Lenovo uviedlo na trh svoj najnovší All-in-One počítač z portfólia produktov IdeaCentre.

Model AIO Y910-27ISH ponúka dosiaľ nevídaný výkon a ďalšie extra vlastnosti, ktoré nie sú v tomto segmente samozrejmosťou.

Od väčšiny All-in-One počítačov očakávate najmä to, že vám ušetria miesto na stole alebo v jeho okolí. Nebude vám zavadzať žiadna počítačová skrinka, všetky komponenty sú zabudované priamo v tele monitora. Obrazovka je kvôli tomu niekedy o poznanie hrubšia, ale v praxi to nevadí, pretože sa na displej pozeráte spredu a jeho hrúbku tak nevnímate.

Rovnaký koncept je základom aj najnovšieho All-in-One počítača. Lenovo IdeaCentre AIO Y910-27ISH je však navrhnutý najmä pre hráčov a používateľov, ktorí vyžadujú veľký grafický výkon. Zabudovať výkonný procesor do AiO počítačov nebol problém ani v minulosti, s grafickými kartami to však bolo komplikovanejšie. Aj vďaka novej architektúre Pascal so 16 nm výrobným procesorom, ktorú spoločnosť NVIDIA predstavila v tohtoročných grafikách GTX 10X0, to však majú výrobcovia dnes jednoduchšie. A Lenovo je prvá spoločnosť, ktorá na našom trhu začala predávať výkonné AiO počítače s najnovšími grafickými kartami od NVIDIA.

Za výkon by sa nemusel hanbiť ani bežný stolný počítač

Nami testovaná konfigurácia ponúkala procesor Intel Core i7-6700, 16 GB operačnú pamäť a grafickú kartu NVIDIA GeForce GTX 1070 s 8 GB video pamäte. Táto karta je druhá najvýkonnejšia z aktuálneho portfólia GTX 10X0 a zvládne aj virtuálnu realitu. Jej cena sa vo voľnom predaji pohybuje na úrovni 470 eur a vyššie a ak by sme si v redakcii skladali nový herný počítač, voľba by padla práve na ňu.

Z hľadiska konfigurácie ťažko Lenovu niečo vytýkať. Možno by sme zvolili trochu väčší systémový disk – počítač mal vo výbave 128 GB SSD úložisko + 2 TB pevný disk. Takáto kombinácia však na dnešné pomery postačuje a počítač ponúka prekvapujúco jednoduchý prístup ku komponentom.

IdeaCentre AIO Y910 strčí do vrecka väčšinu klasických stolných herných PC

Konštrukcia prekvapí prístupom ku komponentom

Lenovo IdeaCentre AIO Y910-27ISH má komponenty umiestnené na chrbte obrazovky, podobne ako väčšina AiO počítačov. Počítač je pomerne ľahký, pôsobí však odolne. Zariadenie má jednoduchý herný dizajn. Môžete si všimnúť dizajnové prvky, ktoré Lenovo využíva aj na ostatných herných počítačoch, ako je červené Y. Pod 27-palcovým displejom sa nachádza soundbar reproduktor Harman Kardon, po bokoch nájdete optickú mechaniku a porty, resp. tlačidlá. Na zadnej strane sa nachádzajú ďalšie porty.

Pri testovaní nás zaujal stojan na slúchadlá, ktorý sa zriedkavo objavuje vo výbave vybraných herných monitorov. Nie je to nevyhnutnosť, ale niekedy poteší. Počítač taktiež ponúka aj prednú kameru Intel RealSense, vďaka čomu sa môžete do vášho konta prihlasovať rozpoznávaním tváre. Použitá kamera dokáže v porovnaní s klasickými webkamerami snímať vašu tvár v 3D.

Najpríjemnejším konštrukčným prekvapením je však jednoduchý prístup ku komponentom. Stačí odňať zadný kryt a poruke máte operačnú pamäť, pevný disk, SSD úložisko, ale aj grafickú kartu. Všetky tieto komponenty môžete vymeniť v priebehu niekoľkých sekúnd. All-in-One počítače sa väčšinou považujú za jednorazové investície, pretože s počítačom sa už obvykle nič nedá robiť, ale Lenovo IdeaCentre AIO Y910-27ISH je výnimka. Tento počítač si počas nasledujúcich rokov môžete postupne vylepšovať. Jedinou výnimkou je procesor, resp. základná doska.

Hry zvládne, ale sa aj zapotí

Lenovo v prípade svojho nového AiO počítača úspešne odstránilo dva veľké nedostatky tohto segmentu – slabý grafický výkon a nemožnosť jednoduchého upgradu komponentov. Fyzické obmedzenie malej plochy a s tým súvisiace náročnejšie chladenie sa však zatiaľ nedarí odstrániť.

Máme tým na mysli, že procesor dosahuje v záťaži pomerne vysoké teploty. Pri hraní sme namerali teplotu procesora až 91 °C. V segmente All-in-One počítačov nejde o nič nevídané, v prípade klasických stolných počítačov sa však teploty CPU v záťaži obvykle pohybujú na úrovni o 20 °C menej. Teplotu kontroluje aj samotný počítač, ventilátor o sebe dáva niekedy vedieť. Prevádzka hier však bola stabilná. Pri grafickej karte sme namerali teplotu až 79 °C, čo je v poriadku.

Ako už bolo naznačené, z hľadiska grafického výkonu vás tento počítač nebude obmedzovať. Zahráte si najnovšie hry a v prípade rozlíšenia 2560 × 1440, ktoré ponúka 27-palcový displej, môžete vytiahnuť kvalitu nastavení grafiky takmer na maximum. Výsledkom bude výborný herný zážitok. Za zmienku stojí aj fakt, že displej má 144 Hz rozlíšenie. Škoda, že nepodporuje technológiu GeForce G-SYNC. Spotreba PC pri hraní je 260 W.

Verdikt

Lenovo IdeaCentre AIO Y910-27ISH je All-in-One počítač, aký tu ešte nebol. Ide o zariadenie, ktoré odporúčame hráčom a každému, kto chce výkonný počítač v kompaktnom vyhotovení. Počítač má výborný výkon, bez problémov zvládne najnovšie hry. Chválime jednoduchý prístup ku komponentom, čo je v segmente AiO počítačov veľmi zriedkavé. Jediná pripomienka smeruje k vyšším teplotám procesora v záťaži, čo sa týka celého segmentu AiO PC.

Zapožičal: Lenovo
Cena: 2199 EUR

Parametre a namerané hodnoty

Displej27″, IPS, 2560 × 1440, 144 Hz
ProcesorIntel Core i7-6700
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 1070, 8 GB GDDR5
Operačná pamäť16 GB DDR4, 2133 MHz
Pevný disk120 GB SSD + 2 TB HDD
Porty2 × USB 2.0, 4 × USB 3.0, HDMI vstup, HDMI výstup, čítačka SD kariet, ethernet
Operačný systémWindows 10
Rozmery / Hmotnosť616 × 490 × 237 / 12,24
PCMark 8
Home acceleratedDOPLNIM
Creative acceleratedDOPLNIM
Work acceleratedDOPLNIM
3DMark
Time Spy5 325
Fire Strike4 129 (Ultra) / 7 560 (Extreme) / 13 439
Sky Diver27 607
Cloud Gate24 650
Ice Storm142 591
VRMark
Orange Room7 308
Blue Room1 778

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit