Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Médiami v posledných dňoch prebehla informácia, že spoločnosť Trend Micro odhalila útok hackerov na volebný štáb francúzskeho prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Podľa najnovšej správy Trend Micro však skupina hackerov, nazývaná Pawn Storm, zaútočila aj na ďalšie ciele, napríklad nemeckú stranu CDU, americkú vládu či tureckého premiéra.

Spoločnosť Trend Micro nedávno vydala svoju najnovšiu výskumnú správu o činnosti Pawn Storm (známej aj pod názvami APT28 a Fancy Bear), aktívnej ruskej kyberšpionážnej skupiny, ktorá sa okrem iného zameriava na globálny obranný priemysel a politikov. Správa odhaľuje, ako sa skupina pri svojich útokoch zameriava na jednotlivcov vo vplyvných organizáciách, najmä prostredníctvom sofistikovaných phishingových e-mailov, upravených podľa princípov sociálneho inžinierstva.

Správa Trend Micro skúma aktivity Pawn Storm počas uplynulých dvoch rokov, počas ktorých sa skupina zlepšila v manipulácii udalostí a verejnej mienky prostredníctvom zhromažďovania a kontrolovaného uvoľňovania informácií. Aktivity skupiny ukazujú, že jej hlavnými motívmi sú zahraničná a domáca špionáž a ovplyvňovanie geopolitickej situácie, a nie finančný zisk. Medzi jej hlavné ciele patria  ozbrojené sily, obranný priemysel, médiá, politici a disidenti.

Pawn Storm sa aktívne zameriava na kampaň Emmanuela Macrona, Konrad Adenauer Stiftung a Friedrich Ebert Stiftung. Je to pokračovanie ich zvýšenej aktivity v roku 2016 až o 400 % s cieľom  ovplyvniť verejnú mienku, prebiehajúcej paralelne s voľbami v niekoľkých krajinách. Od roku 2014 sa obeťami útokov Pawn Storm stali napríklad poľské ministerstvo obrany, Severoatlantická aliancia (NATO), francúzska televízna stanica TV5, parlamenty Turecka a Čiernej Hory či dokonca Biely dom.

Značky: