Správy z marca naznačovali, že Facebook spustí vlastnú kryptomenu ešte tento rok.

Podľa BBC News by sa tak malo udiať až v prvom štvrťroku budúceho roka. Očakáva sa, že spoločnosť o tomto pláne zavedenia vlastnej kryptomeny zverejní počas leta viac podrobností, pričom sa predpokladá, že testovanie bude spustené už o pár týždňov.

Mena bude pravdepodobne niesť označenie GlobalCoin a mala by byť v prvej fáze k dispozícii v približne dvanástich krajinách. Facebook chce ponúknuť ľuďom dostupné a bezpečné platby bez potreby bankového účtu.

Pripravovaná kryptomena bude musieť pred spustením prekonať početné technické a regulačné prekážky. Podľa BBC News sa minulý mesiac Mark Zuckerberg stretol s guvernérom Bank of England Markom Carneyim, aby prerokovali prípadné prínosy a riziká tejto digitálnej meny.

Facebook sa však môže stretnúť aj s problémami, pretože India zaujala voči virtuálnym menám negatívny postoj. Uvádza sa, že India je kľúčovým trhom pre zavedenie novej meny. Facebook dúfa, že tak umožní indickým pracovníkom posielať zo zahraničia peniaze ich rodinám späť do Indie pomocou aplikácie WhatsApp.

Prvé informácie o ambíciách Facebooku zaviesť vlastnú kryptomenu pochádzajú z roku 2018.

Zdroje naznačujú, že kryptomena od Facebooku by mala byť stabilnou, čomu má pomôcť naviazanie na americkú menu, v snahe minimalizovať volatilitu (kolísanie hodnoty). Facebook očividne čaká neľahká úloha, pretože získať dôveru po škandáloch, ktoré spoločnosť v posledných mesiacoch prekonala, nebude vôbec jednoduché.

Zdroj: TheVerge

Titulný obrázok: finex.cz

Prečítajte si aj:

Odkiaľ sa berú kryptomeny a prečo ich je toľko?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.