Základom je poznať technológie, ktoré tieto zariadenia ponúkajú.

Testovaniu robotických vysávačov sa venujem od roku 2018. Rukami mi prešli desiatky zariadení a na základe mojich skúseností som pripravil tento zoznam vysávačov, ktorých kúpu by som sám zvažoval v závislosti od výšky rozpočtu. Zoznam pravidelne aktualizujem a to v 3 až 6-mesačných intervaloch. Dátum poslednej aktualizácie si môžete skontrolovať v nadpise článku.

Súčasťou zoznamu je dátum, kedy boli jednotlivé vysávače uvedené na trh, aby ste si vedeli spraviť prehľad o tom, aké sú nové/staré. Takisto uvádzam ich približnú cenu k dátumu poslednej aktualizácie článku.

Je dôležité zdôrazniť, že výber som zhotovil na základe mojich reálnych skúseností z testovania vysávačov. Uvádzam to kvôli tomu, že na trhu je veľké množstvo značiek a nie všetky som mal možnosť otestovať. Špeciálnym prípadom sú mnohé čínske značky, ktoré si síce môžete objednať zo zahraničných eshopov, avšak na Slovensku nemajú zastúpenie.

Pre úplnosť uvádzam zoznam značiek vysávačov, s ktorými mám reálne skúsenosti:

  • Dreame, iRobot, Lenovo, Niceboy, Roborock, Rowenta, Viomi, Xiaomi

Pokiaľ v zozname nenájdete robotických vysávač, ktorý vás zaujal, nemusí to automaticky znamenať, že je horší ako moje odporúčania. Niekedy môže byť dôvod ten, že som ho netestoval. Pokiaľ by ste mali v tomto smere akékoľvek otázky, napíšte mi to do komentárov pod článkom.

Xiaomi Robot Vacuum X10+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Robotický vysávač s multifunkčnou dokovacou stanicou

Vyberáte robotický vysávač? Mali by ste poznať jeho technológie

Ako si vybrať robotický vysávač a ktorý vysávač si kúpiť, aby spĺňal vaše požiadavky – toto sú najčastejšie otázky, s ktorými sa stretávam. Univerzálna odpoveď neexistuje, nakoľko každý používateľ je unikátny a má iné požiadavky na funkcionalitu, výkon, extra funkcie či cenu.

Preto som pripravil video, v ktorom vysvetľujem, aké sú technológie v robotických vysávačoch, a ako sa zorientovať v týchto zariadeniach. Po jeho pozretí by ste mali mať prehľad v tom:

  • aké existujú technológie navigácie
  • aký výkon by mal mať robotický vysávač
  • či si kúpiť vysávač s mopovaním, aj keď mopovanie vyslovene nevyžadujete
  • ako si vybrať správny vysávač, ak je pre vás mopovanie dôležité
  • aké sú extra funkcie, o ktorých by ste mali vedieť

Robotické vysávače do 200 eur

V obchodoch nájdete aj lacnejšie robotické vysávače, ako je 150 eur, avšak osobne odporúčam ako štartovací bod vysávače v cene na úrovni 150 až 200 eur. V tejto cene treba výber vysávača dobre zvážiť, avšak dá sa nájsť zopár kúskov s pomerne dobrou kvalitou vzhľadom na cenu. Zväčša ide o modely, ktoré medzičasom zlacneli alebo ich kúpite v zľave.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 (od 199 eur)

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 prišiel na trh začiatkom roka 2022 s cenovkou 299 eur. Dnes ho však nájdete v obchodoch aj lacnejšie, pričom v cene do 200 eur ide o dobrú voľbu. Vysávač využíva vizuálnu navigáciu pomocou kamery a ponúka slušnú kvalitu vysávania s výkonom 2700 Pa aj mopovania vzhľadom na cenu. Na jedno nabitie dokáže upratať plochu na úrovni 150 m2.

  • Tento vysávač si kúpte, ak máte rozpočet stanovený na 200 eur alebo chcete vysávač s výškou iba 81 mm, čo je menej v porovnaní s väčšinou vysávačov na trhu
  • Tento vysávač si nekúpte, ak chcete vysávač s laserovou navigáciou alebo vyšší sací výkon

Dátum uvedenia na trh: január 2022

Robotické vysávače do 300 eur

Cenová kategória do, resp. okolo 300 eur predstavuje optimálnu voľbu pre väčšinu domácností a pre menej náročných používateľov. V tejto cene nájdete pár vysávačov, ktoré zaujmú najmä spoľahlivou inteligentnou navigáciou pomocou lasera. Vysávače takisto disponujú o niečo vyšším výkonom v porovnaní s lacnejšími modelmi, čo oceníte, ak máte doma koberce.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro (od 299 eur)

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro patrí medzi najatraktívnejšie vysávače z hľadiska pomeru cena/technologická výbava. Vysávač využíva spoľahlivú a inteligentnú laserovú navigáciu, vďaka ktorej sa rýchlo a systematicky pohybuje po domácnosti, pričom uprace každú jej časť. K dispozícii je výkon 3000 Pa a nadpriemerné mopovanie s elektronickým dávkovaním vody a sonickým vibrovaním – to však mierne zaostáva za drahším modelom Roborock S7.

  • Tento vysávač si kúpte, ak hľadáte cenovo dostupný vysávač s atraktívnym pomerom cena/technologická výbava
  • Tento vysávač si nekúpte, ak chcete vysávač s lokalizáciou do slovenčiny

Dátum uvedenia na trh: január 2022

Alternatívy, ktoré dávam do pozornosti

V cene do 300 eur kúpite aj vysávač iRobot Roomba i3 v základnej verzii s obyčajnou dokovacou stanicou (bez funkcie automatického vyprázdňovania). Tento vysávač môže byť dobrou voľbou do domácností s kobercami a rozlohou do 100 m2. Vysávač neponúka mopovanie a má horšiu navigáciu v porovnaní s vysávačmi s laserom. K dispozícii je česká lokalizácia mobilnej aplikácie.

Ďalšou alternatívou je Niceboy ION Charles i9. Tento robotický vysávač ponúka lokalizáciu v slovenčine a dokonca aj hlasové informácie, ktoré vysávač komunikuje. Z hľadiska pomeru cena/technológie a kvalita laserovej navigácie však tento model mierne zaostáva za Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro.

Robotické vysávače do 500 eur

V cene na úrovni 500 eur môžete získať extra technológie, ako je vibračné mopovanie s funkciou nadvihnutia mopovacej podložky, keď sa vysávač dostane na koberec, alebo dokovaciu stanicu s automatickým vyprázdňovaním, ktorá zvyšuje komfort robotického vysávania – nemusíte manuálne čistiť nádobku na prach vo vysávači po každom (druhom) vysávaní.

Roborock S7 (od 489 eur)

Roborock S7 je vysávač, ktorý dávam do pozornosti najmä používateľom, pre ktorých je dôležitá funkcia mopovania. Tento vysávač ponúka najlepšie mopovanie v cene do 500 eur. S7-čka využíva mopovanie pomocou sonických vibrácií s frekvenciou až 3000-krát za minútu a ponúka funkciu automatického nadvihnutia mopovacej podložky, keď sa vysávač dostane na koberec.

V takom prípade vie zdvihnúť mopovaciu podložku a to až o 5 mm, aby nemopoval či nenamokril koberec. Je zrejmé, že toto riešenie nie je vhodné pre všetky typy kobercov, najmä nie pre vysoké koberce. Pre niektorých používateľov však môže ísť o atraktívnu funkciu, ktorá bude dôvodom pre kúpu práve tohto vysávača.

Za príplatok takmer 200 eur je k dispozícii aj verzia Roborock S7+ s dokovacou stanicou s automatickým vyprázdňovaním. Jej cena sa v dobe poslednej aktualizácie tohto článku pohybovala na úrovni 699 eur. Takisto je potrebné upozorniť na fakt, že počas najbližších týždňov by sa mala dostať do predaja aj nová generácie, Roborock S8. Cenu pre náš zatiaľ nepoznám.

  • Tento vysávač si kúpte, ak je pre vás dôležitá funkcia mopovania a oceníte funkciu automatického nadvihnutia mopovacej podložky
  • Tento vysávač si nekúpte, ak máte doma veľa kobercov

Dátum uvedenia na trh: jún 2021

Roborock Q7 (od 384 eur)

Roborock Q7 je stredná trieda medzi robotickými vysávačmi. Dostupná je v dvoch verziách. Model Q7 má sací výkon 2700 Pa, model Q7 Max ponúka výkon 4200 Pa. Oba vysávače ponúkajú aj verziu +, teda Q7+ a Q7 Max+. Znamienko + je dôležité, nakoľko definuje, že ide o verziu s dokovacou stanicou s automatickým vyprázdňovaním.

Vysávače radu Roborock Q7 síce neponúkajú sonické mopovanie ako model S7, avšak pre niektorých používateľov môže ísť o cenovo atraktívnejšie riešenie. Cena vysávačov a verzií radu Q7 sa neustále mení, takže odporúčam skontrolovať aktuálne ceny jednotlivých modelov. Pred Vianocami sa napríklad dal zohnať vysávač Q7 Max+ za cenu do 500 eur, čo bola výborná ponuka.

  • Tento vysávač si kúpte, ak chcete cenovo dostupnejší Roborock, resp. vysávač s funkciou automatického vyprázdňovania do dokovacej stanice (verzie +)
  • Tento vysávač si nekúpte, ak je pre vás dôležité čo najlepšie mopovanie (vtedy je lepšou voľbou S7)

Dátum uvedenia na trh: apríl 2022

Robotické vysávače do 800 eur

iRobot Roomba j7 (od 759 eur)

iRobot Roomba j7 je robotický vysávač značky iRobot s doteraz najlepšou navigáciou. Vysávač využíva navigáciu pomocou kamery, pričom je vybavený aj pomocným svetlom. Vďaka tomu sa dokáže inteligentne pohybovať po domácnosti a vie aj rozpoznať prekážky a vyhnúť sa im.

Vysávač nemá funkciu mopovania, avšak na vysávanie využíva dve hlavné kefy, čo môže byť prínosom najmä pri vysávaní kobercov. Vysávač je k dispozícii aj vo verzii s dokovacou stanicou s automatickým vyprázdňovaním – jej cena je 949 eur.

  • Tento vysávač si kúpte, ak chcete iRobot s najlepšou navigáciou na trhu
  • Tento vysávač si nekúpte, ak chcete vysávač s mopovaním alebo máte domácnosť s rozlohou viac ako 185 m2

Dátum uvedenia na trh: december 2021

Alternatívy, ktoré dávam do pozornosti

V cene do 700 eur by som zvážil aj Roborock S7+ s dokovacou stanicou s automatickým vyprázdňovaním za 699 eur, resp. Roborock S7 MaxV za rovnakú cenu – o tomto vysávači píšem nižšie vo verzii Plus.

Robotické vysávače do 1000 eur

Xiaomi Robot Vacuum X10+ (od 888 eur)

Xiaomi Robot Vacuum X10+ je cenovo najatraktívnejší robotický vysávač s multifunkčnou dokovacou stanicou. Tá umožňuje nielen automatické vyprázdnenie, ale aj automatické doplnenie nádobky na vodu, očistenie mopovacích kotúčov a ich vysušenie.

Vysávač ponúka dobrú kvalitu vysávania s výkonom 4000 Pa a mopovanie, ktoré je v segmente robotických vysávačov aktuálne najlepšie – resp. je najlepšie v rámci tých vysávačov, ktoré som doteraz testoval. X10+ využíva tzv. tlakové mopovanie s frekvenciou až 180 otáčok za minútu, vďaka čomu si vysávač poradil aj s niektorými škvrnami, ktoré iné vysávače nedokázali odstrániť.

Xiaomi Robot Vacuum X10+ takisto dokáže nadvihnúť mopovacie kotúče a to až o 7 mm, aby nezamokril koberce. Výrobca však odporúča, aby ste v prípade kobercov s výškou viac ako 5 mm nastavili v aplikácii Mi Home, aby sa vysávač kobercom úplne vyhýbal. Bez ohľadu na to, X10+ patrí medzi technologicky najvyspelejšie robotické vysávače a zaujme aj atraktívnou cenou. Nie je však bezchybný, ako sa môžete dočítať v mojej recenzii.

  • Tento vysávač si kúpte, ak chcete čo najviac bezúdržbový robotický vysávač s najlepším mopovaním, ktoré som testoval
  • Tento vysávač si nekúpte, ak máte doma veľa vysokých kobercov

Dátum uvedenia na trh: október 2022

Roborock S7 MaxV Plus (od 878 eur)

V cene do 1000 eur nájdete aj zlepšenú verziu vysávača Roborock S7 s názvom Roborock S7 MaxV a to vo verzii Plus, ktorá obsahuje dokovaciu stanicu s automatickým vyprázdňovaním. V predaji je tiež verzia Roborock S7 MaxV Ultra, ktorá má podobnú multifunkčnú dokovaciu stanicu ako Xiaomi Robot Vacuum X10+, avšak cena modelu Ultra je 1269 eur.

Hlavnými zlepšeniami modelu S7 MaxV v porovnaní so základnou S7-čkou je vyšší výkon na úrovni 5100 Pa (základná S7-čka má výkon 2500 Pa) a zdokonalená navigácia, ktorá má okrem laseru a LiDARu aj oči – RGB kameru a ďalší 3D senzor. Vďaka tomu sa vysávač dokáže lepšie vyhýbať náhodným prekážkam, ktoré by v ideálnych podmienkach nemali byť na zemi. Aj S7 MaxV disponuje totožným sonickým mopovaním a funkciou nadvihnutia mopovacej podložky na kobercoch ako základný model S7.

Je vhodné upozorniť na fakt, že počas najbližších týždňov by sa mala dostať do predaja aj nová generácie, Roborock S8, ktorá predstavuje zlepšenie v porovnaní s modelom S7 aj S7 MaxV. Cenu pre náš trh zatiaľ nepoznám.

  • Tento vysávač si kúpte, ak chcete výkonnejšiu verziu modelu Roborock S7 so zlepšeným vyhýbaním sa prekážkam
  • Tento vysávač si nekúpte, ak doma pred robotickým vysávaním kontrolujete, či nie je na zemi niečo, čo by tam byť nemalo

Dátum uvedenia na trh: apríl 2022

Robotické vysávače nad 1000 eur

iRobot Roomba Combo j7+ (1099 eur)

iRobot Roomba Combo j7+ je konečne poriadna Roomba, ktorá aj vysáva, aj mopuje. Tento vysávač je zlepšenou verziou modelu Roomba j7+, pričom hlavným zlepšením je už spomenutá funkcia mopovania. iRobot sa však od ostatných robotických vysávačov typu 2-v-1 odlišuje tým, že mopovaciu podložku dokáže nadvihnúť a schovať do hornej časti svojej konštrukcie. Vďaka tomu vám nezamokrí koberce a to bez ohľadu na ich výšku.

Roomba Combo j7+ takisto ponúka inteligentnú navigáciu s rozpoznávaním prekážok, rovnako ako jej predchodca, a je dostupná vo verzii s dokovacou stanicou s automatickým vyprázdňovaním, resp. v lacnejšej verzii Roomba Combo j7 bez automatického vyprázdňovania, avšak za cenu 899 eur.

  • Tento vysávač si kúpte, ak chcete poriadnu Roombu, ktorá aj vysávaj aj mopuje
  • Tento vysávač si nekúpte, ak chcete najlepšie robotické mopovanie z hľadiska účinnosti mopovania

Dátum uvedenia na trh: november 2022

Alternatívy, ktoré dávam do pozornosti

Roborock S7 MaxV Ultra s multifunkčnou dokovacou stanicou za 1269 eur. V predaji je tiež iRobot Roomba s9+ za 1399 eur – ide o vlajkovú loď značky iRobot s unikátnym dizajnom v tvare písmena D. Osobne by som však počkal na nástupcu tohto vysávača, nakoľko Roomba s9+ prišla na trh v júli 2019.

Xiaomi/Roborock alebo iRobot?

Túto otázku bude riešiť pravdepodobne viacero používateľov a to najmä v segmente drahších vysávačov, ktoré sa pohybujú na úrovni 1000 eur. Medzi aktuálne najlepšie a najnovšie robotické vysávače, ktoré sú oficiálne v predaji na Slovensku, a ktoré som testoval, patria Xiaomi Robot Vacuum X10+, Roborock S7 MaxV Plus/Ultra a iRobot Roomba Combo j7+.

Všetky tieto vysávače sú výborné a majú svoje výhody/nevýhody:

  • iRobot Roomba Combo j7+ má dve gumené kefy, ktoré môžu byť prínosom počas vysávania kobercov. Systém zdvihnutia mopovacej podložky zabezpečí, že vysávač určite nenamokrí žiaden koberec. Výhodou je lokalizácia aplikácie do češtiny a prémiový servis
  • Roborock S7 MaxV Plus je dobré prémiové riešenie s ohľadom na cenu, vysoký sací výkon a mopovanie, ktoré postačí mnohým náročným používateľom s domácnosťami bez kobercov, resp. s malým počtom nízkych kobercov. Aplikácia je iba v angličtine
  • Xiaomi Robot Vacuum X10+ predstavuje cenovo najatraktívnejšie riešenie bezúdržbového robotického vysávača vďaka multifunkčnej dokovacej stanici. Vysávač zároveň ponúka najlepšie mopovanie medzi vysávačmi typu 2-v-1, ktoré som doteraz testoval. Aplikácia je iba v angličtine

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit