Útoky sú, dá sa povedať, na dennom poriadku.

Tento raz sa cieli na banku FIO banka. Emailová správa, ktorú sme obdržali v schránke nebude ojedinelá. Správ podobného charakteru sa objavujú aj v prípade iných bánk. Útočníci idú až tak ďaleko, že napodobňujú dizajn domovskej stránky konkrétnej banky.

Zámienky bývajú rôzne, niekedy ide o potvrdenie údajov, inokedy zase o potrebu vyplniť chýbajúce údaje. Variantov je vždy niekoľko a útočníci skúšajú vždy niečo nové. Ak vás nenalákajú na vrátanie nejakého preplatku vašej osobe, tak skúšajú napríklad obmedzenie či blokovanie účtu. Dočasné a ste to vy, kto musí potvrdiť nejaké údaje, aby vám banka účet odomkla.

To isté sa deje aj pri emaily FIO banky. V emailovej správe sa uvádza, že máte dočasne obmedzený prístup k účtu z dôvodu podozrivej aktivity. Email je veľmi dobre vytvorený. Gramaticky správne, vo farbách FIO banky, no má to jeden háčik. Odosielateľ Fio@absolutestunners.com.ng nebude oficiálny účet tejto banky. Štandardne sa ale v mobilnej aplikácii Microsoft Outlook hlavička emailu nezobrazuje kompletná. Treba na ňu ťuknúť a ukážu sa aj emailové adresy.

V našom prípade by to aj bez informácií z hlavičky správy bolo jednoduché. FIO banku nepoužívame, no ak by sa podvod týkal nami využívanej banky, bolo by to uveriteľnejšie. Avšak vždy skontrolujte hlavičku správy, tá vám jasne napovie, či ide o podvod alebo nie. Len pre úplnosť, doména prvej úrovne NG patrí Nigérii.

fio banka podvod

Prečítajte si aj:

Cez WhatsApp sa šíri ďalší podvod: Dávajte si pozor na čo klikáte

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.