ktoré kolovali internetom a zobrazujú iPhone SE 2 s novým chrbtom a 3,5 mm jackom vo výbave.

Objavili sa však aj správy, ktoré tvrdia, že iPhone SE 2 jack neponúkne a telefón bude mať zvýšenú odolnosť voči vode a prachu. Tak to bolo aj v prípade iPhonu 7.

Fotky údajného iPhonu SE 2 so zadnou stranou zo skla

Alternatíva č. 3: Bezrámikový displej a odomykanie tvárou

Už pri pohľade na prvé dve alternatívy je zrejmé, že internetom koluje neobvykle veľa protichodných informácií. A aby toho nebolo málo, výrobca ochranných obalov Olixar najnovšie tvrdí, že iPhone SE 2 bude mať bezrámikový displej a odomykanie tvárou. Nový iPhone SE by tak mal takmer rovnaké rozmery ako predchádzajúce verzie, avšak spracovanie prednej strany by bolo úplne iné a v duchu iPhonu X.

Výrobca príslušenstva sa odvoláva na detailné schémy z čínskej továrne, pričom je pravdepodobné, že svoje ochranné obaly už vyrába. Nie je to nič neobvyklé – spoločnosti vyrábajú príslušenstvo pre nové generácie iPhonu v predstihu, aby mohli obaly okamžite predávať a odosielať záujemcom v momente, kedy je nový iPhone oficiálne predstavený.

iPhone SE 2 podľa výrobcu obalov Olixar

V prípade iPhonu SE 2 s dizajnom alá iPhone X však výrobca ochranných obalov možnože trochu riskuje. Hoci je táto alternatíva najatraktívnejšia, viaceré zahraničné médiá sú skeptické. Dôvod je ten, že displej na celú obrazovku vyžaduje, aby Apple odstránil snímač odtlačkov prstov. Problémom však môžu byť menšie rozmery iPhonu SE a fakt, že výrez v displeji má podľa schém šírku iba 18,7 mm. V prípade iPhonu X je to takmer 35 mm, otázkou teda je, kam Apple schová potrebné komponenty pre funkciu Face ID.

Samozrejme, možné je aj to, že iPhone SE 2 ponúkne odľahčenú verziu odomykania tvárou alebo že horná časť displeja nebude úplne bezrámiková.

Schéma údajného iPhonu SE 2 a porovnanie ochranného skla s takýmito rozmermi s pôvodným iPhonom SE. Zdroj 9to5mac

Zdroj: 9to5mac

Prečítajte si aj:

Koncept Apple iPhone SE 2: Menší brat iPhone X (doplnené video)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit