Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Skupina Lenovo oznámila rekordné tržby v 2. štvrťroku vo výške 14,5 miliárd USD, čo predstavuje medziročný nárast o 7 % a všetky obchodné skupiny vykazujú silný rast.

Celkový profit ukazuje aj silnejší rast výšky tržieb pred zdanením vo výške 470 miliónov USD, čo predstavuje nárast o 52 % v porovnaní s rovnakým štvrťrokom minulého roka, zatiaľ čo čistý zisk sa medziročne tiež zvýšil o 53 % na rekordných 310 miliónov USD. Okrem rekordných štvrťročných výsledkov sa nedávno potvrdila aj finančná sila a stabilita spoločnosti Lenovo vďaka silnému úvodnému hodnoteniu investičného stupňa od spoločnosti Moody´s, Standard & Poor’s and Fitch a vďaka úspešnej globálnej ponuke dlhopisov.

Základný zisk na akciu za 2. štvrťrok dosiahol 2,59 centov USD alebo 20,08 hongkongských centov. Správna rada spoločnosti Lenovo vyhlásila predbežnú dividendu vo výške 6,6 hongkongských centov na akciu.

„Naše rekordné výsledky v tomto štvrťroku odrážajú náš trvalý záväzok uspokojovať potreby rýchlo rastúcej ekonomiky, ktorá zahŕňa prácu, učenie sa či hranie z domu. Všetky naše hlavné činnosti vykazujú medziročný nárast, zatiaľ čo tržby zo softvéru a služieb vzrástli na nový rekord,“ uviedol Yuanqing Yang, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Lenovo. „Pretože sa svet naďalej prispôsobuje „novému normálu“, veríme v potenciál dlhodobého rastu našich zariadení aj cloudovej infraštruktúry. Budeme naďalej využívať naše kľúčové kompetencie, ktorými sú dokonalá prevádzková schopnosť, globálny/lokálny vplyv a zároveň budeme urýchľovať našu transformáciu založenú na poskytovaní služieb, aby sme lepšie pochopili príležitosti a podporili udržateľný rast.“

Obchodné vyhliadky

Rok 2020 je naďalej rokom, v ktorom na ponuku a výrobu vplýva niekoľko priemyselných faktorov, vrátane pretrvávajúcich geopolitických neistôt, globálnej pandémie COVID-19 a celoodvetvových nedostatkov v rámci dodávok komponentov spôsobených silným dopytom. Spoločnosť Lenovo však vidí pozitívne vyhliadky na druhú polovicu roka, keď nová globálna norma práce, učenia sa a hrania sa z domu povedie k dlhodobým trendom rastu v dopyte po zariadeniach a požiadavkách na cloud/infraštruktúru. Lenovo predovšetkým očakáva, že celkový trh s počítačmi porastie viac v porovnaní s tým, aké sú súčasné prognózy analytikov, a to na približne 300 miliónov dostupných kusov v kalendárnom roku 2020, čo je zhruba o 25 miliónov zariadení viac, ako bolo k dispozícii na trhu v minulom roku.

Prehľad obchodných skupín

 Skupina Inteligentných Zariadení (IDG) vedie rast skupiny s rekordnými tržbami za jednotku Osobné Počítače a Inteligentné Zariadenia (PCSD) vo výške 11,5 miliárd USD, čo predstavuje medziročný nárast o 8 %. Skupina PCSD vykazuje rekordnú hodnotu tržieb pred zdanením vo výške 723 miliónov USD, medziročný nárast o 18 % a udržala si vedúcu pozíciu ziskovej marže na úrovni 6,3 %. Za rekordným štvrťročným výkonom stoja operatívne schopnosti spoločnosti Lenovo, včasná reakcia na prácu a učenie sa z domu a zameranie sa na segmenty s vysokým rastom a prémiovými produktmi. Lenovo je jednotkou na globálnom trhu s počítačmi s trhovým podielom 23,6 %.

Druhá obchodná jednotka Skupiny Inteligentných zariadení (IDG), Skupina pre mobilné zariadenia (MBG), zaznamenala medzištvrťročný rast tržieb o 39 % a vrátila sa k medziročnému nárastu, pokračovala tak v silnom zotavení z vplyvu pandémie COVID-19. Rast na silných trhoch spoločnosti v Latinskej Amerike a Severnej Amerike sa ďalej upevňoval, zatiaľ čo rast v Európe, Ázii a Tichomorí sa zrýchlil. V tomto štvrťroku tiež boli predstavené kľúčové míľniky inovácií, uvedením skladacieho smartfónu razr 5G a prvého dedikovaného herného smartfónu pod značkou Lenovo Legion. Spoločnosť bude naďalej využívať svoje silné produktové portfólio a inovatívnu 5G sieť na podporu rastu zisku v budúcom období.

Skupina Dátových centier (DCG) zaznamenala pokračujúci rast. Tržby medziročne vzrástli o 11 % na 1,48 miliardy USD, zároveň sa zlepšila ziskovosť. Segment poskytovania cloudových služieb pokračoval v raste, pričom tržby medziročne vzrástli o 34 %, silný rast nastal vo všetkých geografických oblastiach. Tento výsledok podporuje trvalá investícia spoločnosti Lenovo do vlastného dizajnu a výroby, ktorá priniesla významné víťazstvo v oblasti dizajnu základných dosiek a systémov. Príjmy v malých a stredných podnikoch (SMB) sa medziročne takmer nezmenili, ale prekonali prognózu trhu o 3 body. V celom odvetví skupín bol zaznamenaný dvojciferný rast, v oblasti Softvérovo Definovanej Infraštruktúry (o 22 %), Úložiska (o 15 %), Softvéru (o 47 %) a Služieb (o 11 %). Ďalšou oblasťou rastu v rámci tohto segmentu je nedávno ohlásené partnerstvo spoločnosti Lenovo so SAP. Lenovo TruScale Infrastructure-as-a-Service v kombinácii so SAP HANA Enterprise Cloud umožňujú zákazníkom uchovávať ich citlivé údaje lokálne, v bezpečí a s flexibilitou modelu priebežnej platby.

Transformačné podniky spoločnosti Lenovo zaznamenali v 2. štvrťroku silnú dynamiku a dvojciferný rast vo všetkých svojich segmentoch. Výsledky ukazujú jeho význam ako katalyzátora dlhodobého rastu pre celú skupinu. Inteligetné IoT (Internet of Things) zaznamenali medziročný silný nárast o viac ako 36 %, zatiaľ čo Smart Infrastructure (o 21 %) a Smart Verticals (o 72 %) dosiahli silný dvojciferný rast tržieb*. Softvér a Služby medziročne vzrástli o 39 % na nový rekord 1,2 miliardy USD*, čo predstavuje viac ako 8,5 % tržieb skupiny, aj keď sa zvyšujú celkové tržby skupiny. Rýchly rast zaznamenal aj Attached Service and Software, Managed Service and Solutions a tržby z e-commerce medziročne vzrástli o viac ako 40 %.

Značky: