Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prebiehajúca invázia na Ukrajine vyhnala zo svojich domovov milióny Ukrajincov. Odídenci, ktorí prišli na Slovensko či do Českej republiky sa rátajú na státisíce, preto slovenská socializačná aplikácia WHOO prišla s unikátnym riešením, ako sa môžu odídenci z Ukrajiny nájsť a spojiť, a to rovno v ich rodnom jazyku. Bezplatná aplikácia tak pomáha ľuďom s problémami hľadať známych a tvoriť komunitu.

Z dôvodu vojenského konfliktu na Ukrajine sa na Slovensko do Čiech presunulo a každým dňom presúvajú desaťtisíce Ukrajincov. Keďže aj my vo WHOO ich považujeme za priateľov, chceli sme im pomôcť jednoducho sa nájsť a stretávať. Preto sme do WHOO pridali funkciu, na základe ktorej sa môžu ľahko vidieť i na radare. Stačí si v nastaveniach svojho profilu zvoliť ukrajinský jazyk, prejsť na radar a vo filtroch povoliť možnosť Priatelia z Ukrajiny,“ uviedol Daniel Čačala, jeden z tvorcov aplikácie.

Aplikácia tak ponúka možnosť pre odídencov z Ukrajiny nájsť nových známych a vytvárať komunity, či pomáhať si. Autori aplikácie tiež pridali ukrajinskú jazykovú mutáciu, aby to potenciálni používatelia mali o niečo jednoduchšie. Socializačná appka WHOO dnes počíta s viac než 120 tisíc registrovanými účtami, ktoré každým dňom pribúdajú. Vznikla z jednoduchej myšlienky spájať ľudí tak, ako to doposiaľ nikto nerobil. “Nápad priniesť jednoduchý nástroj na networkovanie vznikol úplne spontánne, v situácii, kedy som jednoducho potreboval zistiť kontakt na človeka v rovnakej miestnosti, no nemal som možnosť ho osloviť. Práve vtedy mi po intenzívnom pátraní na internete došlo, že nič podobné tu zatiaľ nemáme,” vysvetľuje ideu vzniku aplikácie Daniel Čačala a dodáva: “Už od začiatku sme pritom vedeli, že tento nápad bude pri správnom uchopení odsúdený na úspech, pretože nájde využitie nielen vo svete biznisu, ale tiež mimo neho.

Bezplatná aplikácia WHOO slúži na spoznávanie ľudí v bezprostrednom okolí prostredníctvom geolokačného vyhľadávania registrovaných profilov zaznačených v mape za posledných 24 hodín. Užívatelia v aplikácii o sebe vypĺňajú základné informácie a svoje profily na sociálnych sieťach, na ktorých chcú byť nájdení. Tzn., že aplikácia nezverejňuje súkromné údaje ako vek, telefónne číslo či e-mail užívateľov, ale iba odkazy na ich profily, užívateľské meno a fotografiu. Cieľom aplikácie je prepájanie ľudí tak, ako ich neprepája nikto. Tvorcovia uvádzajú, že hoci ich aplikáciu primárne používajú ľudia na súkromné účely, (vyhľadávanie iných profilov za účelom zoznámenia sa), platformu je možné využiť aj na biznis networking na veľkých či malých podujatiach, ako sú kongresy.

Značky: