Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Od momentu, kedy 24. februára vypukla vojna na Ukrajine, sa u nás po celom Slovensku mobilizujú ľudia, ktorí chcú pomôcť. V obciach a mestách vznikajú rôzne iniciatívy a miesta pre pomoc Ukrajincom a Ukrajinkám, no nie vždy je možné sa o všetkých dozvedieť. Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine preto vydala živú Mapu pomoci, ktorá má pre lepšiu orientáciu za cieľ zozbierať informácie o čo najviac miestach pomoci. Mapa pomoci ukazuje dôležité miesta pre ľudí na úteku, ako aj pre tých, ktorí chcú pomôcť.

Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine vznikla presne pred mesiacom ako reakcia na vypuknutie vojny na Ukrajine. Od prvého dňa prepája ponuky pomoci s ľuďmi, ktorí ju urgentne potrebujú. „Začali sme sprostredkovávaním ubytovania a prepravy a postupne sme našu pomoc rozšírili aj na materiálnu pomoc, prácu s dobrovoľníkmi, psychosociálnu podporu, riešenie špeciálnych prípadov a ďalšie oblasti,“ hovorí spoluzakladateľka iniciatívy Lucia Pašková.Iniciatíva tiež získava financie na pomoc Ukrajincom a Ukrajinkám, z ktorých prvý milión čoskoro prostredníctvom grantovej výzvy rozdelí na priamu pomoc prostredníctvom neziskových organizácií.

„Našou najsilnejšou stránkou je od samého začiatku prepájanie. Prepájame sa s neziskovými organizáciami, ktoré sú expertné vo svojich oblastiach pomoci, prepájame dobrovoľníkov s miestami, kde je ich pomoc potrebná, alebo ľudí, ktorí ponúkajú ubytovanie s tými, ktorí teraz nemajú strechu nad hlavou,“ vysvetľuje Eduard Šlepeckyj, jeden z koordinátorov iniciatívy, ktorý vedie call centrum pre zabezpečovanie ubytovania. „Preto sme vytvorili aj Mapu pomoci, ktorá zase prepája všetky miesta na Slovensku, kde ľudia na úteku môžu nájsť pomoc. Ako na nej môžeme vidieť, pomáhať chcú ľudia po celom Slovensku a vďaka tomu miesta pomoci stále pribúdajú.“

Aktuálne na mape nájdete zoznam zberných a výdajných miest materiálnej pomoci, cudzineckých polícií, hotspotov, komunitných centier pre Ukrajincov a Ukrajinky, ale aj dôležité štátne inštitúcie či miesta, kde možno zameniť hrivny. „Informácie na mape sú orientačné a môžu sa v čase meniť, keďže ju priebežne aktualizujeme. Pred návštevou vybraného miesta odporúčame overiť si otváracie hodiny na webstránke alebo kontaktnom čísle,“ hovorí Lucia Pašková. Nové miesta možno na mapu navrhnúť cez tento dotazník.

Materiálna zbierka v Starej tržnici aj pomoc firiem

V Bratislave iniciatíva Kto pomôže Ukrajine v týchto dňoch organizuje spolu s Nadáciou Slovenskej sporiteľne aj zbierku materiálnej pomoci. Od stredy 23. 3. do piatka 25. 3. môžu ľudia nosiť trvanlivé potraviny, zdravotnícky materiál, hygienické a školské potreby či spacáky, deky a vankúše. Zbierka je otvorená denne, od 11:00 do 20:00 hod. Kompletný zoznam potrieb je zverejnený tu.

Ľudia, ktorí chcú pomôcť iným spôsobom, môžu tiež stále prispieť aj finančne cez výzvu #KtoPomozeUkrajine. Pomôcť môžu aj firmy, ktoré majú rôzne možnosti – od dobrovoľníkov, cez materiálne kapacity až po finančnú pomoc. Svoju ponuku pomoci môžu firmy a organizácie registrovať TU.

Značky: