Predstaviteľ indickej vlády prezradil, že krajina plánuje zaviesť zákon zakazujúci kryptomeny. 

Dokonca potrestá každého, kto v krajine obchoduje alebo dokonca drží takéto digitálne aktíva. To ovplyvní milióny indických investorov. Úradník tvrdí, že nová legislatíva bude jednou z najprísnejších svete.

India bude kriminalizovať držbu, vydávanie, ťažbu, obchodovanie a prevod kryptomien. Tento krok je v súlade s agendou indickej vlády z januára, ktorá požadovala zákaz súkromných virtuálnych mien. Vytvorí tiež rámec pre vydávanie oficiálnych digitálnych mien.

S cieľom upokojiť investorov bude vytvorené prechodné 6 mesačné obdobie. Po schválení návrhu zákona (schválenie je vysoko pravdepodobné) budú porušovatelia čeliť mnohým trestom. V pôvodnom návrhu z roku 2019 sa tresty odňatia slobody pohybovali na hranici 10 rokov.

Ak sa tento zákaz stane zákonom, India sa stane prvou významnou ekonomikou na svete, ktorá kriminalizuje vlastníctvo kryptomeny. Mnoho indických predstaviteľov označujú kryptomeny za „Ponziho schému“ (druh podvodnej investorskej operácie). Indická rezervná banka sa tiež obáva, že kryptomena predstavuje riziko pre finančnú stabilitu. Napriek hrozbe zákazu indickej vlády však objem obchodovania s kryptomenami stále rastie. 

Indická vláda nie je jedinou krajinou, ktorá má výhrady k digitálnej mene. V súčasnosti nigérijská vláda zakazuje komerčným bankám vykonávať transakcie, ktoré zahŕňajú kryptomeny. Austrálsky regulačný orgán sa ďalej domnieva, že 60% finančných trestných činov v krajine má väzby na kryptomeny. 

Ak indický zákaz príde do platnosti, nebude trvať dlho, kým iné krajiny začnú túto digitálnu menu zakazovať.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Dajte si pozor na ďalší bankový podvod

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.