Premýšľali ste niekedy nad tým, či predá viac notebookov Acer, HP, Lenovo, Apple alebo Dell? Pozrite sa s nami na to, kto je dnes na čele a ako sa menilo poradie za posledné roky.

Aktuálne dominuje trhu notebookov celkom osem spoločností, ktoré sa starajú až o 90 % všetkých predajov. Ide o Acer, Apple, Asus, Dell, Hewlett-Packard, Lenovo, Toshibu a Samsung. Ani zďaleka nie sú všetky vyrovnané a takmer 55 % notebookov má na sebe logo len troch firiem.

Za celý minulý rok predal najviac notebookov americký Hewlett-Packard a patrí mu 20,5 % trhu. V tesnom závese je čínska spoločnosť Lenovo s 19,9 % podielom, nasledovaná s väčším odstupom americkým Dellom, ktorému patrí 13,7 % trhu.

Apple, ktorý je so svojimi notebookmi extrémne populárny najmä v domácom USA, sa z hľadiska celosvetových predajov stará o 10,3 % dodaných kusov. Percentuálne totožne je na tom taiwanský Asus, nasledovaný Acerom s totožného ostrova v Čínskom mori, ktorému patrí 8,9 % predajov.

Kto-predava-najviac-notebookov-1_nowat

Vo väčšom odstupe je už japonská Toshiba a takisto juhokórejský Samsung, ktorý sa postaral o 1,7 % predajov. Zostávajúce spoločností, ako je napríklad Fujitsu, MSI, Panasonic či LG majú podiel ešte menší. Zhruba 50 malých výrobcov sa však spoločne stará o zostávajúcich 10,3 % predajov.

Dáta pochádzajú od analytickej spoločnosti TrendForce, zameriavajúcej sa na prieskum trhu v jednotlivých sektoroch IT.

Kto stúpa najviac za posledné tri roky?

Údaje z jedného roku nám však neposkytnú celý obrázok o tom, kto je na koni a kto naopak klesá.  Z tohto hľadiska je nutné venovať pozornosť najmä Lenovu, ktorý za prvou pozíciou HP chváta posledné tri roky stále agresívnejšie.

TrendForce predpokladá, že tvrdý súboj sa medzi HP a Lenovom bude odohrávať aj tento rok a aj keď si HP pravdepodobne prvú priečku predajov udrží, môže dôjsť aj k tomu, že bude ťahať za kratší koniec a pozíciu svetovej jednotky si utrhne práve Lenovo. Istí si každopádne budeme až na začiatku budúceho roku, kedy budeme môcť spočítať výsledky všetkých tohtoročných kvartálov.

Kto-predava-najviac-notebookov-2_nowat

Dell si pravdepodobne tretiu priečku udrží a v stúpaní bude pokračovať na úkor firiem pod ním. TrendForce predpokladá, že Asus minuloročný pokles nezopakuje a zrejme sa od Apple oddelí a štvrtú priečku si nechá len pre seba.

Trh ako taký za posledné roky mierne klesá. V roku 2015 sa predalo 164 miliónov notebookov, zatiaľ čo v roku 2014 ešte 175 miliónov. Mierny pokles zrejme nastane aj tento rok, pričom sa predpokladá zhruba 160 miliónov predaných kusov.

Firmy ktoré skoro žiadny používateľ nepozná a predsa ich notebooky máme všetci

Aj keď nablýskané logá spoločností HP, Lenovo, Asus či Acer máme na svojich notebookoch všetci a rôzni používatelia sa vedia rozhádať aj do krvi o tom, ktorý výrobca je ten najlepší a najkvalitnejší, notebooky ako také vyrába niekto úplne iný.

Tieto spoločnosti sa označujú skratkou ODM, ktorá znamená Pôvodný výrobca a návrhár (Original Design Manufacturer). Tieto firmy notebooky navrhnú, vyrobia a následne predajú jednotlivým spoločnostiam, ktoré ich predávajú pod svojim marketingovým označením.

Kto-predava-najviac-notebookov-4_nowat

Viac ako 90 % všetkých notebookov na svete navrhne a vyrobí len hŕstka taiwanských výrobcov. Ak nejaký notebook chválite len podľa značky, zatiaľ čo iný ohovárate, je dosť dobre možné, že vyšli z rovnakej fabriky.

Kto tieto firmy sú? Svetovými gigantmi je dvojica Quanta ComputerCompal Electronics, ktorá vyprodukuje viac ako polovicu všetkých notebookov na svete. Ďalšími obdobnými formami v závese sú Wistron, Inventec a Pegatron.

Kto-predava-najviac-notebookov-3_nowat

Nie všetky notebooky vyrábajú tchajwanské ODM. Omnoho menšiu časť tvorí aj výroba od CM, čo sú výrobcovia na základe kontraktu (Contract manufacturer). Ide o formu outsourcingu, kde si firma, ako napríklad Apple notebook kompletne navrhne a potom nechá vyrábať u iného výrobcu (v jej prípade často napríklad čínsky Foxconn), pretože vlastné fabriky nemá.

A ktorému výrobcovi veríte vy?

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.