Dôvodom je zákaz, ktorý udelil Donald Trump.

Americký prezident podpísal zákaz, ktorý výrazne obmedzuje obchodovanie spoločnosti Huawei s americkými firmami. Dôvodom zákazu je podozrenie na spoluprácu čínskeho výrobcu s čínskou tajnou službou. A hoci zatiaľ nie sú žiadne dôkazy verejne dostupné, zákaz ovplyvní aj partnerstvo Huawei s Googlom.

V praxi by to malo podľa agentúry Reuters znamenať, že Google obmedzí čínskej firme prístup k hardvéru, softvéru a technickým službám. Výnimkou bude iba softvér a služby, ktoré spadajú pod open source. Huawei teda príde o prístup k plnohodnotnému Androidu a stratí prístup ku Google službám a podpore pre tvorbu aktualizácií budúcich verzií systému. Ak sa situácia nezmení, Google začne blokovať Huawei od 19. augusta 2019.

Huawei bude môcť aj naďalej využívať open source komponenty Androidu. Do operačného systému však nebude môcť priamo nainštalovať Obchod Google Play, Gmail, YouTube a ďalšie služby Googlu.

Tieto obmedzenia sa budú najskôr týkať až budúcich zariadení od Huawei, ktoré budú predstavené na jeseň. Situácia sa však dovtedy môže ešte zmeniť. Huawei takisto nebude mať okamžitý prístup k aktualizáciám systému Android, čo určite ovplyvní, ako rýchlo bude svoje zariadenia aktualizovať.

Existujúce Huawei smartfóny prístup k Obchodu Google Play a ani k aplikáciám a službám od Googlu nestratia. V ich prípade je však otázne, či sa dočkajú aktualizácie na Android Q a ak áno, či tak rýchlo, ako to Huawei nedávno sľuboval.

Trumpov zákaz tiež výrazne obmedzí ambície čínskeho výrobcu uspieť na trhu s počítačmi. Huawei totiž nakupuje komponenty od amerických firiem ako Intel či NVIDIA.

Je však možné, že Trump podpísal zákaz iba z politických dôvodov na získanie výhody v rámci aktuálnej obchodnej vojny s Čínou a Huawei časom opätovne získa povolenie k spolupráci so spomenutými americkými firmami. Podobná situácia nastala minulý rok medzi Amerikou a čínskou firmou ZTE.

Doplnené o oficiálne stanoviská:

Huawei:

„Huawei výrazným spôsobom prispel k celosvetovému rastu operačného systému Android. Ako jeden z jeho kľúčových globálnych partnerov sme pracovali na budovaní ekosystému v prospech používateľov aj celého odvetvia. Keďže Android je open-source platforma, budeme pokračovať v poskytovaní bezpečnostných aktualizácií, ako aj popredajných služieb pre všetkých existujúcich zákazníkov. Tento záväzok zahŕňa všetky modely smartfónov a tabletov značiek Huawei i Honor, ktoré boli doteraz uvedené na trh a nachádzajúce sa v predaji. Huawei bude pokračovať v budovaní bezpečného a trvalo udržateľného softvérového ekosystému. Naším cieľom je poskytnúť všetkým naším zákazníkom tú najlepšiu používateľskú skúsenosť.“

Google:

„Dodržiavame vládne nariadenie a vyhodnocujeme jeho dôsledky. Pre používateľov našich služieb Google Play a bezpečnostnej ochrany Google Play Protect: Naďalej budú fungovať na existujúcich zariadeniach od Huawei.“

Android:

„Ohľadom otázok používateľov Huawei v súvislosti s našimi krokmi napĺňajúcimi nariadenie americkej vlády: Ubezpečujeme vás, že zatiaľ čo napĺňame všetky nariadenia americkej vlády, služby ako Google Play či Google Play Protect budú naďalej fungovať na vašom aktuálnom zariadení Huawei.“

Pozrite si aj našu diskusiu pre Hospodárske noviny:

Zdroj: AndroidCentral

Prečítajte si aj:

Kauza Google vs. Huawei: Mám si kúpiť smartfón Huawei? Alebo ho radšej čo najskôr predať?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit