Skrátená odpoveď – nijak, resp. cez kryptomeny dosť ťažko. Poďme na dlhšiu odpoveď, o čo vlastne ide a čo sa posledné mesiace deje.

Šialenstvo okolo kryptomien ste si pravdepodobne už všimli. Čo s tým urobiť teraz? Naskočiť do tohto ošiaľu a očakávať závratné zisky? Urobiť zo 100 eur až 800 eur behom troch týždňov?

Aktuálna fáza známa ako bull run sa predlžuje. To je fáza, kedy sa očakávajú nárasty, občas s miernymi korekciami, aké sme mohli vidieť najmä v júli a auguste. Svet kryptomien nás vo veľkom naozaj ešte len čaká. Toto čo sa teraz deje, ešte nie je úplne vo veľkom. Situácia potrebuje jasné pravidlá a zároveň ochranu používateľov. Všetko má svoj čas, no o niekoľko rokov bude možno aj vaša babka vlastniť nejakú kryptomenu. Ale nie preto, lebo si ju bola na hardvérovú peňaženku vymeniť s vekslákom niekde v podchode a kapucni, ale preto, lebo prišli inštitúcie s jednoduchým procesom ich získania.

O takéto niečo sa snaží Crypto.com. Stačí sa pozrieť na športové podujatia a ich reklama je viac ako viditeľná. Podstatné je ale to, že majú aplikáciu, ktorú zvládne používať aj školák.

Chcete kryptomenu? Nakúpite ju, nemusíte sa zaujímať o to, či poslať USD Tether cez Tron alebo ERC-20 token a podobne. Funguje to tak jednoducho ako spravenie platby cez vašu bankovú aplikáciu. Toto je budúcnosť.

Kryptomeny sú však stále divoký západ, akurát v digitálnom svete. Ak si hovoríte, že v dnešnom svete nemáte záruky, tak tu to platí ešte viac.

Niečo je už ale teraz nepopierateľným faktom. Kryptomeny budú v budúcnosti niečo ako zlato alebo strieborné mince či investovanie do fondov a akcií. Je na vás, ako dlho budete čakať, kým si poviete, že by ste ich mali mať, lebo je to nová forma budúcej udržateľnosti hodnoty a investovania vašich klasických peňazí. Avšak žiadnu paniku. Ak ste sa doteraz o kryptomeny nijako výrazne nezaujímali, nie je to koniec sveta.

Dobrá správa je, že aktuálne to vyzerá na masívne nafúknutý trh, ktorý spľasne. Ak nie do Vianoc 2021 tak pravdepodobne do niekoľkých mesiacov. Je to odhad viacerých analytikov, nie je to garantovaná predpoveď. Nikto budúcnosť nepozná.

Už teraz ale máte možnosť sa pomaly zaujímať, čo je to kryptomena, do čoho možno dať a do čoho celkom určite nedať peniaze. Chcete hodnotu? Chcete špekulatívny obchod? Chcete niečo ako poistku proti inflácii? Každý má iné požiadavky, a tak zvolí inú stratégiu. Zaujímajte sa o kryptomeny, neuponáhľajte sa, vyzerá to, že ešte aj budúci roku budete mať dostatok príležitostí vstúpiť do tohto sveta pri nižších cenách.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.