Zatiaľ nikto nevie, čo bude potom.

Technologický svet šokovala správa, podľa ktorej bude Google blokovať Huawei a znemožní mu prístup k licenciám pre svoje služby a tiež aj k plnohodnotnému Androidu. Google bol k tomuto kroku donútený americkou vládou. Tá umiestnila Huawei na čiernu listinu a zakázala mu obchodovať s americkými firmami.

Najnovšie správy sú však pre Huawei aspoň trochu pozitívne. Amerika sa rozhodla čínskemu výrobcovi dočasne umožniť prístup k licenciám a to po dobu 90 dní. Huawei tak bude môcť spolupracovať s Googlom na tvorbe aktualizácií a bude môcť získať ďalšie licencie pre svoje existujúce zariadenia a tiež aj pre očakávaný skladateľný smartfón Huawei Mate X. Či bude toto obdobie postačovať na získanie licencie pre aktualizáciu na Android Q však nie je známe.

Hoci dostal Huawei od Ameriky krátkodobú úľavu na Android licencie, zákaz nakupovať komponenty od amerických výrobcov to nijak neovplyvnilo. Tento zákaz už platí naplno.

Ak sa aktuálna situácia nezmení, Google začne blokovať Huawei od 19. augusta 2019. Čínsky výrobca bude v takomto prípade môcť využívať iba open source komponenty Androidu a do svojich nových zariadení nebude môcť predinštalovať služby od Googlu. Aplikácie od Googlu v existujúcich zariadeniach však budú plnohodnotne fungovať aj naďalej a tieto zariadenia budú dostávať aj bezpečnostné aktualizácie. Nejasné je, či získajú aj aktualizácie na ďalšie verzie systému Android.

Do pozornosti tiež dávame vyjadrenie austrálskej pobočky Huawei, ktorá tvrdí, že Austráliu zákaz neovplyvní a že používatelia Huawei zariadení dostanú aj aktualizácie bezpečnosti aj operačného systému. Uvidíme, ako to nakoniec bude v Európe.

Pozrite si aj našu diskusiu pre Hospodárske noviny:

Zdroj: gsmarena, techradar

Prečítajte si aj:

Google bude blokovať Huawei: Čínsky výrobca príde o plnohodnotný Android a jeho aktualizácie (doplnené)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit