Každá značka sa chce odlíšiť a priniesť svojim fanúšikom vlastné technológie. Lenovo ich má množstvo, a to vedia používatelia notebookov IdeaPad ako aj ThinkPad. Práve ThinkPady sú legendou značky. Poznáte ich podľa toho, že sú to zväčša na pohľad fádne počítače. Ich dizajn je ale výsledkom skúseností a potrieb používateľov hľadajúcich skutočne pracovný notebook.

Technológie

Značka ThinkPad je tu 26 rokov. Zachováva si svoj pôvodný dizajn s miernymi obmenami a vylepšeniami. Každý rok prichádza výrobca s novinkami, ktoré sú priamou reakciou na potreby trhu. Znie to síce ako slogan, čo v prípade mnohých firiem asi naozaj len sloganom bude. Spomeňte si ale na kryt webovej kamery s názvom ThinkShutter. Vyššie série modelov mali takýto kryt zabudovaný priamo v ráme. Nezakryl iba kameru, ale aj mikrofón. To je len jeden z detailov. Voliteľne je možné notebooky vybaviť infračervenou kamerou na rozpoznávanie tváre.

„Notebooky Lenovo môžete otvoriť a držať za rám displeja. Prehne sa, ale nezlomí.“

Kryt kamery ThinkShutter chráni vaše súkromie. Už žiadne nálepky cez rám displeja

Do operačného systému sa bude dať prihlasovať len tým, že prídete k počítaču. Kamera rozpozná tvár automaticky a odomkne váš profil. Jednou z hlavných funkcií, v ktorej firma pokračuje je čítačka odtlačkov s technológiou Match-on-chip (série X1, X, T, L). Ukladá si záznamy o úspešných prihláseniach a vzoroch, ktoré boli použité. V prípade odlišností, akými sú napríklad poranenia na prstoch, ich očakáva aj v blízkej budúcnosti. Takto sa dá zamedziť pokusu o sfalšovanie a napodobenie odtlačku. Táto novinka bola prvýkrát použitá v modelovej sérii notebookov v minulom roku.

ThinkShield

Všetky technológie, ktoré slúžia na zabezpečenie používateľských dát, ako aj spomínaný kryt webovej kamery alebo čítačka odtlačkov, patria do skupiny ThinkShield. Je to komplexná forma toho, ako chrániť vaše údaje na disku alebo v prípade, že ste on-line. Používatelia, ktorí majú v systéme softvér Lenovo Vantage, majú možnosť využiť špeciálnu ochranu pri nezabezpečených Wi-Fi sieťach. Program tejto ochrany kontroluje sieťové riziká a na základe analýzy odporučí ďalšie kroky, neraz napríklad odpojenie od rizikovej siete.

Ochrana heslom k notebooku priamo v BIOS-e je dobrá správa. Teda dobrá vtedy, keď si za každú cenu potrpíte na bezpečnosť svojich dát. V minulosti sa objavili prípady, keď sa zlodeji pokúsili cez infolinku autorizovať ako vlastníci notebooku. Na diaľku bolo možné zo strany výrobcu odomknúť „zabudnuté“ heslo do počítača a tým umožniť jeho spustenie. V prípade počítačov tejto značky to nie je možné. Ak teda zabudnete heslo BIOS-u a dáta máte šifrované s TPM čipom, už sa k nim bez záložného kľúča neodstanete.

Modelové konfigurácie s infračervenou kamerou (X1 Carbon a Yoga, T490/T490s a X390) majú k dispozícii špeciálnu technológiu na ochranu proti nazeraniu na displej. Keď infračervená kamera rozpozná postavu za vami automaticky aktivuje na displeji ochranný filter tak, aby sa z väčších uhlov nedalo vidieť, čo je na displeji. Filter sa dá zapnúť aj manuálne a bude aktívny po celú dobu používania notebooku. A upozorní vás, ak za vami bude stáť nejaká osoba a snažiť sa odčítať údaje z displeja.

Notebooky

Prenosné počítače tejto značky sú väčšinou vnímané ako veľmi drahé. Je pravda, že nie sú najlacnejšie, špeciálne kategória ThinkPad patrí do prémiového segmentu. Nemusíme chodiť po príklady ďaleko, aby sme našli pravidlo, ktoré potvrdí výnimku. Je ním notebook ThinkPad L390, ktorý používa systém Yoga. Je to konvertibilný notebook a použiť sa dá ako tablet. Tým, že ide o sériu TP, dostáva všetky potrebné vlastnosti a funkcie odolnosti a zabezpečenia, takisto aj legendárny touchpad s tlačidlami. Dá sa kúpiť za cenu do 1000 eur.

ThinkPad L390 Yoga. Cenový tip v oblasti ThinkPadov a série konvertibilných notebookov

Kto hľadá dlhú výdrž, má k dispozícii model X390, čo je tradičný notebook bez otočného kĺbu. Výrobca v ňom takisto použil spomínaný kryt webovej kamery. Komu sa páči koncept modelu X390, dá sa zakúpiť aj vo verzii konvertibilného notebooku, teda Yoga štýle.

ThinkPad X390 je pre tých, čo potrebujú najmä dlhú výdrž na batériu

Firemní používatelia majú možnosť použiť model T490 alebo ešte tenší T490s. V tomto druhom variante bude dostupný aj v striebornom vyhotovení. No a novinka pre používateľov, ktorí právom namietali, že modely série T majú tmavé displeje. Po novom majú displeje s maximálnym jasom 400 nitov a typu Low-Power.

X1 Carbon sa dá kúpiť s dvomi verziami displeja. Displej s Dolby Vision má jas až do 500 nitov

Vlajková loď firmy je ThinkPad X1 Carbon. Ide o jeden z najtenších notebookov, ktorý výrobca po novom ešte viac stenčil. Aj tento notebook môžete chytiť vodorovne za displej bez toho, aby sa vám zlomil v ruke. Špecialitou sú dva reproduktory zospodu a dva z vrchnej strany s podporou Dolby Atmos (platí aj pre model X1 Yoga).

Teraz je X1 Yoga rovnako veľká ako klasický X1 Carbon

Novinka X1 Yoga vychádza z pôvodného Carbonu. Doteraz bol vždy o niečo väčší ako klasický Carbon, teraz je však rovnako veľký. Šasi notebooku bolo kompletne vyrobené na CNC stroji, vďaka tomu výrobca dosiahol úsporu miesta, hoci musel použiť iný kĺb displeja. Pre používateľov, ktorí síce chcú tenký dizajn, ale zároveň potrebujú ešte vyšší výkon, je tu model X1 Extreme. Počítač, ktorý má výkonnú grafiku na hry a zároveň je to koncepčne biznisový notebook.

Oceňovaná klávesnica, ktorú nájdete na notebookoch ThinkPad

ThinkPad P

Nároční používatelia majú možnosť využiť skutočne výkonnú sériu P pre profesionálov. Jej zaujímavosťou nie je ani tak výkon, ktorý v notebooku len tak nenájdete. Má totiž odolné telo. Je to skutočný ThinkPad, ktorý musí prejsť 12 armádnymi testami a celkovo 22 testovacími procedúrami. Na stránkach nášho magazínu ste si už o týchto výnimočne výkonných notebookoch mohli prečítať.

Testovali sme model P52, čo je výkonná pracovná stanica s procesorom Intel Xeon a výkonnou grafickou kartou na 3D programy. V tomto segmente je netradičný model ThinkPad P1, ktorý je výkonný, ale zároveň je ultratenký. V tomto segmente a s mobilnou verziou serverového procesora Intel Xeon je to odvážny krok. Sami sme si preverili odolnú konštrukciu a kvalitné chladenie. Toto je dobrý stroj na prenášanie, ak vyžadujete 15,6-palcový notebook.

Pracovná stanica ThinkPad P52 s mobilnou verziou serverového procesora Intel Xeon

Think Station a Centre

Tenká pracovná stanica vo forme desktopu

Nie každý potrebuje notebook a na prácu sa viac hodí pracovná stanica vo forme stolného počítača. Na výber je niekoľko variantov, napríklad model ThinkStation P330 Tiny s objemom menším ako 1 liter. Na opačnej strane stojí model P920 s dvomi procesormi Intel Xeon, grafickou kartou NVIDIA Quadro a certifikáciou ISV na použitie s podnikovými programami. Desktopový počítač, ktorý určite zaujme, je model ThinkCentre M715q Tiny. Jeho najdlhšia strana je kratšia ako klasická ceruzka a je priamo navrhnutý tak, aby ste si ho mohli umiestniť za monitor alebo do kolísky. Na pohľad by vyzeral ako externý pevný disk až na to, že ide o počítač. Do priestorov, kde sa nehodí počítač s aktívnym vetraním, či už kvôli prachu alebo hlučnosti, je ideálne použiť ThinkCentre M625 na platforme AMD A9. Pobeží aj bez nutnosti aktívneho chladenia.

Monitory

Ak si chcete pripevniť ThinkCentre priamo k monitoru, treba použiť niektorý z monitorov série ThinkVision TIO series. Novinkou je systém Tiny-In-One s uhlopriečkou 27 palcov a rozlíšením 2560 x 1440 px. Webová kamera má v tomto prípade systém krytu podobný z notebookov. Monitor sa dá otočiť o 90° a má certifikáciu TÜV SÜD v súvislosti s ochranou očí a prepúšťaním modrého žiarenia. All-in-One počítače ThinkCentre M820z a 920z majú otočnú webovú kameru. To je neopozeraný prvok, ktorý využijete pri videokonferencii s viacerými osobami. Nemusíte im ukazovať svoju obrazovku, stačí si odsadnúť a kameru otočiť inde do miestnosti podľa toho, ako sedíte.

Otočná kamera na All-in-One počítači ThinkCentre M920z

V tejto súvislosti má firma prémiový model a podobne ako pri notebookoch aj tu je označený písmenom X. ThinkVision X1 Monitor je prémiový monitor so 4K rozlíšením a 99 % pokrytím sRGB. Jeho netradičným prvkom je webová kamera na robotickom ramene. Nemá kryt ThinkShutter ako notebooky, ale využíva systém zasunutia poza zadnú stenu monitora. Tým sa chráni vaše súkromie. Ak by sa nejaký program pokúsil aktivovať kameru, tá sa najprv vysunie a hneď by ste to zbadali.

Druhý Full HD displej? V takejto forme je to dobrý nápad aj na doma

ThinkVision M14 – Mobile Display Perfection je Full HD monitor pre cestovateľov. Pre tých, čo sú zvyknutí v práci používať dva monitory. Váži len 595 gramov. Výhodou je, že má konektor USB-C na pripojenie naľavo aj napravo. Podľa toho, ako máte monitor usporiadaný, a z ktorej strany notebooku vedie kábel do tohto externého displeja.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.