Za pár rokov si budete môcť kúpiť 50-qubitový univerzálny kvantový počítač. 

IBM a Google oznámili prakticky zároveň, že plánujú v najbližších rokoch začať predávať univerzálne kvantové počítače. V praxi to znamená, že technológia je dostatočne vyspelá na to, aby opustila laboratórium a mala skutočné uplatnenie na trhu. Od kvantových počítačov sa očakáva, že dokážu vyriešiť aspoň niektoré problémy, s ktorými si nevedia poradiť ani dnešné najvýkonnejšie superpočítače.

Vzhľadom na predpoklad, že celá príroda funguje na mechanikách kvantových zákonistostí, dáva zmysel, že kvantové počítače budú vhodnejšie na niektoré druhy kalkulácií – napríklad na simuláciu chemických reakcií. Kvantový počítač od Google s deviatimi qubitmi dokázal veľmi presne simulovať správanie molekuly vodíka, H2. A keďže IBM aj Google hovoria o 50-qubitových počítačoch, ktoré by chceli dostať na trh, môžeme počítať s podstatne pôsobivejším uplatnením v praxi.

Možno si hovoríte „pozor, veď už sme tu čítali o 2000-qubitovom kvantovom počítači„. Veru máte pravdu, ale firma D-Wave vyrába kvantové žíhacie počítače, určené na veľmi obmedzený typ výpočtov, a teraz sa bavíme o skutočne univerzálnych kvantových počítačoch.

IBM a Google sa momentálne pretekajú, kto bude prvý na trhu s 50-qubitovým univerzálnym kvantovým počítačom. Vyzerá to tak, že obaja konkurenti sa zhodujú na tom, že 50-qubitov je minimum pre dosiahnutie výkonu, ktorý prekoná aj tie najrýchlejšie superpočítače.  IBM napríklad tvrdí, že kým ich Watson AI dokáže nájsť rôzne vzory (patterns) v obrovských kvantách údajov, kvantový počítač dokáže vidieť vzory v údajoch.

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj: 

VIDEO: D-Wave už predáva kvantový žíhací počítač s 2000 qubitmi