Keď spoja sily technologickí giganti, vznikne z toho zákaznícky servis, ktorý na Slovensku zatiaľ nemá obdobu.

Každý, kto sa aspoň raz stretol s nákupom notebooku či tabletu, celkom iste natrafil na značku Lenovo. No len málokto vie, že spoločnosť má okrem svojej hlavnej značky aj divíziu ISG – Infrastructure solution group.

Tá sa zaoberá vývojom a predajom riešení pre moderné dátové centrá a infraštruktúry. „Od roku 2015 sme formou akvizície prestúpili z IBM do Lenova. Máme na starosti kompletnú infraštruktúru pre našich zákazníkov.

Naše portfólio je naozaj široké. Dnes sme v oblasti datacentier tretí najlepší na trhu a pomaly sa blížime k číslu 2. Považujem to však za naozaj veľký úspech vzhľadom na veľkosť nášho lokálneho tímu,,“ hovorí Wojciech Wszół, Senior Sales Engineer Lenovo ISG.

Procesor Intel® Xeon® Platinum s podporou umelej inteligencie

Medzi hlavné produkty divízie patrí napríklad Lenovo ThinkSystem. Ide o sadu serverov a príslušenstva pre dátové centrá, ktoré umožňujú rýchle a spoľahlivé spracovanie dát. „Začiatkom januára sme ohlásili nové portfólio Lenovo Thinksystem V3, ktoré je poháňané procesormi 4. generácie Intel® Xeon® Scalable. Tieto servery už prevádzkuje väčšina našich zákazníkov,“ vysvetľuje Wojciech Wszół.

Nová generácia spomínaných procesorov Intel® Xeon® Platinum prináša niekoľko inovácií pre umelú inteligenciu či strojové učenie, vrátane novej inštrukcie Intel® DL Boost, ktorá zväčšuje výkon aplikácií. Nové procesory sú rýchlejšie, optimalizovanejšie a môžu sa pochváliť podporou pre novú generáciu pamäte DDR5 či PCI Express piatej generácie.

Bezpečnosť je mimoriadne dôležitá aj v rámci samotných procesorov. Intel® teda do novinky zahrnul ďalšie bezpečnostné prvky. Sapphire Rapids obsahuje nové zabezpečenie Intel® Software Guard Extensions (SGX), ktoré poskytuje izoláciu a ochranu dát aj pred hrozbami z vnútra systému. Okrem toho je veľmi dôležitá aj nová architektúra, ktorá sa pýši až 56 jadrami na jednom čipe. Samotný processor prináša zároveň aj priamo akceleraciu pre AI workloady pomocou Intel® AMX.

Budúcnosť je v Edge Computingu

Lenovo ISG sa však zaoberá aj rôznymi trendmi v IT oblasti. Tie riešia v portfóliu s názvom Lenovo ThinkAgile. Ide o konvergované riešenia pre dátové centrá, ktoré kombinujú serverové, sieťové a úložné riešenia do jedného integrovaného systému.

„ThinkAgile obsahuje dva typy riešení, prvý z nich je takzvaný hyperkonvergovaný (HCI). Ide o jeden z špeciálnych prístupov, ako navrhovať riešenia pre zákazníkov.

Druhý typ v ktorom vidíme obrovský potenciál aj v budúcnosti je ThinkEdge – Edge Computing,“ približuje Wojciech Wszół z Lenovo ISG.

Edge Computing je téma, ktorá sa na Slovensku ešte len pomaly dostáva do povedomia. Úzko súvisí aj s napredujúcim trendom vo výrobných podnikoch, či modernizácií takzvaného Priemyslu 4.0.

Širokú paletu úložných riešení pre dátové centrá nájdu potencionálni zákazníci v riešení Lenovo Storage, vďaka ktorému sa môžu spoľahnúť na efektívne a spoľahlivé ukladanie dát.

„Na diskových poliach vidíme obrovský nárast dát. Pri zákazníkoch vidíme čoraz väčší dopyt po veľkokapacitných diskoch či rýchlom prístupe k dátam. Tu máme teda opäť celkom silné zastúpenie,“ tvrdí Wszół.

V neposlednom rade musia byť dátové centrá spoľahlivo a rýchlo sieťovo poprepájané tak, aby nedošlo k zbytočným chybám či výpadkom. Toto má pod palcom riešenie Lenovo Networking.

Poslednú dobu technologický gigant však rozširuje aj svoju servisnú časť – Lenovo Services. Ide o služby podpory a riadenia pre dátové centrá, ktoré umožňujú efektívne a spoľahlivé fungovanie infraštruktúry. „Okrem klasických služieb ako napríklad poskytovanie proaktívnej podpory, služieb či inštalačných prác vidíme veľký potenciál v riešeniach AaaS ( anything as a service ) pod značkou Lenovo TruScale. Tento typ však zatiaľ nie je ešte na Slovensku dostupný. Som však presvedčený, že maximálne do jedného roka sa spustí aj u nás,“ očakáva Wojciech Wszół. Práve v tomto bode však Lenovo požiadalo o pomocnú ruku.

Bezpečnosť na prvom mieste

Počas pandémie rapídne narástli rôzne typy útokov či už na užívateľskej strane alebo tej firemnej. Čiastočne sa pod to podpísala aj práca z domu. „Otvorene však musíme povedať, že v tejto sfére má Lenovo isté deficity. V portfóliu nemáme toľko riešení, aby sme dokázali nastaviť komplexnú bezpečnosť. Preto sme sa rozhodli nájsť lídra na trhu, ktorý je expertom v tejto oblasti,“ priznáva Wszół. A podarilo sa – Lenovo ISG sa v krátkom čase dohodlo na vzájomnej spolupráci so spoločnosťou Fortinet. „Vďaka tomu vznikne komplexné riešenie pre našich zákazníkov. Teraz dokážeme pri spoločných projektoch pokryť oblasť v ktorej sme expertmi my, a spoločnosť Fortinet zase doplní odbornosť vo svojej sfére.“

Vlastná databáza, technológie aj skúsenosti

Zo vzájomnej spolupráce môže vyťažiť práve spomínaný Lenovo TruScale Infrastructure Services, ktorý poskytuje všetku silu a strategickú výhodu najnovšieho hardvéru dátového centra prostredníctvom obchodného modelu s priebežnými platbami. „Pri tomto type riešenia sme schopní nastaviť všetko na mieru presne podľa želania zakázníka. Vďaka tomu posúvame servisnú divíziu na novú úroveň.

Tento set riešení si však vyžaduje vyššiu formu bezpečnosti. Preto spolupracujeme so spoločnosťou Fortinet, ktorá ju dokáže zabezpečiť,“ uviedol Wojciech Wszół.

Fortinet je globálny líder v kybernetickej bezpečnosti, ktorý disponuje veľmi širokým integrovaným a natívne automatizovaným portfóliom v tejto oblasti. Spoločnosť je na trhu od roku 2000 a za ten čas si získala dôveru u viac ako 600 tisíc zákazníkov po celom svete.

„Máme vybudovanú vlastnú globálnu databázu kybernetických útokov a hrozieb (FortiGuard Threat Inteligence), prostredníctvom ktorej sme schopní okamžite reagovať na kybernetické hrozby a zároveň vývíjať a vylepšovať svoje vlastné riešenia. Na základe toho vieme globálne vyhodnotiť aj tie najnovšie hrozby a problémy a vďaka kombinácii znalostí a bohatých skúseností expertov v našich tímoch a umelej inteligencii vieme takéto hrozby a problémy okamžite identifikovať a mitigovať. Práve toto nás odlišuje od iných kyberbezpečnostných firiem,“ hovorí Juraj Rumanovský, systémový inžinier zo spoločnosti Fortinet. Veď posúďte sami, Fortinet má ako jediná firma cez 1300 vlastných patentov a ďalší vlastný vývoj neustále napreduje.

Našou výhodou oproti konkurencii je aj to, že portfólio, ktoré ponúkame do IT sietí, vieme použiť aj v priemyselných, teda OT, sieťach,“ pokračuje Juraj Rumanovský.

Vďaka technológii Security Fabric ktorá predstavuje natívne prepojenie všetkých produktov v portfóliu spoločnosti Fortinet, dokáže Fortinet neustále vylepšovať a zabezpečovať aj ich vlastné riešenia. „Ak napríklad niekto v USA objaví tzv. zero day, teda útok, ktorý ešte nebol nikde rozpoznaný, náš FortiGuard Threat Inteligence ho zachytí a informácia o takomto novom útoku sa prostredníctvom technológie Fabric natívne a hlavne automaticky zozdieľa tak, aby o nej boli informované všetky naše zariadenia a teda zákazníci kdekoľvek na svete, “ dopĺňa.

„Vďaka veľkému počtu zákazníkov sa zvyšuje pravdepodobnosť, že vieme zachytiť útok a pripraviť na neho všetkých našich zákazníkov,“ pripomína Michala Mistríková, Channel account manager z Fortinetu.

Keď sa giganti dopĺňajú

Líder v kybernetickej bezpečnosti si však uvedomuje, že síce disponuje mnohými riešeniami, vďaka ktorým dokážu pomôcť zákazníkom s veľkou škálu požiadaviek, stále existujú veľmi špecificky profilované riešenia, ktoré vedia lepšie vyriešiť špecificky profilované riešenia. „Naše riešenia sa však dokážu plne zintegrovať aj s riešeniami iných výrobcov. Práve preto vznikla diskusia so spoločnosťou Lenovo, kedy oni dokážu pokryť napríklad edgecomputing, databázové, cloudové, serverové možnosti a Fortinet vie takéto riešenia plne zabezpečiť, “ nadväzuje Juraj Rumanovský.

Spoločný prienik môžu dvaja technologickí lídri nájsť v datacentrách či priemyselných sieťach. Práve priemysel čelí veľkým príležitostiam kyberútokov a z toho vyplýva aj ochrana, ktorú Fortinet dokáže poskytnúť v nadväznosti na to, čo vie ponúknuť aj Lenovo.

„Vyvíjame si vlastné zariadenia a teda sa nemusíme spoliehať na iných výrobcov, ale na druhej strane, keď je to potrebné, s nimi spolupracujeme. Integrovaná spolupráca je pre nás mimoriadne dôležitá a je tiež štandardom po celom svete,“ ukončil Rumanovský.

Článok bol uverejnený v rámci platenej spolupráce.

Prečítajte si aj:

Značky: