Je to dosť pravdepodobné, nakoľko tento materiál zásadným spôsobom znižuje hmotnosť bicyklov a zároveň je odolný a pevný. Nevýhodou je iba vysoká cena, čo sa už roky nezmenilo (rovnako je na tom titán, čo je ďalší skvelý materiál).

Talianska spoločnosť Leaos (vznik v roku 2012) nedávno predstavila úplne nový mestský e-bicykel, ktorý sa môže pochváliť celokarbónovým rámom a špičkovým motorom Bosch Performance CX. Ešte pred ďalšími detailmi je dobré vedieť, že táto spoločnosť počas svojej existencie uviedla na trh množstvo zaujímavých produktov, ktoré využívali inovatívne výrobné procesy, ako napríklad Pressed Bike.

Leaos Carbon Pure
Leaos Carbon Pure

Novinka s označením Carbon Pure dáva jasne najavo, že ide o dizajnovo i technologicky čistý elektro bicykel s karbónovým rámom, čo ho vo výsledku robí extra ľahkým a jednoduchým na prevádzku. Hmotnosť tohto relatívne veľkého mestského bicykla je iba 21 kilogramov, čo je oproti bežnej konkurencii v tomto segmente zásadný rozdiel.

Bicykel má v strede uložený elektromotor Bosch Performance CX, ktorý ponúka krútiaci moment až 90 Nm a max. rýchlosť v súčinnosti s asistenciou motora až 45 km/h, resp. 25 km/h v závislosti od verzie a predpisov krajiny, v ktorej sa používa. 625 Wh batéria integrovaná v ráme ponúka max. dojazd až 168 kilometrov, no tento údaj sa mení na základe rôznych premenných počas jazdy. Leaos na svojom webe uvádza, že v roku 2024 bude tento model dostupný aj so 750 Wh batériou.

Tento elektrický bicykel využíva špeciálne hnacie ústrojenstvo, ktoré patrí k špičke na trhu, pričom je možné si vybrať systém podľa preferencie (Enviolo TR, NuVinci alebo E-14 Rohloff) a samozrejmosťou je využívanie karbónového remeňa namiesto klasickej reťaze. Okrem toho nechýbajú tomuto modelu ani kvalitné hydraulické brzdy, LED osvetlenie a ovládací LCD panel na riadidlách.

Špičkové technológie, karbónový rám a možnosť prispôsobenia podľa predstáv zákazníka znamená iba jedno – lacné to nebude! Tento model začína na cene 6850 eur.

Zdroj: Insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE