Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Bosch sústavne ďalej vyvíja segment lokalizačných zariadení.

Najnovším zariadením, ktoré bolo optimalizované na základe spätnej väzby od používateľov, je D-tect 200 C Professional. Ide o prvý radarový detektor na trhu, ktorý umožňuje zachytiť merania prostredníctvom snímky obrazovky a následne ich spracovať v počítači pomocou kábla USB-C® alebo karty SD. Vďaka tomu je dokumentácia – napríklad armovania v betóne alebo uloženia elektrických káblov – jednoduchšia než kedykoľvek predtým. Radarový detektor taktiež po prvýkrát ponúka lokalizáciu únikov. Základom je ešte lepšie spracovanie signálu, ktoré umožňuje vyhodnocovanie a zobrazovanie vlhkých miest na povrchu stien pomocou odrazených radarových vĺn. Takto je možné prasknuté vodovodné potrubie identifikovať rýchlejšie a predovšetkým bez nutnosti búrania steny. Pri vyhľadávaní objektov majú teraz profesionáli k dispozícii štyri rôzne možnosti vizualizácií namiesto predchádzajúcich maximálne dvoch prostredníctvom 3,5-palcového farebného displeja. To im ešte viac uľahčí čítanie výsledkov lokalizácie a vyvodenie vhodných opatrení. Nezáleží na tom, či ste stavbyvedúci, skúšobný technik, geodet alebo remeselník: Pomocou prístroja D-tect 200 C Professional získate vypovedajúce výsledky.

Štyri rôzne pohľady pre čo najlepšie výsledky pri lokalizácii

Maximálna hĺbka merania je 20 cm. D-tect 200 C Professional sa od konkurenčných modelov líši zobrazením objektov s presnou indikáciou hĺbky a farebným kódom v zobrazení objektu, napríklad žltá farba pre vodiče pod napätím, tmavomodrá pre železné kovy a tyrkysová pre neželezné kovy. Zobrazenie objektu poskytuje veľmi dobrý prehľad o všetkých nájdených objektoch, a preto je východiskovým zobrazením prístroja.
Remeselníci ihneď vidia, koľko a ktoré predmety sa nachádzajú v určitej časti steny, čo zjednodušuje napríklad inštaláciu nástenných skríň alebo iných komponentov. Okrem toho môžu flexibilne voliť medzi zobrazením objektu alebo hĺbkou vŕtania detegovaných objektov.

Základom ešte presnejšej a hlbšej lokalizácie je ďalej vyvinutá radarová technológia s novým anténnym systémom a novým radarovým čipom Bosch. K vysokej presnosti prispieva aj predbežný výber príslušného typu steny, pretože rôzne vlastnosti stien ovplyvňujú rozpoznávanie objektov. Teraz sú uložené všetky bežné typy stien od mladého a suchého betónu cez murivo – dokonca aj priečne a pozdĺžne dierované tehly – až po sadrokartón. D-tect 200 C Professional zodpovedajúcim spôsobom filtruje signály a poskytuje tak ešte presnejšie výsledky. Ak je použitých mnoho rôznych materiálov, pomôže zobrazenie signálu a zobrazenie signálu 2D. Ukazujú silu, resp. silu a hĺbku, signálu a poskytujú tak odborníkom informácie o povahe steny. Jasne rozpoznateľné sú napríklad mrežové štruktúry, ako je armovacie železo. Vďaka novému bodovému zobrazeniu je jednoduché vyhľadávať aj v úzkych miestach. V tomto pohľade nie je nutné zariadením pohybovať po povrchu, aby bol objekt detegovaný, ale zobrazí sa okamžite, akonáhle je zariadenie priložené k stene. Profesionáli môžu D-tect 200 C Professional používať nielen na lokalizáciu, ale taktiež na meranie a vyznačovanie vzdialeností, napríklad na stanovenie rovnakých vzdialeností medzi profilmi kovových a drevených profilov pri inštalácii sadrokartónových dosiek alebo na uľahčenie presnej montáže nástenných skríň.

Vysoká pridaná hodnota – aj po obstaraní prístroja

Nech chce používateľ urobiť čokoľvek: Menu ho prevedie každým meraním so zrozumiteľným vysvetlením pomocou obrázkov a textu a pomôže mu tak vyhnúť sa chybám pri aplikácii. Používateľ má taktiež flexibilnú možnosť voľby zdroja energie: D-tect 200 C Professional je možné prevádzkovať s vymeniteľným akumulátorom zo systému Professional 12 V a taktiež so štyrmi alkalickými batériami AA spolu s adaptérom batérií AA1 Professional. S akumulátorom s kapacitou 2,0 Ah váži radarový detektor necelých 700 gramov, takže je veľmi ľahký. Okrem toho budú môcť používatelia v budúcnosti získavať bezplatné aktualizácie softvéru prostredníctvom sťahovania, napríklad za účelom postupného využívania nových funkcií dokumentácie. Vysoká pridaná hodnota – aj po obstaraní prístroja.
D-tect 200 C Professional je k dispozícii od júla 2021. Všetky uvedené ceny sú nezáväzné cenové odporúčania bez DPH.

Parametre prístrojaD-tect 200 C Professional
(nahradzuje D-tect 150 Professional a D-tect SV 150 Professional)
Detekovateľné materiályPlastové rúrky (s vodnou náplňou aj bez nej), elektrické káble, trojfázové silové káble, nízkonapäťové a dátové káble, železné kovy, neželezné kovy, drevené podklady, dutiny
Max. hĺbka lokalizácie v suchom betóne (kovové predmety/iné predmety)200/80 mm
Max. hĺbka lokalizácie kovových predmetov v mladom betóne60 mm
Max. hĺbka lokalizácie drevených spodných konštrukcií v sadrokartóne38 mm
Max. hĺbka lokalizácie v pozdĺžne dierovaných tehlách50 mm
Max. hĺbka lokalizácie objektov v iných podporovaných typoch stien, napríklad priečne dierovaných tehiel80 mm
Typy stienmladý a suchý betón, sadrokartónové dosky, plošné vykurovanie (stenové a podlahové), priečne dierované tehly, pozdĺžne dierované tehly, murivo/univerzál
Presnosť merania na stred objektu± 5 mm*
Presnosť zobrazenia hĺbky objektu (suchý/mladý betón)± 5/± 10 mm*
PohľadyZobrazenie objektu, bodové zobrazenie, zobrazenie signálu, zobrazenie signálu 2D
Interná pamäť pre snímky> 100 snímky (50 MB)
Prenos na dokumentáciucez USB-C®-kábel alebo voliteľne micro SD kartu
Trieda ochranyIP 5X
Napájanie12 V lítium-iónová batéria s kapacitou 2,0 Ah, prípadne s adaptérom na batérie AA1 Professional:
4 x 1,5 V batérie LR6 (AA)
Čas prevádzky2 h (4 x AA) až 6 h (12V, 2,0 Ah)
Rozmery
(dĺžka × šírka × výška)
231 x 106 x 112 mm
Hmotnosť0,64 kg (AA), 0,69 kg (12V)
Rozsah dodávky/odporúčaná maloobchodná cena bez DPH• Prístroj v krabici s USB-C® káblom, adaptér na batérie AA1 Professional, 4 batérie AA, popruh na zápästie a ochranné puzdro: 699 €
• Solo verzia „Cordless Concept“ v L-Boxxe s USB-C® káblom a popruh na zápästie: 709 €
• Prístroj v L-Boxxe s 1 x 12 V batériou 2,0 Ah, nabíjačkou GAL 12V-40 Professional, USB-C® káblom a popruh na zápästie: 749 €

*plus odchýlky spôsobené používaním. Odchýlky závisia od materiálu a veľkosti predmetov, materiálu a stavu podkladu a od zvoleného pohľadu.

Zmeny sú vyhradené.

Značky: