Štýlové zariadenie, ktoré vám nezaberie veľa miesta na pracovnom stole a je ideálne na každodenné používanie.

All-in-One počítače predstavujú špecifický segment počítačov a sú lákavé najmä pre používateľov, ktorí hľadajú štýlové a kompaktné riešenie na nenáročnú kancelársku prácu a každodenné používanie. Tento typ počítačov si pravdepodobne kúpite do kancelárie vo firme alebo domov, pokiaľ nemáte špecifické požiadavky napríklad na výkon.

Najnovšia generácia All-in-One počítača Lenovo IdeaCentre 5 ma počas testovania výraznejšie neprekvapila a prináša zaužívaný koncept, ktorý je obohatený o očakávanú technologickú modernizáciu. Jeho základom je 27-palcový IPS displej s rozlíšením 2560 × 1440 pixelov a 60 Hz obnovovacou frekvenciou. Mnou testovaná konfigurácia neponúkala dotykovú obrazovku, v predaji by však mali byť aj konfigurácie s dotykovým displejom.

Monitor All-in-One počítača od Lenova má tenké rámiky po troch stranách a pôsobí moderným dojmom. Tento dizajn považujem za samozrejmosť aj pri dnešných samostatných monitoroch. Pomocou kalibračnej sondy som nameral maximálny jas na úrovni 325 nitov, najnižší jas bol 27 nitov.

Možnosti prispôsobenia obrazovky sú minimálne. Skontroloval som funkcionalitu oficiálnej aplikácie od Lenova, avšak nenašiel som nástroje na zmenu režimov obrazovky alebo pokročilú úpravu nastavenia displeja. Bez ohľadu na to, obrazovka v prednastavenom režime pokrýva 97,7 % farebného priestoru sRGB, 71,9 % priestoru Adobe RGB a 78,3 % priestoru DCI-P3. Sú to výsledky merania pomocou kalibračnej sondy.

Kvalita displeja je subjektívne dobrá. Obrazovka je jasná, podanie farieb je žiarivé a k pozorovacím uhlom nemám výhrady. Všimol som si však drobné presvitanie podsvietenia displeja v ľavom hornom a pravom spodnom rohu počas reštartovania počítača. Počas bežného používania som presvitanie podsvietenia nezaznamenal.

Lenovo IdeaCentre AIO 5 27IOB6Zdroj: Lenovo
Lenovo IdeaCentre AIO 5 27IOB6: Súčasťou balenia sú aj klávesnica a myš. V mojom prípade boli bezdrôtové, avšak kvalitou neohúria

Konfigurácia za 1400 eur

Lenovo IdeaCentre AIO 5 27IOB6 obsahuje všetky kľúčové komponenty v krabičke, ktorá slúži aj ako podložka stojana. Takéto riešenie je štýlové a preferujem ho pred AiO počítačmi, ktoré majú komponenty na zadnej strane obrazovky.

Počítač som testoval v konfigurácii s procesorom Intel Core i7-11700T, integrovanou grafickou kartou Intel UHD Graphics 750, 16 GB RAM (2× 8 GB RAM DDR4, 3200 MHz) a 1 TB NVMe úložiskom WDC PC SN730 SDBQNTY-1T00-1001. Táto konfigurácia sa predáva za takmer 1400 eur.

Hodnoty, ktoré som nameral počas testov, nájdete na konci recenzie v tabuľke. Z praktických skúseností hodnotím tento počítač ako vhodný na kancelársku prácu a nenáročné používanie. Na hranie hier nie je vhodný, neporadil si ani s hrou Psychonauts 2, ktorú považujem za málo náročnú na hardvér.

Lenovo IdeaCentre AIO 5 27IOB6 má počas nenáročného používania spotrebu okolo 40 W. V záťaži, keď sa naplno využíva procesor, sa spotreba pohybuje na úrovni 100 až 120 W. V prípade aplikácií, ktoré sú náročné iba na grafický čip, bola spotreba na úrovni 55 W. Teplota v záťaži sa pohybuje na úrovni 70 °C.

Počítač ma pri používaní mierne iritoval zvukom, ktoré vydáva chladenie, keď je počítač v záťaži. A rovnako upozorňujem na fakt, že keď zapojíte USB prijímač/vysielač priloženej klávesnice a myši do bočného USB portu a do druhého bočného USB portu pripojíte externé úložisko, môže dôjsť k rušeniu signálu a myš bude v takom prípade prakticky nepoužiteľná. Riešením je zapojenie USB prijímača/vysielača do zadného USB portu.

Súčasťou konštrukcie All-in-One počítača je bezdrôtová nabíjacia plocha s bližšie nešpecifikovaným výkonom nabíjania. Vo výbave sa takisto nachádza 5 Mpx webkamera, ktorú môžete zaklapnúť za monitor, keď ju nepoužívate. Príjemne ma prekvapil zabudovaný audio systém, ktorý pozostáva z dvoch 3 W výškových reproduktorov a 5 W basového reproduktora. Nečakajte zázraky, ale tento audio systém ponúka výrazne lepšiu reprodukciu zvuku, než na akú som zvyknutý v monitoroch a AiO počítačoch.

Lenovo IdeaCentre AIO 5 27IOB6 má vo výbave aj Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0 a portovú výbavu, ktorá pozostáva z dvoch bočných USB 3.2 Gen 2 portov, bočného 3,5 mm jacku a zadných portov – HDMI 1.4 vstup + výstup, ethernet, 2× USB 2.0 a USB-C. K dispozícii je tiež tlačidlo na prepínanie zariadenia medzi režimom monitora a režimom All-in-One počítača.

Lenovo IdeaCentre AIO 5 27IOB6Zdroj: Lenovo
Lenovo IdeaCentre AIO 5 27IOB6 obsahuje aj bezdrôtovú nabíjaciu podložku

Verdikt

Lenovo IdeaCentre AIO 5 27IOB6 prináša výbavu All-in-One počítača v modernom prevedení. Oceňujem elegantné spracovanie, ktoré nezaberá viac miesta na pracovnom stole ako tradičný monitor.

Počítač ma počas testovania výraznejšie neprekvapil. Testovaná konfigurácia je vhodná na kancelársku prácu a nenáročné používanie. Počas testovania ma mierne otravoval zvuk chladenia, keď bol počítač v záťaži. Kvalita obrazovky a takisto aj portovej výbavy je dobrá.

Ocenil by som však kvalitnejšiu klávesnicu a myš – priložené príslušenstvo pôsobí lacným dojmom.

Cena: 1390 eur

Zapožičal: Lenovo

Páči sa nám

  • ✓ štýlový dizajn
  • ✓ kvalitný displej
  • ✓ nabíjacia podložka poteší
  • ✓ slušná portová výbava
  • ✓ nadštandardná kvalita reprodukcie zvuku
  • ✓ na stole nezaberá viac miesta ako bežný monitor
  • ✓ dobrá stabilita a slušná teplota aj v záťaži

Nepáči sa nám

  • ✕ priložená klávesnica a myš pôsobí lacným dojmom
  • ✕ rušivý zvuk chladenia, keď je počítač v záťaži
  • ✕ keď máte pripojené príslušenstvo do bočného USB 3.2 portu a do druhého pripojíte úložisko, môže sa objaviť rušenie
  • ✕ pomer cena/výkon neohúri

Technické špecifikácie:

Lenovo IdeaCentre AIO 5 27IOB6
Displej27″, IPS, 2560 × 1440 px, 60 Hz, nedotykový
CPU / GPUIntel Core i7-11700T / Intel UHD Graphics 750
Operačná pamäť / Úložisko2× 8 GB RAM DDR4 3200 MHz / 1 TB NVMe
Konektivita2× USB 3.2 Gen 2, USB-C, 2× USB 2.0, HDMI 1.4 vstup, HDMI 1.4 výstup, ethernet, 3,5 mm jack
Rozmery a hmotnosť614,8 × 476 × 25,5 mm / 9,21 kg
Cena1390 eur (testovaná konfigurácia)
Test – Benchmarky 
PCMark 10 – Rozšírený test3 699
3DMark – Night Raid / test stability9778 / 99,5 %
3DMark – Wild Life / Extreme5014 / 1462
Test – Displej 
Minimálny / maximálny jas27 / 325 nitov
Pokrytie farebných priestorov97,7 % sRGB, 71,9 % Adobe RGB, 78,3 % DCI-P3

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit