Herné počítače sú obvykle veľké a zaberajú veľa miesta na stole alebo pri ňom.

Lenovo sa nás však v poslednej dobe snaží presvedčiť, že to môže byť aj inak. Po vydarenom hernom All-in-One počítači prichádza na trh s kompaktným stolným PC.

Lenovo IdeaCentre Y710 Cube je v kombinácii s monitorom o poznanie väčšie riešenie ako All-in-One počítač, avšak táto pretiahnutá škatuľka je stále dostatočne kompaktná na to, aby ste ju mali položenú na pracovnom stole alebo aj v obývačke vedľa/pod televízorom. Skrinka pôsobí štýlovo a jej hlavný prínos spočíva v tom, že je navrhnutá prakticky. Obsahuje rukoväť, vďaka ktorej je prenášanie počítača jednoduché. Môžete ho nosiť ako kufrík. Počítač má síce hmotnosť na úrovni 7,4 kg, avšak jeho nosenie je pohodlnejšie v porovnaní s klasickými stolnými počítačmi. Najmä vďaka kompaktným rozmerom a spomenutej rukoväti.

Precízne navrhnutý počítač

Páči sa nám aj vnútorné usporiadanie komponentov. Skrinka ponúka jednoduchý prístup k vnútornostiam, stačí odskrutkovať dve skrutky z každej strany. Pohľad do vnútra počítača poteší, pretože jednotlivé komponenty sú usporiadané precízne. V skrinke je poriadok, nepôsobí dojmom, že výrobca sa snažil do malého priestoru zakomponovať čo najviac komponentov. Práve naopak, je viditeľné, že skrinka sa navrhovala s dôrazom na to, aby poskytla dostatok priestoru pre komponenty, avšak aby sa zároveň neplytvalo miestom.

Lenovo IdeaCentre Y710 Cube sa hodí na pracovný stôl aj do obývačky

Lenovo využíva vlastnú základnú dosku Lenovo 364A so socketom Intel H170, ktorá ponúka dvojicu slotov pre operačnú pamäť typu DDR4. V prípade testovanej konfigurácie bol počítač vybavený jedným 8 GB modulom od Samsungu. Operačnú pamäť a prakticky hocaký komponent je možné jednoducho vymeniť alebo rozšíriť. V prípade pamäte RAM je podporovaných až 32 GB – teda 2 x 16 GB modul. Počítač má vo výbave dvojicu diskov. 128 GB systémový SSD disk dopĺňa 1 TB pevný disk. Takisto je možné ich jednoducho vymeniť alebo rozšíriť ešte o tretie úložisko.

Nami testovaná konfigurácia mala vo výbave procesor Intel Core i7-6700 a grafickú kartu NVIDIA GeForce GTX 1070. K dispozícii je aj variant s grafickou kartou GTX 1080, takže v kompaktnej skrinke môžete mať prakticky to najlepšie, čo je dnes dostupné na trhu. Je pravda, že dve grafické karty do tohto počítača nedáte, avšak toto nie je zariadenie pre hardcore hráčov, ktorým jedna grafická karta za 700 eur nestačí a procesor chladia kvapalinou. Faktom je, že nami testovaná konfigurácia zvládla hranie v 4K rozlíšení a aj vo virtuálnej realite, takže pre potreby bežných hráčov ponúka výborný výkon. Pre úplnosť dodajme, že Lenovo osadilo počítač 450 W zdrojom s certifikáciou 80 Plus Bronze.

Počítač je rozumne navrhnutý, dostupný priestor využíva na maximum

S dobrým výkonom aj chladením

Jednou z výhod klasických stolných počítačov v porovnaní s All-in-One počítačmi je lepšie chladenie. Prejavuje sa to aj v prípade Lenovo IdeaCentre Y710 Cube. Počas nášho 10-minútového záťažového testu nepresiahla teplota procesora hodnotu 55 °C, pričom v prípade All-in-One PC sa obvykle pohybuje na úrovni aj 90 °C. Grafická karta sa zapotila viac, maximálne teploty sa pohybovali na úrovni 75 až 80 °C, čo sú však akceptovateľné hodnoty.

Lenovo IdeaCentre Y710 Cube si v nami testovanej konfigurácii poradilo so všetkými dnešnými hrami bez väčších problémov. Hrali sme vo Full HD, v rozlíšení s nastaveniami Ultra a aj v rozlíšení 4K a nemali sme problém. Počet snímok za sekundu sa pohyboval na úrovni 40 – 60 fps, v závislosti od hier, rozlíšenia a nastavenia kvality. Namerané hodnoty testov uvádzame v tabuľke.

Lenovo ponúka kompletné riešenie pre hráčov

S monitorom aj kompletným príslušenstvom

Lenovo ponúka k svojmu hernému počítaču aj herný monitor a kompletné portfólio príslušenstva. O týchto zariadeniach podrobnejšie informujeme v aktuálnom teste monitorov, resp. v teste herného príslušenstva. Za zmienku však stojí zakrivený monitor Lenovo Y27g s rozlíšením 1920 x 1080, 144 Hz obnovovacou frekvenciou a technológiou NVIDIA G-SYNC. Je výborným doplnkom pre Lenovo IdeaCentre Y710 Cube.

Verdikt

Lenovo IdeaCentre Y710 Cube je precízne navrhnutý herný počítač s kompaktnými rozmermi. Výrobcu chválime za dizajn, zariadenie bolo navrhnuté s rozumom. Chválime aj výkon nami testovanej konfigurácie. Spravili by sme však malú zmenu a PC by sme rozšírili o druhý 8 GB modul operačnej pamäte. Oceňujeme, že počítač je pomerne tichý a jednoducho rozšíriteľný. Cena takisto nie je prehnaná, vzhľadom na použité komponenty.

Cena: 1299 EUR
Zapožičal: Lenovo

Parametre a namerané hodnoty:

ProcesorIntel Core i7-6700
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 1070, 8 GB GDDR5
Operačná pamäť8 GB DDR4, 2133 MHz
Pevný disk120 GB SSD + 1 TB HDD
Konektivita4 × USB 2.0, 4 × USB 3.0, 3 × DisplayPort, HDMI, DVI, ethernet, Wi-Fi, Bluetooth 4.0
Rozmery / Hmotnosť393 × 314 × 252 mm / 7,4 kg
PCMark 8
Home accelerated4 726
Creative accelerated7 242
Work accelerated5 286
3DMark
Time Spy5 436
Fire Strike4 217 (Ultra) / 7 758 (Extreme) / 13 906
Sky Diver29 532
Cloud Gate28 380
Ice Storm148 114
VRMark
Orange Room7 979
Blue Room1 757

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit